$
בחירות 2019
באנר ערוץ בחירות 2019

הבחירות מתקרבות, ההיגיון נסוג

הזמן הקצר שנותר לפתיחת הקלפיות מוציא מהמועמדים תוכניות כלכליות הרפתקניות. אורית פרקש־הכהן מכחול לבן מציעה לרוקן את קרן העושר מהכנסות הגז ומשה כחלון, שכל כך רגיל להתנגד להעלאת מסים, פוסל הצעה למס חברתי וצודק

אדריאן פילוט 08:1425.03.19

שבועיים לפני פתיחת הקלפיות, והיצירתיות של הפוליטקאים מגיעה לשיאים חדשים. שלל סיסמאות, הצעות ויוזמות, שלעתים לא ברורות ובמקרים אחרים אפילו חסרות היגיון, מופרחות לחלל האוויר.

 

1. מי שכיכבה אתמול במשבצת הזו היא אורית פרקש־הכהן, מספר 15 ברשימת כחול לבן, המכהנת בצוות כתיבת תוכנית 100 הימים המיועדת "לנסח לממשלה שבדרך תוכנית עבודה וסדרי עדיפויות לחודשים הראשונים לכהונתה".

 

פרקש־הכהן מציעה לשנות את מודל השימוש בקרן העושר. מדובר בקרן מיוחדת, שלפי חוק שעבר ב־2014 תצבור רווחים מגז טבעי כדי להשקיע אותם במשק הישראלי בראייה ארוכת טווח. בהודעה שפרסמה אתמול, היא כתבה כי "המנגנון הקיים מאפשר משיכת סכום מזערי לתקופה של העשור הראשון של פעילות הקרן". לדבריה, מדובר במנגנון ש"מקפח את דור הביניים בשנים הקרובות, שלא יוכל ליהנות מכספי הקרן וגם כך סובל מיוקר המחיה".

 

אורית פרקש -הכהן אורית פרקש -הכהן צילום: נמרוד גליקמן

 

במקום להתמודד עם המציאות הכלכלית ולבצע מהלכים קשים אך נדרשים, עם תג מחיר פוליטי בהתאם, פרקש־הכהן בוחרת בדרך הקלה: לשרוף כסף המיועד לפרוקיטים לאומיים ארוכי טווח לטובת הצרכים המיידים.

 

החוק לייסוד הקרן מדגיש את הנקודה הזאת ומציין כי הכספים שיגיעו אליה נועדו למטרות ארוכות טווח בלבד. אסור לסטות מהעיקרון הזה ולהשתמש בהם באופן שוטף - אז הם ייבלעו לתוך תקציבים מגזריים וצרכים פולטיים מידיים.

 

ועוד פרט חשוב: הקרן הזאת ריקה, והיא תישאר ריקה עד 2021. כך שלא מדובר רק בפיתרון לא אחראי, אלא גם לא מציאותי.

 

2. אגב חוסר אחריות, בימים אלה מגבשים באוצר שורה של הצעות ורעיונות להתמודדות עם גירעון העתק שיצר שר האוצר משה כחלון בארבע שנותיו במשרד. הגירעון הזה מאיים כבר לתפוח לכ־4% מהתמ"ג (כ־50 מיליארד שקל). בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" כי פקידי האוצר בוחנים הנהגת מס תייר: סכום קטן יחסית שייגבה מכל תייר זר המגיע לישראל.

 

המס הזה, שנהוג ב־42 מדינות בעולם, זוכה לתמיכה מאינספור מאמרים ומחקרים כלכליים. לפי הספרות המקצועית, התיירות מביאה לא רק תועלת למדינות, אלא גם מה שמכונה השפעות חיצוניות שליליות - למשל, זיהום וגודש - ומישהו צריך לשלם עליהן.

 

שר האוצר משה כחלון באירוע בחירות. על גבול אחוז החסימה שר האוצר משה כחלון באירוע בחירות. על גבול אחוז החסימה צילום: שאול גולן

 

באיטליה ובכמה ערים מרכזיות בגרמניה, למשל, מטילים מס של חמישה יורו לתייר ליום. אם ישראל תטיל מס דומה, הכנסות המדינה יכולות לזנק ב־650 מיליון שקל.

