$
משפט

אמנסטי לביהמ"ש: על משרד הביטחון לבטל את רישיון היצוא של NSO

לדברי ארגון זכויות האדם, הניסיון להשתלט על הסלולר של פעיל שלהם באמצעות מערכת פגסוס של NSO, היא "חציית קו אדם" שלא ניתן לעבור עליה בשתיקה; עוד טוענים שם כי החברה לא נקטה צעדים אקטיביים כדי למנוע שימוש נוסף במערכת נגד פעילי וארגוני זכויות אדם, פעילי אופוזיציה ועיתונאים

הגר רבט 08:0713.05.19

כ-30 עותרים מישראל, בהם פעילים ופעילות באמנסטי אינטרנשיונל ישראל, הגישו הבוקר עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בה הם מבקשים להורות למשרד הביטחון לבטל את רישיון הייצוא של NSO. את העתירה הגיש עו"ד איתי מק, בשיתוף ארגון אמנסטי כאמור והמכון לזכויות אדם ולצדק עולמי ע"ש ברנשטיין בבית הספר למשפטים באוניברסיטת ניו יורק (NYU).

 

בעתירה מצוין כי "ביוני 2018, נעשה ניסיון, שייתכן שהתממש, להשתלט באמצעות מערכת מעקב מסוג 'פגסוס' של NSO על מכשיר הפלאפון של איש צוות אמנסטי". מדובר, טוענים העותרים, בחצייה של "קו אדום" שלא ניתן לעבור עליה בשתיקה.

 

בעתירה מוזכר גם הליך קודם שהתקיים בבג"ץ, ושעל פסק הדין בו הוטל צו איסור פרסום, ולגביו נכתב כי NSO לא הפיקה את הלקחים הדרושים, והתאפשר לעשות שימוש במערכת פגסוס גם נגד אמנסטי אינטרנשיונל, במטרה לפגוע במאמצי הארגון להגן על זכויות אדם.

 

NSO NSO צילום: אוראל כהן

 

בעתירה נטען כי ביוני 2018 קיבל פעיל של אמנסטי הודעת ווטסאפ ובה קישור ללחיצה, בשפה הערבית, בה הוא התבקש לסייע בהפגנה שתוכננה לכאורה מול שגרירות סעודיה בבירת ארה"ב. צוות של אמנסטי טק מצא כי לחיצה על הקישור בהודעת הפיתיון הנ"ל הובילה לשרת אשר מוכר כמשמש כפלטפורמה להפעלת מערכת פגסוס. צוות אמנסטי טק משער שלמרות שהפעיל לא לחץ על הקישור, ייתכן שהרוגלה הותקנה במכשירו באמצעים אחרים ובכך נחשפו פרטים של פעילי הארגון לממשלה זרה, לקוחה של NSO.

 

"ייתכן כי נחשפו פרטי הפעילים המקומיים בסעודיה ובמדינות אחרות שבקשר עם הארגון, ובכך נגרם סיכון לשלומם וחירותם", נכתב בעתירה.

 

המקרה, טוענים העותרים, אינו אירוע מבודד אלא תואם לדפוס השימוש במערכת פגסוס נגד פעילי וארגוני זכויות אדם ואזרחים ברחבי העולם, כפי שתועד בין השאר בדו"חות של סיטזן לאב הקנדית, עליהם דווח גם ב"כלכליסט".

 

העתירה מפרטת את ממצאי סיטזן לאב לגבי שימוש בפגסוס נגד אזרחים בשש מדינות: בחריין, קזחסטן, מקסיקו, מרוקו, סעודיה ואיחוד האמירויות. מוזכר גם הראיון שהעניק מייסד NSO, שליו חוליו, לתוכנית התחקירים האמריקאית "60 דקות" במרץ האחרון, בו "הוא חייך ולא הכחיש כי מערכת המעקב של החברה נמכרה לסעודיה".

 

שליו חוליו, מייסד ומנכ"ל NSO שליו חוליו, מייסד ומנכ"ל NSO

 

על אף דיווחים אלה, נטען, אין ראיות לכך ש-NSO מיוזמתה או בהנחיית משרד הביטחון סירבה למכור את המערכת או נקטה צעדים אקטיביים כדי למנוע שימוש נוסף במערכת נגד פעילי וארגוני זכויות אדם, פעילי אופוזיציה ועיתונאים. בנוסף, נכתב, החברה אינה חושפת פרטים באשר לדרכי הפעולה והחלטותיה של ועדת האתיקה הפנימית שהקימה.

