$
משפט

בלעדי לכלכליסט

קרן בריטית נכנסת לתחום מימון התביעות בישראל

קרן וודספורד הבריטית, תפעל בישראל באמצעות עו"ד יואב נבון ותתמקד בבוררויות, מימון תביעות מסחריות ותביעות קניין רוחני. רף ההשקעה בתביעה מקומית יעמוד על חצי מיליון דולר

גולן חזני 06:5219.03.19

הגאות בהיקף התביעות הייצוגיות והתביעות הנגזרות נגד חברות ישראליות, מושכת לישראל גופים זרים שפועלים בתחום זה. ל"כלכליסט" נודע כי קרן וודספורד הבריטית, המתמחה במימון תביעות מסחריות וייצוגיות החלה לפעול בישראל וכבר מקיימת מגעים עם מספר תובעים לשותפות עסקית בתביעות עסקיות. רף ההשקעה בתביעה מקומית יעמוד על חצי מיליון דולר.

 

 

 

עו”ד יואב נבון, נציג קרן וודספורד בישראל עו”ד יואב נבון, נציג קרן וודספורד בישראל צילום: בן פרג׳

 

הקרן, שפועלת מלונדון, מינתה את עו"ד יואב נבון כנציג שלה בישראל, והיא צפויה לפעול במספר סוגים של תביעות, על פי מודל שהיא פועלת בו ברחבי העולם, בעיקר בארה"ב. לקרן סניפים בסינגפור, פילדלפיה ולאחרונה גם בתל אביב. הקרן הוקמה ב־2010 והיתה מחלוצות התחום בעולם.

 

נבון שימש כעורך דין במשך חמש שנים במשרד רון גזית רוטנברג ושות', המייצג את החברה המרכזית למשקאות קלים, ומשם פנה לדרך עצמאית. וודספורד בחנה את השוק המקומי והחליטה שהוא בעל פוטנציאל טוב עבורה.

 

תעשיית מימון התביעות

 

תעשיית מימון התביעות העולמית צומחת והופכת להיות חלק אינטגרלי מהליכים משפטיים יקרים. המשבר הפיננסי של 2008 היה הטריגר שהוביל ליוזמות הראשוניות בתחום המימון. חברות רבות התרסקו ובד בבד הגישו תביעות נגד חברות אחרות עם סיכויים טובים לזכייה. ראשית החלו חברות במימון תביעות שהגישו חברות בפירוק, שחקניות קטנות נגד שחקנים גדולים, שלא יכלו לשאת בעלויות התביעה.

 

בשנים האחרונות התפשטה התופעה גם לחברות חזקות ועתירות ממון. אלה פונות לבקש מימון כשהפעם המניע הוא שונה: להוציא את ההוצאות מהדו"חות הכספיים שלהן ולגדר את הסיכונים. אלה נשענות על תפיסה חדשה, הגורסת שליטיגציה היא נכס ולכן כדאי לגדר את הסיכונים שברכישתו ולהסתייע במימון כדי להשיג אותו.

 

וודספורד פועלת במודל של חברת השקעות ומניותיה מוחזקות על ידי משפחת בונוברו הצרפתית, שהחזיקה בעבר במניות בחברת עלית הישראלית. מבנה זה מעניק לה גמישות בבחירת הליכי הכניסה לתביעות, או רווחיות מסויימת לאורך זמן מוגבל.

 

הקרן מימנה תביעה ייצוגית בולטת, שהוגשה לפני שבועיים נגד חברת הרכבות האנגלית על סך 96 מיליון ליש"ט.

 

מימנה חברות הייטק

 

בישראל מימנה וודספורד מספר חברות הייטק מקומיות בתביעות פטנטים נגד חברות ענק אמריקניות, שאחת מהן הסתיימה בהצלחה נגד חברת טכנולוגיה גדולה בארה"ב, והיתר עדיין מתנהלות. בתום התהליך טענה החברה האמריקנית כי הסיבה היחידה שהתפשרה היתה המעורבות של קרן הליכים משפטיים, מה שהבהיר לה שמדובר בתביעה איכותית שעברה את הדירקטוריון ואת ועדת ההשקעות של וודספורד.

 

"בשוק הישראלי אנחנו מכסים תביעות כאלה כי אנחנו רואים הרבה מאד חברות הייטק ישראליות עם פטנטים בינלאומיים מעולים, שמופרים על ידי שחקנים בינלאומיים גדולים. עלויות של תביעות כאלה נעות בארה"ב בין 3־6 מיליון דולר. חברות קטנות לא יכולות לעמוד בעלויות כאלה וכדי להצליח הן מבקשות שיהיה גוף חזק שיעמוד מאחוריהן. ישראל היא מספר שלוש בעולם במונחים של פטנטים לנפש, וחוץ מדוגמאות לא רבות, הן יתקשו להתמודד עם תביעות כאלה שעלולות לשמוט את בסיס הקיום של החברה ‑ הקניין הרוחני. לא מעט חברות נסגרו בעבר מסיבה זו", אמר אתמול נבון ל"כלכליסט".

 

הפעילות הפנים־ישראלית

 

בפעילות בארץ תתמקד וודספורד גם בתביעות מסחריות בינלאומיות של חברות ישראליות ברחבי העולם, או בוררויות בינלאומיות של חברות ישראליות שהעלויות שלהן יקרות בהרבה מניהול הליך משפטי בישראל.

 

בנוסף להליכים בינלאומיים בוחנים בוודספורד גם מעורבות בתביעות מקומיות, כשהרף ההשקעה המינימלי שבו תיכנס החברה הוא חצי מיליון דולר. וודספורד צפויה להשקיע בשנתיים הקרובות 200 מיליון דולר ברחבי העולם, כשההערכות שלה לגבי השקעה בארץ עומדות על 20 מיליון דולר. "למה להשתמש בקרן במקום בעורכי דין שמקבלים אחוזים? משום שגם כך מדובר בהוצאות גדולות נלוות כמו אגרות בתי משפט, שכירת מומחים ויועצים, כך שגם משרדי עורכי הדין רוצים להוריד מעצמם חלק מהסיכון", אמר נבון.

 

"מודל הגבייה הוא כזה, שההשקעות שלנו הן השקעות נון ריקורס. אנחנו יכולים לזכות רק במקרה שהתביעה מצליחה. במקרה כזה אנחנו מקבלים את החזר ההשקעה בתוספת דמי הצלחה שנקבעים מראש". הקרן תהיה מעורבת גם בתביעות ייצוגיות ונגזרות, אם כי בהיקף נמוך יותר, משום שההוצאות של תביעות כאלה הן נמוכות יחסית על פי רוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x