במשרד התיירות והתאחדות המלונות, שהתבקשו להגיב לחשיפה, זעמו על היוזמה הזאת. מי שעוד מיהר להגיב –בלי שנשאל - היה אותו כחלון שיצר את הגירעון שאותו מנסים כעת לכסות. "הפרסומים של גורמים אנונימיים באוצר על הכוונה לבצע שינויי מדיניות הם חסרי שחר. את המדיניות קובע השר. משרד האוצר בראשותי לא יבטל תוכניות חברתיות ולא יעלה מסים, ובכלל זה יימנע מהטלת מס מיותר שירחיק תיירים מישראל, ויקטין את הכנסות העסקים בישראל מתיירות. הימים בהם רק המחוברים והפריבילגים נהנו מפירות הצמיחה הסתיימו", מסר כחלון.

 

מצבו הפוליטי של כחלון בשפל חדש. רוב הסקרים מנבאים לו סיכוי גדול לא לעבור את אחוז החסימה בבחירות. ייתכן שבשל כך הוא מתאמץ להציג את עצמו כאויב המסים - גם כשהמס מוצדק. התגובה של כחלון לא רק מוכיחה שהוא מנותק מהפקידות המקצועית של המשרד, אלא גם נותק מהמציאות. על איזה "מחוברים ופריבילגים" הוא מדבר? מי שאמור לשלם את המס אינם ישראלים, בעוד אלה שאמורים להינות מפירותיו דווקא כן.

 

אגב, לפי הספרות המקצועית, אחת הסיבות העיקריות לכך ש־42 מדינות כבר גובות מס תיירים היא שהוא משמש לפיתוח, שימור וחיזוק תשתיות התיירות - פיתוח שמייצר עוד צמיחה, גם לעסקים קטנים ובינוניים.

 

כחלון כל כך רגיל להתנגח במסים שהוא פספס הזדמנות להרוויח לא מעט הון פוליטי. במקום לתקוף את הפקידים, הוא יכול היה להסביר כי במקום למסות את הישראלים העניים, הוא ממסה זרים עשירים בעלי הכנסה מספקת כדי לנפוש בישראל היקרה.

 

3. בעת הסוערת הזאת, שבה הדרג הפוליטי מתנער מההיגיון הכלכלי, פקידי האוצר מתעקשים להישאר עם רגליים על הקרקע. תקופת טרום הבחירות מאפשרת להם שקט מגחמות הפוליטיקאים, והם מנצלים אותו כדי להסתכל קדימה. זה כמה שבועות פקידי אגף הכלכלן הראשי, מנהל הכנסות המדינה באוצר ופקידי אגף תקציבים מגבשים חבילת צעדים ענקית להתמודדות עם הגירעון. מס התיירים הוא רק דוגמית קטנה בים של הצעות. במרכז העניינים, הצעה לביטול אינספור הטבות מס, שהשנה יטפסו לכ־66.7 מיליארד שקל. גם כלכלני בנק ישראל עמלים על חישובים והמלצות מדיניות. רק נותר לקוות שאחרי הבחירות יכהנו פוליטיקאים עם שכל ישר, שיוציאו את התוכניות הללו לפועל.

 

ממפלגת כולנו נמסר בתגובה:

במדינה הנלחמת על כל תייר, שמסבסדת מושבים בטיסות לאילת, עם ענף מלונאות ומסעדנות שנאבק לשרוד בכל מחזור לחימה מול אויבינו - מס תיירים אינו מס צודק, אלא סיבה לתייר הנורווגי להעדיף לטוס לעקבה במקום לאילת, ופגיעה ישירה בכיס של בעלי העסקים הקטנים במרכזי תיירות בארץ. ההשוואה בין איטליה לישראל בתחום התיירות היא מופרכת ואין צורך להרחיב בכך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x