$
בארץ

משרדי הפנים, קידום הפריפריה ונגב וגליל: הנשים לא באג'נדה

מנכ"ל משרד הפנים: מרדכי כהן; מנכ"ל המשרד לקידום הפריפריה: אריאל משעל; ראש רשות האוכלוסין וההגירה: שלמה מור־יוסף מנכ"ל הרשות לפיתוח הנגב: משה מור־יוסף מנכ"ל הרשות לפיתוח הגליל: שלומי אטיאס

אתי אפללו 06:5724.04.19

משרד הפנים הוא מהמשרדים האחראים על ההיבטים המרכזיים ביותר בחיי היומיום של הישראלים, גברים ונשים כאחד, אולם מתנהל כמעוז גברי במובהק.

 

"על פי נתוני האוצר, במשרד הפריפריה לא מכהנת ולו אישה אחת בתפקיד בכיר-תמונת מצב מטרידה שאין לה אח ורע במשרדי ממשלה אחרים", אומרת עו"ד מרים זלקינד משדולת הנשים.

 

"בתקופת כהונתו של אריה דרעי כשר האחראי על שני המשרדים התרחבו תופעות של הפרדה מגדרית אסורה והדרת נשים ברשויות המקומיות, כאשר בעשרות אירועים תרבותיים וטקסים, ואפילו ברחובות הערים, נשים נהפכו לאזרחיות סוג ב': מודרות, מופרדות ואף נתונות לדרישות צניעות. כך, בשנים 2016–2018 משרד הפריפריה מימן יותר מ־200 אירועים בהפרדה מגדרית, ודרעי נמנע מלפרסם הוראות לרשויות המקומיות האוסרות על הדרת נשים, למרות החלטת ממשלה מפורשת בנושא מ־2014.

 

 

מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים צילום: תומי הרפז

 

"הדרת נשים היא אחד האיומים המרכזיים על מעמדן של נשים בישראל. מופעי ההדרה משמשים מחיקה סימבולית וממשית גם יחד של נשים מהמרחב הציבורי, והרחקתן מעין הציבור וממוקדי ההשפעה".

 

קושי נוסף שמערימה רשות האוכלוסין וההגירה הכפופה לשר הפנים, לפי שדולת הנשים, הוא אפלייה של בנות זוג מאותו מין ברישום הורותן. הרשות אינה מאפשרת לזוגות בני אותו מין להירשם כהורי הילוד מבלי לעבור הליך משפטי מיוחד.

 

הבחירות לרשויות מקומיות שהתקיימו ב־2018 הביאו בשורה בכל האמור בשיעורי הייצוג של נשים שנבחרו בשלטון המקומי, אך הישגים אלה התאפשרו בעיקר בשל פעילות אינטנסיבית של ארגוני החברה האזרחית והרשות לקידום מעמד האישה ומבלי שמשרד הפנים פעל באופן משמעותי בעניין ופעל לקידום השוויון המגדרי.

 

בתחומי הרשויות המקומיות ישנם צעדים נוספים הנדרשים על מנת לקדם שוייון מגדרי. בראש ובראשונה, ממליצים בשדולת הנשים על קידום ייצוג הולם לנשים במוקדי קבלת ההחלטות ברשויות המקומיות, ועל קידום ניתוח מגדרי שנתי של תקציבי הרשויות המקומיות.

 

בשדולה מציינים שאף שהחוק מחייב מינוי יועצת לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות, רשויות רבות אינן ממנות יועצת כלל. גם כשממונה יועצת, לעיתים קרובות היא ממונה מתוך שיקולים שאינם ענייניים ואינה מקבלת את הכלים הנדרשים לביצוע התפקיד.

 

בנוסף, מומלץ לפעול קידום נשים והגברת ביטחונן במסגרת המרחב העירוני: קידום הביטחון האישי ומיגור האלימות, ובכלל זאת הגברת תאורת לילה, שיטור עירוני והתניית רישיונות עסק למקומות בילוי במינוי אחראים למניעת הטרדות מיניות.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x