הממשלה תאשר למקורות לגייס 7 מיליארד שקל לפיתוח משק המים
לפי הצעת המחליטים שתובא בבוקר לממשלה, שאיגרות החוב יהיו מסחריות, כלומר יהפכו את מקורות לתאגיד מדווח; כ-1.5 מיליארד שקל יגויסו כבר השנה
ממשלת ישראל צפויה לאשר מחר (א') הצעת מחליטים שתאפשר את פיתוח משק המים. עיון בנוסח ההחלטה מעלה שחברת המים מקורות תוכל לגייס חוב בהיקף של עד 7 מיליארד שקל לצורך מה שמכונה שם "מימון ביצוע השקעות בפיתוח משק המים, בהתאם לתוכנית הפיתוח של החברה, שאושרה על ידי רשות המים".
- כדי שלא נתייבש: מתקן התפלה חדש בכל 3 שנים
- נחתם הסכם הפשרה: מתקן ההתפלה הכושל של מקורות יימכר, החברה תקבל 200 מיליון שקל
- מקורות מתריעה: המים יתייקרו בעוד 10%, האספקה תיפגע
בנוסח שיובא להצבעה מצוין שאיגרות החוב יהיו מסחריות, כלומר יהפכו את מקורות לתאגיד מדווח, כאשר כ-1.5 מיליארד שקל יגויסו כבר השנה.
עד היום גייסה החברה כ-7 מיליארד שקל מגופים מוסדיים, ואולם בנוסח ההצעה מחדדים כי "להערכת יועצי רשות החברות, הריבית בהנפקה לציבור עשויה להיות נמוכה ב-0.3 עד 0.5 אחוז מהריבית בהנפקה לגופים מוסדיים, מה שיביא לחיסכון של עשרות מליוני שקלים בהוצאות המימון של החברה. לשם הדגמה, כל מיליארד שקל שיגויס במשך מח"מ (מחזור חיים ממוצע) של 11.5 שנים (בדומה לסדרה 8 של החברה שהונפקה ב-2011) יחסוך לחברה הוצאות מימון בסך 60-35 מיליון שקל לאורך חיי האג"ח".
סעיף מעניין שכלול בנוסח ההחלה הוא אפשרות להסרת רמות השליטה שיש לרשות המים בחברה.
נכון להיום מקורות כפופה לרשות המים בכל הקשור לפיתוח משק המים והתעריפים, ואולם בהצעת המחליטים נכתב כי "בכל עניין שהוא בגדר תפקידיה של החברה כרשות המים הארצית על פי חוק המים, יבחן צוות בראשות משרד האנרגיה ובהשתתפות משרד המשפטים, משרד האוצר ורשות המים, בתוך 90 ימים, את אחריותו וסמכותו של שר האנרגיה במשק המים ויציע הצעות בעניין לממשלה".
רשות המים התנגדה לסעיף זה וטענה בפני היועמ"ש שמדובר בפעולה שנעשית בזמן ממשלת מעבר ולכן אינה קבילה. ואולם היועמ"שים של רשות החברות, האוצר ומשרד האנרגיה שללו את הטענה.
כך או כך, יישום ההחלטה פותח אפשרות לביצוע רפורמה ברשות המים לרבות שינוי ארגוני שעשוי להירשם שם כבר בחוק ההסדרים הקרוב, בדומה לרפורמה שבוצעה לפני כשלוש שנים ברשות החשמל.