$
בארץ

דו"ח: ישראל מובילה בשיעור העלייה בצריכת אופיאטיים

ה־OECD מצא כי מספר המרשמים למשככי כאבים על בסיס חומר ממכר זינק ב־125%. זאת בהשוואה לעלייה של 13% ביתר מדינות הארגון

אדריאן פילוט 21:3718.05.19

שיעור הגידול בשימוש בחומרים אופיאטיים ממכרים בישראל היה הגבוה ביותר בארצות המערב, כך עולה מדו"ח מיוחד שפרסם ארגון ה־OECD בסוף השבוע האחרון סביב מה שכבר הוגדר כאחת המגיפות המסוכנות ביותר בעולם המערבי. אופיאטיים הם חומרים בתרופות לטיפול בכאבים כרוניים ונחשבים לממכרים מאוד.

 

"על הממשלות לטפל במגפה האופיואיטית כאל משבר בריאות ציבור ולשפר את הטיפול, הטיפול המונע והתמיכה באנשים המשתמשים באופיאטיים בצורה לא נכונה", נכתב. עוד עולה ממנו כי שיעור התמותה ממנת יתר, כתוצאה מהזינוק במרשמים, לרבות שימוש מופרז של אופיאטיים לטיפול בכאב (וגם כתוצאה מסחר בסמים) - עלה.

 

הממצא שחייב להדאיג את בכירי מערכת הבריאות הישראלית הוא הזינוק החד בשיעור של 125% בזמינות למשככי כאבים על בסיס אופיאיטיים בישראל (במינון יומי למיליון תושבים בין 2016-2011), כאמור, הזינוק הגבוה ביותר במערב. בכלל מדינות ה־OECD גדלה הזמינות באותה תקופה בכ־13% בלבד, וב־14 מדינות, הזמינות ירדה.

מנגד, מהדו"ח עולה כי כמות הצריכה הממוצעת השנתית של אופיאטיים (בקילוגרמים למיליון איש) בישראל עדיין אינה חריגה: 5.9 ק''ג, לעומת ממוצע של 27 ק''ג במדינות המערביות.

 

 

הדו"ח מציין כי לחברות התרופות אחריות לא מבוטלת למשבר. תרופת המרשם הנפוצה ביותר ממשפחת האופיאטיים היא משכך הכאבים אוקסיקונטין, המיוצרת על ידי חברת פרדו שבבעלות משפחת סאקלר, המייסדת והתורמת העיקרית של בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל־אביב. לפי פרסומים ב"גרדיאן" הבריטי, מאז 1996 פיצתה החברה משפחות של קורבנות התרופה בסכום כולל של 4 מיליארד דולר.

לפי הדו"ח, כ־400 אלף אמריקאנים מתו ממנת יתר של חומרים אופיאטיים בין 2017-1999, וכתוצאה מכך לראשונה מזה 60 נרשמה ירידה בתוחלת החיים בארה"ב בין 2017-2015.

 

בדו"ח עומדים גם על ההיבטים הכלכליים־חברתיים של המשבר כאשר המדינות שסובלות ממנו נפגעות גם במדדים של אבטלה, דיור והדרה.

 

לפני חודשיים נחשף ב"כלכליסט" כי משרד הבריאות הקים ועדה שתבחן את כל המדיניות בנושא.

 

הדו"ח, יחד עם הוועדה שהקים המשרד, מגיעים בעיתוי רגיש: כאשר נבחנת מדיניות השימוש בקנאביס רפואי שהולך וגובר בקרב הישראלים, במקביל לזינוק בשימוש באופיאטיים, דבר שמטריד את משרד הבריאות, שכן, שם סברו כי הקנאביס הרפואי יחליף את השימוש בחומרים האופיאטים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x