$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מנכ"ל סוגת מארגן קבוצה לרכישתה ממאן

החברה הבריטית מבקשת עבור סוגת 400 מיליון שקל. לאומי פרטנרס נשכר כדי למצוא רוכש — שנתיים אחרי שלא צלח ניסיון קודם למכור אותה

גולן חזני 06:5907.05.19

מנכ"ל סוגת ג'יל גמון מנסה לארגן קבוצת משקיעים שהוא יעמוד בראשה והיא תהיה זו שתרכוש את המפעל מידי חברת מאן הבריטית, בעלת השליטה בסוגת. כפי שנחשף באתר "כלכליסט", מאן שמה את סוגת על המדף ומבקשת עבורה 400 מיליון שקל. לצורך מימוש המהלך, אף שכרה מאן את שירותי לאומי פרטנרס, על מנת שיסייע במציאת רוכש לסוגת.

 

מכירת סוגת היא חלק מהמדיניות שעליה החליטה מאן — לצאת מתחום הייצור והאריזה ולהתמקד בסחר, לאחר שרשמה הפסדים ב־2017 וב־2018.

 

אחד הנכסים החשובים בעסקה למכירת סוגת הוא הקרקע בקריית גת שבה נמצא המפעל ואשר שייכת לחברה. שווי הקרקע, 100 דונם, מוערך ביותר מ־150 מיליון שקלה.

 

מימין אבי אורטל מלאומי פרטנרס וג'יל גמון מנכ"ל סוגת מימין אבי אורטל מלאומי פרטנרס וג'יל גמון מנכ"ל סוגת צילום: אלי אטיאס

 

בשבוע הבא יחלו אנשי לאומי פרטנרס בפגישות עם גופים ישראלים פוטנציאליים לרכישה, ובהם קרנות השקעה כמו פורטיסימו, איפקס, סקיי טנא ואחרות. פורטיסימו רכשה לפני כחודשיים את מפעל מלח הארץ מידי שרי אריסון תמורת 160 מיליון שקל ורכישת סוגת אשר משווקת דגנים, קטניות, אורז ובעיקר סוכר, בארץ, יכולה להוות עבורה רכישה משלימה.

 

סוגת היא חברה ותיקה ומובילה לייצור, שיווק והפצה של מוצרי מזון מאז שנות ה־50 — ומהווה מונופול במכירות הסוכר (85%), האורז (60%) והקטניות (45%). סוגת על פי הערכות, סוגת הוא אחד המותגים הבודדים הנהנים מ־100% חדירה לבתים בישראל.

 

מפעל סוגת שבאזור התעשיה של קרית גת הוקם בשנת 1957, אז שימש כמפעל לייצור סוכר מסלק שגדל בשדות בדרום הארץ. בהמשך הוקם בו גם בית אריזה, שהיה בית האריזה הראשון בישראל.

 

בשנת 2008 הקימה סוגת בית זיקוק לסוכר, וזה נסגר בשנת 2018 בעקבות שינויים עולמיים בשוק הסוכר ופתיחת השוק האירופאי לייצוא סוכר. כיום החברה מייבאת סוכר לבן מאירופה, שאותו היא אורזת במפעלי החברה בקרית גת.

 

שנתיים של הפסדים

 

מאן (ED&F Man) היא חברת סחר בקומודיטיס בריטית ותיקה (נוסדה לפני 230 שנה). החברה מעסיקה מעל 6,000 עובדים ונסחרת בבורסה הראשית בלונדון. בשנים האחרונות עברה מאן להפסדים: בשנת 2017 הפסידה החברה 152 מיליון דולר וב־2018 הפסידה 21 מיליון דולר.

 

חוזים ארוכי טווח

 

מאן מחזיקה בחברות בנות שפועלות בתחום הסחר בסחורות, כלומר משווקות מוצרי מזון שונים כמו קפה, סוכר, קטניות ודגנים לרשתות השיווק. חלק ממוצרים אלה היא רוכשת, בעיקר ממדינות עולם שלישי, וחלק מייצרת ואורזת ומשווקת בעצמה.

 

החברה קשורה לחקלאים ברחבי העולם באמצעות חוזי רכישה ארוכי טווח, ומשווקת את מוצריהם לרשתות באירופה. באתר החברה היא מציינת כי היא מעניקה לחקלאים הקשורים עימה אמצעים לטיוב היבול באמצעות טכניקות חקלאיות שונות.

 

מדי שנה מאן משווקת 11 מיליון שקיות קפה, 11 מיליון טון סוכר, ו־6 מיליון טון מזון לבעלי חיים ב־60 מדינות בעולם.

 

מהלך המכירה של סוגת הוא חלק מתהליך התייעלות שעוברת מאן ובו היא החליטה לצאת מתחומי אריזה וייצור ולהתמקד בתחום הסחר.

 

יצוין כי לפני שנתיים נעשה על ידי מאן ניסיון למכור את סוגת אבל ההצעות שהתקבלו היו נמוכות. גופים שונים אשר התעניינו ברכישה, בעיקר קרנות, טענו אז כי חלק מהותי מהסוכר שסוגת רוכשת מגיע מהחברה האם מאן, ובלי לשמר את היחסים האלה, התוצאות של סוגת עלולות להיפגע.

 

בנוסף הם הביעו חשש משוק הסחורות ומהעובדה שהרשתות בארץ עוברות לשיווק של מותגים פרטיים שפוגעים במכירות של סוגת.

 

תהליך התייעלות

 

סוגת עברה תהליך התייעלות בשנה האחרונה כשסגרה את פעילות בית הזיקוק לסוכר שהוקם באתר של מפעל החברה בקריית גת, לאחר שהפעילות בו איבדה את הכדאיות הכלכלית, ומאז היא חברה שעוסקת ביבוא, אורזת ומשווקת בלבד.

 

עד השנה שעברה ייבאה סוגת סוכר גולמי וזיקקה אותו בבית הזיקוק בקריית גת. סגירת המזקקה שלה לוותה בפיטורים של 60 עובדים והיום מעסיקה החברה 200 עובדים. ההשקעה בהקמת בית הזיקוק בשנת 2008 הסתכמה ב־80 מיליון דולר.

 

ההחלטה על סגירת בית הזיקוק של סוגת התקבלה מאחר שאירופה חזרה לייצא ללא הגבלה סוכר לבן, לאחר עשר שנים שבהן פעלה תחת מכסות יצוא מוגבלות. הסיבה היתה הצטברות מלאים של סוכר לבן, בין השאר בגלל ירידה בביקושים העולמיים בעקבות טרנד הבריאות והמלחמה בצריכת הסוכר ובהשמנת היתר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x