זעם בעוטף עזה: "חזרנו לאותה נקודה, הסבב הבא קרוב"
בתום הפגנת ההמונים בעזה ועל רקע הדיווחים בנוגע להבנות עם חמאס, הביעו תושבי העוטף כעס על מדיניות הממשלה: "זה רק משחק פוליטי". לתחושתם, הסבב הבא הוא רק עניין של זמן: "מחר נחזור לבלוני הנפץ, למטענים על הגדר ולפיצוצים". בינתיים, ישראל תפתח מחר את מעברי כרם שלום וארז שהיו סגורים מאז ירי הרקטה לשרון
הפגנת הענק הסתיימה, ההבנות בין ישראל לחמאס - לפי דיווחים - על סף חתימה ותושבי עוטף עזה מתוסכלים, בלשון המעטה: בתום ההפגנות על הגדר שהתקיימו היום (שבת) לציון יום האדמה ויום השנה לצעדות השיבה, וברקע הסכמי ההבנות המתגבשות בין ישראל לחמאס בתיווך מצרים, התושבים זועמים על כך ש"ממשלת ישראל החזירה אותנו לאותה נקודה".
- רוב המפגינים בגבול עזה נסוגו, נמשכות התפרעויות על הגדר
- צוות רוקט: מעזה לישראל - כך נולדו הרקטות של חמאס
- האלוף במיל' טל רוסו: "לאוכלוסייה בעזה אין מה להפסיד, הם מתחת לסף היאוש"
בתוך כך, טען סגן מנהיג חמאס, סאלח אל-ערורי, ההבנות המתגבשות הן "לא שלום עם ישראל; אין לסוגיה צד מדיני". במקביל, אם הלילה הנוכחי יעבור בשקט, צפויה ישראל לפתוח מחר את מעברי כרם שלום וארז שהיו סגורים מאז ירי הרקטה למושב משמרת שבשרון.
לדברי התושבים, סבב ההסלמה הבא הוא "רק עניין של זמן". אחרי שהסבב העשירי הסתיים השבוע, הם אומרים כי "זה רק משחק פוליטי, הסבב הבא יגיע - השאלה היא רק מתי".
עדי חמוי, תושב המועצה האזורית אשכול, אמר: "באופן אישי, לא האמנתי שיהיה סוער היום בגבול, כי היה נראה שהאירועים מרוסנים מראש בגיבוי מצרים. לצערי חזרנו לאותה נקודה. אני מניח שכבר מחר נחזור לבלוני הנפץ והתבערה, למטענים על הגדר, לפיצוצים בלילה. שום דבר במציאות לא השתנה. לא מאז צוק איתן ולא מאז שהחלו צעדות השיבה. אין פתרון מדיני שהממשלה מניחה על השולחן. כנראה שזה נוח לכולם, המתיחות הביטחונית משרתת את כולם מלבד האזרחים בעוטף.
"הייתי רוצה, אחרי השבוע שעברנו ובכלל, לראות את כל המפלגות שמתמודדות בבחירות מניחות את סוגיית עוטף עזה בראש סדר העדיפויות", המשיך חמוי. "הייתי רוצה שהם יגיעו לכאן ויפגשו את התושבים, שיענו על השאלות: איך הם רואים את העתיד מול עזה, איך הם רואים את המשך החיים שלנו בעוטף, ועוד ועוד שאלות. כמו שלגיטימי וחשוב בבחירות לדבר על חינוך, מצב כלכלי, קשישים ונכים - גם החיים בעוטף עזה צריכים לבוא בחשבון".
ההפגנות בעזה:
בתיה הולין מקיבוץ כפר עזה הביעה גם היא ספקות: "מסתבר ש'צעדת המיליון' היא צעדת ה-40 אלף בערך. חמאס הכריז על 'צעדת המיליון' כ'פיגוע'. מספרי הפצועים וההרוגים הפלסטינים עולים. אצלנו ביישובי העוטף, בזכות המגה-היערכות של צה"ל היום עבר ברוגע יחסי. אבל יש 'אבל' גדול: נראה מה יקרה כשתיגמר ההתקהלות והצד השני יספור את כל פצועיו והרוגיו ויצטרך לתת דין וחשבון לאנשיו. יכול להיות שאז תתחיל 'החגיגה" האמיתית'. שום דבר עוד לא נגמר".
גם במערכת הפוליטית תקפו את המגעים להגעה להבנות רגיעה עם חמאס, והשרים נפתלי בנט ואיילת שקד הודיעו כי "יצביעו בקבינט נגד הסכם הכניעה המביש של ישראל מול ארגון חמאס שמפעיל נגדנו סחיטה באיומים". בנט הוסיף כי "סינוואר היה צריך להיפרד מהעולם הזה, ולא להסתובב כטווס מנצח. אנו צפויים לגל טרור נוסף, אלים הרבה יותר".
יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ, תקפה גם היא את מדיניות הממשלה: "שתי תמונות ניצחון לחמאס הצליח להנפיק החידלון המדיני של נתניהו: הנייה מסמן וי על חורבות לשכתו, ויחיא סינוואר בסדרת צילומי סלפי עם מעריצים סמוך לגדר". לדבריה, "לו היה היום באופוזיציה, נתניהו כבר היה מלהיט את הרוחות, מבטיח למגר את החמאס, ומרתיח את הדם בדיבורים על השפלה לאומית".
עשרות אלפי פלסטינים הגיעו בצהריים למוקדי ההפגנות בגדר הגבול. שני מפגינים פלסטינים נהרגו. מפגין שלישי, שנורה במהומות אמש, מת היום מפצעיו. עשרות נפצעו, בהם שבעה במצב אנוש וקשה. דובר צה"ל מסר כי המפגינים יידו אבנים והביעו צמיגים ב"מספר מוקדים לאורך הגדר ברצועת עזה".
מדובר בהפגנה הגדולה ביותר של "צעדות השיבה" מאז תחילת הקמפיין. שנייה לה היא הפגנת "יום הנכבה" ב-15 במאי 2018 - אז נהרגו 60 פלסטינים. ב-17:15 עדכן צה"ל על 19 אלף פלסטינים במוקדי ההפגנות, שעה לפני כן לפי ההערכות היו כ-40 אלף.