$
בארץ

רווח ראשון לבנק ישראל זה עשור ב-2018 - 5.3 מיליארד שקל

עיקר הרווח, כך עולה מהדוח, נובע מריבית על השקעות של יתרות מטבע החוץ. בנק ישראל יוכל להעביר רווחים לממשלה רק כאשר יכוסו כל ההפסדים מהשנים הקודמות שעומדים היום על 56.9 מיליארד שקל

עמרי מילמן 17:0924.03.19

בנק ישראל רשם רווח של כ-5.3 מיליארד שקל ב-2018, כך עולה מהדוח הכספי של בנק ישראל, זאת לעומת הפסד של כ-0.8 מיליארד בשנת 2017 ולמעשה מדובר בסיום שנה ברווח בפעם הראשונה מאז 2009.  עיקר הרווח, כך עולה מהדוח, נובע מריבית על השקעות של יתרות מטבע החוץ.

 

על פי החוק, בנק ישראל יוכל להעביר רווחים רק כאשר יכוסו כל ההפסדים מהשנים הקודמות שעומדים היום על 56.9 מיליארד שקל. רק כאשר ההפסדים מהשנים עברו שהצטברו, הממשלה תוכל ליהנות מרווחי בנק ישראל. החוק נקבע כך לאחר שב-1998 העביר בנק ישראל רווח לממשלה, בעקבות פיחות גדול בשקל, אולם עד שהתפרסמו הדוחות התרחש ייסוף שקיזז את הרווחים, ולמעשה העביר הבנק העביר רווחים שלא היו בידיו.

 

על פי המדיניות השמרנית שנקבעה לבנק, רווחים לא ממומשים - הן בעקבות פיחות של השקל (לאור החזקות של יתרות המט"ח של הבנק) והן בעקבות עלייה בשווי המניות אותן מחזיק, אינה נרשמת בסוף שנה במאזן, אלא בשיערוך (חשבונות השיערוך עמדו על כמעט 33 מיליארד שקל בסוף 2018) אולם הפסדים נרשמים במאזן.

 

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון נגיד בנק ישראל, אמיר ירון צילום: אוהד צויגנברג

 

 

יתרות מטבע החוץ עמדו בסוף 2018 על 432 מיליארד שקל (לעומת 392 מיליארד שקל בסוף 2017). במקביל לרווחים הנובעים בעיקרם מתשלומי ריבית על מק"מים ואגרות חוב, נרשמה ירידות במניות מצד אחד שהפחיתו את חשבון השיערוך ופיחות של השקל שהעלה אותו במונחים שקליים.

 

מאחר ורוב הנכסים של הבנק הם במטבע חוץ אך ההתחייבויות שלו הן שקליות, ומאחר והדוחות מוצגים בשקלים, לשינויים בשער החליפין של השקל יש השפעה על התוצאות. אולם בבנק מדגישים כי הבנק אינו פועל לגדר את ההשפעה של השינויים או להשאת תשואה במונחים שקליים אלא במונחים של סל המטבעות הזרים. (במקרה חירום למשל בו יהיה מחסור במשק, השימוש בנכסים בלאו הכי יהיה במטבעות זרים ולא בשקלים). השנה פוחת השקל מול מטבעות עיקריים בתיק היתרות, ובעיקר מול הדולר בשיעור של כ-8.1%.

 

בחינת ההתפתחות בשטרות מעלה תמונה מעניינת - בעוד שנרשמה ירידה בשטרות ה-20, 50 ו-100 שקל בהשוואה בין סוף 2018 לסוף 2017, ב-200 שקל דווקא נרשמה עלייה משמעותית מ-290.9 מיליון שטרות ל-315.9 מיליון שטרות. שימוש גובר בשטרות גדולים יכול להוות אינדיקציה לשימוש בהון שחור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x