 

בעתירה מוזכר גם הראיון שהעניק חוליו ל"ידיעות אחרונות" בינואר השנה ובו סיפר כי לחברה יש יכולת, בה השתמשה 3 פעמים בעבר, להפסיק את פעילות המערכת במקרים בהם איתרה הפרה של התנאים. עולה השאלה, נטען בעתירה, מדוע לא הופסקה פעילות המערכת לאחר החשיפה של ארגון אמנסטי.

 

העותרים הגישו בקשה לאגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני במשרד הביטחון (אפ"י) לבטל את הרישיון שניתן ל-NSO במקרה המפורט בנובמבר 2018; הם נענו שאפ"י פועל בהתאם לחוק ושאינו יכול להתייחס לסוגיית קיומו או אי קיומו של הרישיון האמור. בקשה נוספת לאפ"י נדחתה שוב במרץ השנה. העותרים טוענים כי לאור הפרסומים הרבים בתקשורת, לא יעלה על הדעת שניתנות תשובות כאלה לציבור הישראלי.

 

עוד נטען כי עמדת אפ"י, משרד הביטחון, שר הביטחון ומשרד החוץ (ארבעת המשיבים לעתירה יחד עם NSO) נוגדת את האופי הדמוקרטי של המשטר. ההסכמה או העלמת העין מהשימוש הנעשה בפגסוס, נטען, מהוות הפרה של מחויבויותיה הבינלאומיות של ישראל.

 

מנכ"לית אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, מולי מלקאר, מסרה: "העתירה לבית המשפט מוגשת בהיעדר כל ברירה אחרת, לאחר שמשרד הביטחון מסרב לעשות את עבודתו ולטפל בקבוצת NSO בצורה הראויה, מסיבות שאינן ברורות ובתירוצים מבישים של 'יחסי החוץ של ישראל', כאילו היה מדובר במכירת טפטפות, עגבניות שרי או מערכות למניעת תאונות דרכים. העדויות והראיות לא מותירות מקום לספק: הפיקוח על NSO ומוצריה אינו מספיק כדי למנוע ניצול לרעה של מוצריה על ידי גורמים המפירים זכויות אדם באופן חמור ועל ידי משטרים שתוקפים את אזרחיהם.

 

"בניגוד לתדמית שאנשיה מנסים לשווק, לא מדובר בגיבורי ישראל או בבאטמן הציוני, אלא במיליארדרים שמוכרים נשק מסוכן למרבה במחיר ללא פיקוח, ללא גבולות וללא שיקולים מוסריים. על בית המשפט לחזק את משרד הביטחון ולהציב גבולות ברורים לקבוצת NSO שיצאה משליטה ומהווה סכנה ממשית בתחום הסייבר, הן לפעילי זכויות אדם והן למוניטין 'אומת הסטארט-אפ' הישראלית בעולם, המוכתם על ידי הפעילות של חברת NSO ומקשר את תדמיתה של תעשיית ההייטק הישראלית עם תדמיתם של עריצים ברחבי העולם".

 

מ-NSO נמסר בתגובה: "מדובר בתביעה חסרת בסיס, שכל טענותיה מבוססות על השערות בלבד של ארגון אנטי ציוני בעל אג'נדה פוליטית מובהקת נגד מדינת ישראל, אשר מתחבא מאחורי הצהרות ציניות של הגנה על זכויות אדם. חברת NSO פועלת אך ורק על פי חוק ועל פי כללי אתיקה ברורים שנועדו למנוע ניצול לרעה של הטכנולוגיה. מוצרי החברה נמכרים אך ורק לגופי ממשל מוסמכים למטרות של חקירה ומניעה של פשע וטרור, על פי הגדרות ברורות. בעידן בו טרוריסטים ופושעים מתחבאים מאחורי טכנולוגיות מתוחכמות הטכנולוגיה שלנו סייעה ומסייעת בהצלת חייהם של אלפי אנשים בכל העולם ובשמירה על זכויותיהם מפני סוחרי אדם, ארגוני פשיעה וארגוני טרור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x