$
בארץ

פרשנות

מונופול, סופרסטאר - ולוקחת את כל הקופה

אמזון גדולה כל כך, שמספיק שתכריז כי היא נכנסת לתחום מסוים, כדי ששוויין של מתחרותיה יצנח. כניסתה לישראל תשנה בהכרח את השוק

אורי פסובסקי 08:1801.05.19

ב־14 החודשים שבין אוגוסט 2017 לספטבר 2018 אמזון פיטרה לא פחות מ־300 עובדים במשרה מלאה מהמחסן שלה בבולטימור. הסיבה: הם לא היו מספיק פרודוקטיבים. מדובר בחלק לא מבוטל מכלל העובדים במחסן הזה, שבו עובדים כ־2,500 איש. בסך הכל עובדים כ־125 אלף איש במחסני החברה בארה"ב.

 

ראוי לציין את הזהות של מי שהחליט על פיטורי העובדים: האלגוריתם. לאמזון, כך עולה ממסמכים שפירסם בשבוע שעבר אתר The Verge, יש מערכת שעוקבת אחרי תפוקת העובדים האורזים חבילות במחסניה, והיא מסוגלת להוציא באופן אוטומטי התראות ומכתבי פיטורים לעובדים שלא עומדים במכסות. אמזון הבהירה בתגובתה לעיתונות שמפקח אנושי צריך לאשר את הפיטורים וגם להודיע עליהם לעובדים.

 

מחסן לוגיסטי של אמזון בגרמניה. הניהול הממוכן ממחיש עד כמה מדובר במעצמה טכנולוגית מחסן לוגיסטי של אמזון בגרמניה. הניהול הממוכן ממחיש עד כמה מדובר במעצמה טכנולוגית צילום: אי פי איי

 

הניהול ממוכן, העובדים פגיעים

 

מי שרוצה יכול למצוא בסיפור הקטן הזה משל למציאות העבודה במאה ה־21, שבה נולד מעמד עובדים חדש, ה־Precariat - המעמד הפגיע, כזה שיכול למצוא את עצמו מחוסר עבודה בהחלטה אוטומטית משום שלא עמד בקצב. אפשר לסבך את התמונה ולהזכיר שאמזון, למשל, הכריזה באוקטובר האחרון מיוזמתה כי תעלה את שכר המינימום של עובדיה ל־15 דולר לשעה. אם כי יש הטוענים שהעלאה זו היתה כורח המציאות בשוק התעסוקה הרותח באמריקה, שמאלץ את המעסיקים להתחרות על עובדים.

 

מנקודת מבט עסקית, אפשר למצוא בניהול הממוכן באמזון המחשה לעיקרון אחר: היתרון לגודל. אמזון היא מעצמה טכנולוגית שפיתחה מערכות לוגיסטיקה מתקדמות, תוכנות ניהול מתוחכמות, שירותי אחסון נתונים אדירים בהיקפם, ולמותר כמעט לציין שחוץ מהעובדים האנושיים אפשר למצוא במחסנים שלה לא מעט רובוטים. כל אלה נותנים לה יתרון כביר על מתחרותיה. לפי אחת ההערכות, אמזון תחלוש השנה על כמחצית משוק המכירות הקמעונאיות המקוונות בארה"ב. מייסד אמזון ג'ף בזוס הוא האיש העשיר בעולם.

 

אמזון היא אחת מ"חברות הסופרסטאר", שצצות בעוד ועוד מגזרים מהכלכלה העולמית וחולשות על חלק ניכר מהשוק בו הן פועלות. הריכוזיות הגוברת הזו, שחלקה מונעת מגורמים כלכליים כמו למשל היתרון לגודל, מתורגמת לפערים בין חברות וגם בין העובדים שלהן. כך הסביר כבר לפני שנתיים ל"כלכליסט" פרופ' ניקולאס בלום מאוניברסיטת סטנפורד, שהשנה פירסם את ממצאיו במאמר במגזין כלכלי מוביל. "המנוע האמיתי מאחורי העלייה באי־שוויון הוא אי־שוויון בין החברות. במציאות כלכלית שבה 'המנצח לוקח את כל הקופה', או לפחות את רובה, העובדים בעלי ההשכלה הכי טובה ועם הכי הרבה כישורים מצטופפים יחד בחברות הכי מצליחות, וההכנסה שלהם עולה דרמטית לעומת אלה שבחוץ". זה אולי היבט שפחות מעסיק את עובדי המחסנים של אמזון, אך מעסיק בהחלט מנהלי חברות הייטק שנאלצים להתחרות בשכר שאמזון משלמת לעובדי פיתוח.

 

אמזון דומיננטית מדי בשוק

 

הדומיננטיות של אמזון מושכת בשנים האחרונות לא מעט תשומת לב מכיוון אקדמאים וחוקרים, שרואים בה סמל לעלייתם המחודשת של המונופולים, אתגר שיש להתמודד איתו. למשל לינה חאן, מנהלת תחום המדיניות המשפטית במכון השווקים הפתוחים בוושינגטון, אחד הגופים שמובילים כיום את המאבק בריכוזיות באמריקה. "איזו חברה אחרת מסוגלת לגרום לצניחה בהערכות השווי של חברות פורצ'ן 500 כשהיא רק מכריזה על כוונה להיכנס לתחום שלהן?", תהתה חאן בראיון ל"כלכליסט" בשנה שעברה. "כשאמזון הכריזה שהיא מתכוונת לקנות את רשת Whole Foods, השווי של כל רשתות המזון האחרות צנח. כשאמזון רק הזכירה כוונה להיכנס לתחום הבריאות, עשרות מיליארדי דולרים נמחקו משווי החברות האחרות בתחום - זה כאילו שההון מוקצה לפי הגחמות של אמזון, לפי הציפיות של מה אמזון תעשה. כשלשחקן אחד יש כל כך הרבה השפעה, זה מראה שמשהו כאן מקולקל באופן עמוק".

 

הטיעונים של חאן ועמיתיה כבר מזמן פרצו את תחום האקדמיה, ומצאו את דרכם לנאומי הפוליטיקאים. למשל הסנטורית אליזבת וורן, המתמודדת בפריימריז על מועמדות הדמוקרטים לנשיאות, שקוראת לפרק את חברות הטכנולוגיה הגדולות, ומשתמשת בנאומיה באמזון כדוגמה.

 

עכשיו, כמובן, אמזון נמצאת בדרכה לישראל. אפשר לשער שהיא תנער את שוק הקמעונאות המקומי, תכריח אותו להתייעל ולהתחדש, ותביא בשורה לצרכנים - אם כי לא בהכרח לעובדים או למתחרים. וכפי שחאן הסבירה, מי שצריך להתמודד עם שלל האתגרים שהעוצמה של אמזון מציבה הם לא הצרכנים, שאכן נהנים משירות נוח, אלא הרגולטורים והפוליטיקאים. "אני לא חושבת שהדרך להתמודד עם הכוח של אמזון היא באמצעות חרם צרכנים; זו בעיה פוליטית שאנחנו צריכים להתמודד איתה כאזרחים, בכלים פוליטיים".

 

ההייטק הישראלי אולי מצוי בחזית הטכנולוגיה העולמית, אבל עד כה, חברות שמסמלות את כלכלת המאה ה־21, כמו אובר, לא החלו לפעול - ולעיתים לא הורשו לפעול - בשוק המקומי. הגעתה הצפויה של אמזון, תשנה את המציאות הזו, לטוב ולרע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x