$
בארץ

מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.5% בחודש מרץ

זהו החודש השני ברציפות שנרשמת עליה במדד, לאחר שבפברואר התייקר ב-0.1%; זאת לעומת ינואר שבו נרשמה ירידה באותו שיעור של 0.1%; בחישוב הסופי התייקר מדד המחירים לצרכן מתחילת השנה ב-0.5%

מיכל מרגלית 18:3015.04.19

מדד המחירים לצרכן עלה בחודש מרץ ב-0.5%, וב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-1.4%, כך עולה ממדד המחירים לצרכן שמפרסמת הערב (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. זאת לאחר שמדד המחירים לצרכן התייקר בחודש פברואר ב-0.1%. מדובר בחודש שני ברצף של התייקרות לאחר ירידה של 0.1% במדד חודש ינואר. מתחילת השנה (מחודש ינואר) התייקר מדד המחירים לצרכן ב-0.5%.

 

 

 

עליות מחירים בולטות בחודש מרץ נרשמו בסעיף ההלבשה וההנעלה, שהתייקר ב-3.4%, בסעיף התחבורה - עלייה של 1.1%, בסעיף התרבות והבידור - עלייה של 1% ובסעיף הדיור - עלייה של 0.8%.

 

גם בתחום מחירי המגורים בשכירות מצביע המדד על התייקרות חריגה. על פי מדד שירותי הדיור, המהווה חלק ממדד המחירים לצרכן ומשקף את מחירי המגורים בשכירות - חלה עלייה של 0.8% בדמי השכירות החודשיים

 

מדד המחירים לצרכן מדד המחירים לצרכן צילום: עמית שעל

 

כאמור, מי שקנה בגדים ונעליים בחודש מרץ חווה התייקרות של 3.4%, במיוחד התייקרה ההלבשה העליונה, ב-4.8%, וגרביים, ב-2.8%. מחירי הדיור התייקרו ב-0.8% וגם מחירי תחזוקת הדירה התייקרו - ב-0.1%. מי שקנה ריהוט וציוד לבית בחודש מרץ חווה התייקרות של 0.1%.

 

משקי בית הצורכים שירותי חינוך, תרבות ובידור שילמו 0.6% יותר במרץ, וצרכני התחבורה שילמו בחודש מרץ 1.1% יותר – זאת בין היתר משום שהדלק והשמנים לרכב התייקרו ב-3.3% והנסיעה לחו"ל התייקרה ב-2.3%.

 

אולם מנגד קניית המזון הוזל בחודש מרץ, ב-0.2%. בקניית קקאו נרשמה הוזלה של 3.3%, בקניית מעדני חלב וגבינה נרשמה הוזלה של 2.9%, בקניית בשר בקר טחון חלה הוזלה של 2.3%, הבירה הלבנה הוזלה ב-1.8% והמשקאות הקלים הוזלו ב-1.6%. עם זאת, אטריות וספגטי התייקרו ב-2.3%, הדגים הטריים התייקרו ב-2.1% והכבד, העוף וההודו התייקרו ב-1.4%.

 

גם סל הפירות והירקות רשם הוזלה בחודש מרץ, של 0.3%. מתוכו, הירקות הטריים הוזלו ב-0.2%, אך הפירות הטריים התייקרו ב-0.2%. הירקות הטריים שרשמו הוזלה ניכרת הם ארטישוק (25.4%), קולורבי (17.9%) וחצילים (13.3%). אולם הכרובית התייקרה ב-10.5%, העגבניות ב-4.1% והמלפפונים ב-4.1%. מבין הפירות הטריים התייקרו במיוחד בננות (13.2%) ואגסים (2.2%), אך הוזלו תות שדה (14.9%) ותפוחי עץ (1.5%). העלייה תואמת לתחזיות בשוק ההון, שם צפו עלייה של 0.4%-0.5% במדד המחירים לצרכן בחודש מרץ.

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, צפה עלייה של 0.4% במדד המחירים לצרכן. הוא צפה שמדד מרץ יהיה גבוה מסיבות עונתיות, ושעיקר התרומה צפויה היתה להגיע מהתייקרות סעיף ההלבשה בשל המעבר לבגדי קיץ. לדבריו, סעיף הדיור גם הוא מתייקר בדרך כלל במרץ יותר מהרגיל, והשנה צפויה גם התייקרות גבוהה יותר מאשתקד של מזון, פירות וירקות. אמיר כהנוביץ', הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס העריך גם הוא כי מדד המחירים לצרכן יעלה ב-0.4% - זאת בעיקר על רקע העלייה במחירי הנפט וכפועל יוצא מכך, התייקרות הדלק.

 

רפאל גוזלן, הכלכלן הראשי של אי.בי.אי בית השקעות, העריך כי מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ יעלה ב-0.5% על רקע גורמים עונתיים - בעיקר עלייה במחירי ההלבשה וההנעלה ובמחירי הנופשים, בד בבד עם העלייה בסעיף הדיור. בנוסף הוא צפה כי לעליית המדד יתרמו מחירי הדלקים, שעלו בחודש מרץ בכ-21 אגורות לליטר על רקע המשך עליית מחיר הנפט בעולם.

 

יונתן כץ מבית ההשקעות לידר שוקי הון צפה גם הוא עלייה של 0.5% וזאת על רקע התייקרות מחירי הדלקים, העלייה העונתית במחירי ההלבשה ובמחירי השכירות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x