בלעדי לכלכליסט
אחרי הסנקציות: לאומי מגרש את האלוף ישראל זיו
האלוף במיל' ישראל זיו מבקש מביהמ"ש להורות לבנק לאומי לבטל את סגירת חשבונותיו. טוען כי הבנק שגה כשהסתמך על סנקציות אמריקאיות שהוטלו עליו בנימוק שהרוויח מסחר בנשק בדרום סודן
בנק לאומי מבקש להפסיק את פעילות חשבון איש העסקים והאלוף במיל' ישראל זיו וחשבונות הקשורים אליו, על רקע סנקציות כלכליות שהטילה עליו ארה"ב בחשד למעורבות לכאורה בסחר נשק בדרום סודן. כך עולה מתובענה שהגיש זיו בשבוע שעבר, ושבה הוא מבקש מבית המשפט להוציא צו המונע מהבנק לסגור את חשבונו ולשנות את התנהלות הבנק מולו, מול רעייתו ומול חברות בבעלותו, או להגביל בצורה כלשהי את הפעילות בחשבונות.
- לאומי באולטימטום לברנמילר: מיצאו משקיע או שנעמיד לפירעון הלוואה של 21 מיליון שקל
- לאומי גייס אג"ח קוקו נוסף בסכום של 785 מיליון שקל
- עובדי לאומי יקבלו בונוס בגובה שתי משכורות על דו"חות 2018
זיו שימש בעבר מפקד סיירת צנחנים, קצין חי"ר וצנחנים ראשי, מפקד אוגדת עזה וראש אגף מבצעים עד לשחרורו ב־2007. בתובענה הוא טוען כי בנק לאומי הודיע לו כי יקפיא את החשבונות הקשורים אליו עד ל־28 במרץ ויסגור אותם סופית ב־31 בדצמבר, ועד למועד זו הוא יכול לפעול לביטול ההצהרה האמריקאית בעניינו. לטענתו, החלטת הבנק מסתמכת אך ורק על פרסום של הרשות לפיקוח על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC), שלפיו הוטלו סנקציות על חלק מהמבקשים בתובענה.
בדברים אלה מתייחס זיו לסנקציות שהטילה עליו ארה"ב בדצמבר האחרון, בטענה כי היה מעורב בסחר בנשק בדרום סודן ב־150 מיליון דולר והפעיל חוות חקלאיות ככסות לפעילות צבאית אסורה. לטענת האמריקאים, זיו מכר לכאורה נשק גם לממשל וגם למורדים. זיו מכחיש את המיוחס לו וטוען בתובענה כי מדובר ב"טענות מופרכות ומוכחשות, הנעדרות כל בסיס עובדתי שאינן אלא עלילת דם".
לפי התובענה, עיקר פעילותו של זיו בשנים האחרונות מבוצעת באמצעות חברות שבבעלותו בפרויקטים חקלאיים בדרום סודן. חברות אלה מספקות, לטענתו, ביטחון תזונתי למיליוני תושבים. לתובענה צורפה כמבקשת גם רעייתו של זיו עדית זיו, השותפה בחשבון אחד שלו בלאומי ונטען שאינה קשורה לחברות שבבעלותו ושאין כל סנקציות נגדה. כן צורפו כמבקשות בתובענה ארבע חברות שבבעלות זיו שמחזיקות חשבונות בבנק לאומי, ושלטענת זיו על חלקן לא הוטלו סנקציות.
חשש מחורבן כלכלי
לפי זיו, "סגירת החשבונות תמיט חורבן כלכלי על המבקשים ועל אלו הקשורים עמם, ועל תושבי דרום סודן הסמוכים על שולחנם". עוד צוין בתובענה כי "פניות המבקשים לבנקים אחרים בארץ לצורך פתיחת חשבונות בנק חדשים לא הועילו ולא ניתנת למבקשים האפשרות לפתוח חשבונות בנק חדשים".
לטענת זיו, ההצהרה האמריקאיות והסנקציות שהוטלו בעקבותיה אינן בבחינת החלטה שיפוטית שמחייבת חברות וגופים שאינם אמריקאיים. לדבריו, לו היתה זו החלטה מחייבת, היה עליה להיות מוכרת בידי בית משפט ישראלי באמצעות בקשת אכיפה. לטענתו, מדי שנה מתבטלות הצהרות OFAC במאות מקרים, אולם הליך הסרת מקרים אלו מרשימת הסנקציות אורכת זמן רב. לפי זיו, לאומי אינו מוכן להמתין לסיום מאמציו לביטול ההצהרה. זיו אף צירף לתובענה חוות דעת של עורכי דין אמריקאים שלפיה הצהרת OFAC אינה חלה על בנקים ישראליים.
מהתובענה עולה כי בנק לאומי טען כלפי זיו והמבקשים הנוספים כי הפרו מצגים כלפי הבנק בכך שלא יידעו אותו על הטלת הסנקציות. עוד עולה כי לטענת הבנק, החלטתו לסגור את החשבונות נסמכת על הוראת הפיקוח על הבנקים לגבי ניהול בנקאי תקין. אולם זיו טוען כי הוראה זו של הפיקוח עוסקת במניעת הלבנת הון ומימון טרור, האסורות לפי הדין הישראלי, בשעה שהוא ויתר המבקשים אינם חשודים בעבירות אלו לא בישראל ולא בארה"ב.
"בנק לאומי עשה דין לעצמו והודיע לזיו, רעייתו וחברות בבעלות זיו, באופן חד־צדדי וללא כל בירור עובדתי קודם, על סגירת כלל חשבונותיהם", נכתב בתובענה. עוד נטען, כי החלטת הבנק "נובעת כל כולה מההצהרה האמריקאית ומתעלמת מחובותיו כמוסד בנקאי". כן צוין כי המבקשים אינם נזקקים למימון מהבנק וכי פעילותם העסקית מבוססת על מקורות עצמאיים - כספים המוחזקים בידי הבנק.
בתובענה, שהוגשה בידי עוה"ד משה כאהן ויורי מילשטיין, נטען כי "אין בידי הבנק, שפיקח על הנעשה בחשבונות המבקשים במשך שנים, כל טענה ראיה או דוגמה למקרה שבו בוצעה כביכול פעולה אסורה באילו מהחשבונות". עוד נכתב כי "אין ולא יכולה להיות מחלוקת כי עד היום לא הוגש כנגד המבקשים או מי מהם כל כתב אישום, והמבקשים אף לא זומנו לחקירה על ידי אף אחת מרשויות החוק בישראל, ללמדך על מופרכות ההצהרה".
בנק לאומי מיוצג בידי עו"ד נועם בר דוד. תגובת הבנק לתובענה טרם הוגשה לבית המשפט. מלאומי נמסר בתגובה: "זה מספר חודשים שהבנק אפשר לזיו לנסות ולהסדיר את הנושא. הבנק יעביר את תגובתו בצורה מפורטת בבית המשפט כמקובל".