$
Duns פיננסים
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

משרד שטיינמץ עמינח: "מסעדנים וגם מלצרים נפגעים מ'חוק הטיפים'"

החודשים הראשונים ליישום "חוק הטיפים" הובילו לשאלות מיסוי רבות מצד מסעדנים, לירידה ברווחי המלצרים ולתסכול בענף: "הפסיקה מלאה בחורים, היא יצרה בעיקר כאוס". משרד שטיינמץ עמינח: "הפסיקה הזו רעה למעסיקים, שגם כך סופגים מכות לאחרונה. עמדתנו היא שאין לגבות מע"מ על הטיפים"

מערכת Dun's 100 13:0814.03.19
אתם יושבים במסעדה האהובה עליכם ועל המשפחה שלכם, נהנים מאוד מהאווירה הטובה ומהאוכל שהוגש לכם. זו אותה המסעדה שאתם חוזרים אליה בגלל המנות הנדיבות והטעימות, אבל גם בגלל השירות המצוין של צוות המלצרים. כשמסתיימת הארוחה, אתם משלמים את החשבון ומוסיפים כמובן טיפ נדיב בגובה כ-15% ממנו. "מגיע למלצר שלנו", חלקכם יטען, מתוך הנחה ברורה שהטיפ יילך ישירות לכיסו ולכיסי חבריו למשמרת.

 

הטיפ בענפי שירות שונים, הוא נורמה מקובלת בישראל וגם במדינות רבות בעולם, במיוחד בתחום המלצרות. גובה הטיפ הנהוג עצמו משתנה בין המדינות השונות. בקנדה למשל, יצפו מכם המלצרים להשאיר כ-20% טיפ, ואילו באיטליה כ-10%. בישראל, נהוג להשאיר בדרך כלל בין 10% ל-15% טיפ, שעד היום, הלך ישירות לכיסיהם של המלצרים במסעדה. האמנם? "ב-2019 סוגיית הטיפים עברה שינוי אדיר", מבהיר שמוליק הירשפלד, רואה חשבון בכיר במשרד שטיינמץ עמינח ושות', המייצג מסעדות רבות בישראל.

 

שמוליק הירשפלד. "עד היום לא הייתה חקיקה מסודרת בנושא" שמוליק הירשפלד. "עד היום לא הייתה חקיקה מסודרת בנושא" צילום: יובל שיבר

 

לאחרונה, החל שיח מסיבי בנושא הטיפים בענף המסעדנות: ב-1 בינואר 2019 נכנס לתוקף "חוק הטיפים", שהוא למעשה מדיניות חדשה כתוצאה מפסיקת בית הדין הארצי לעבודה. הפסיקה קבעה שהטיפים שמקבלים מלצרים בישראל, ייחשבו כשכר עבודה שלהם לכל דבר. הם יוכנסו לסכומי הכסף המדווחים של המסעדה, ומהם יופרשו תשלומי הביטוח הלאומי, מס הכנסה והפנסיה לעובד. זאת, במקום העברת הטיפים ישירות למלצרים במזומן בסיום המשמרת, כהכנסה לא מדווחת.

 

לפסיקה זו משמעויות נרחבות על ענף המסעדנות בישראל, על שכר הנטו של המלצרים ועל רווחי המסעדות עצמן. מעל לכל, היא השאירה שאלות רבות פתוחות - והמרכזית בהן היא שאלת המע"מ: האם המסעדה תצטרך לשלם מע"מ על הטיפים? את ההחלטה בנושא דחתה רשות המיסים לחודש אפריל, אך אם ייגבה מע"מ על הטיפים, הדבר יוריד משמעותית את רווחי המלצרים. "הפסיקה הזו בעיקר יצרה כאוס", טוען שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים. "בפסיקה יש הרבה מאוד חורים. היא לא נתנה פתרון הוליסטי לנושא הטיפים".

 

איך הטיפ היה מוגדר עד היום?

נחזור למצב שהיה נהוג עד 1 בינואר השנה, שבו הטיפים היו מועברים ישירות לצוות המלצרים. "לא הייתה חקיקה מסודרת בנושא, אבל כן הייתה קיימת פסיקה בבתי המשפט, אפילו בבית המשפט העליון ובבית הדין הארצי לעבודה", מציין הירשפלד ממשרד רואי חשבון שטיינמץ עמינח. "בשנים האחרונות הייתה מעין פירצה בתחום הזה, שנסגרה בפסיקה האחרונה".

 

הפסיקה החדשה קובעת שהמעביד אחראי לנכות, לשלם ולהעביר את כל התשלומים על הטיפים, אבל היא לא מתייחסת לנושא המע"מ. "צריך להבין, לבית הדין לעבודה אין סמכות להיכנס לתחום המע"מ כלל. הוא יכול לפסוק רק בכל מה שנוגע לדיני העבודה", מבהירים רואי חשבון במשרד שטיינמץ עמינח. "ברור שברגע שמאפיינים את מהות הטיפ כהכנסה מעבודה שהמעסיק נדרש לשלם אותה לעובד, יכולה להיטען טענה על ידי רשויות המע"מ שמדובר בכסף שדינו ככל הכנסה שהמעסיק מקבל ומשלם אותה לעובד, ולכן יש לשלם מע"מ. עם זאת, המעסיק לא יכול לקחת את ההכנסה הזו לעצמו, ועמדתנו היא שניתן לטעון אחרת".

  

"הטיפים מייצרים חוויית שירות טובה כיום" "הטיפים מייצרים חוויית שירות טובה כיום" צילום: 123RF

 

"אנחנו במשרד שטיינמץ עמינח, ממליצים ללקוחותינו המסעדנים לרשום את הטיפים המתקבלים כהכנסה, על פי הפסיקה החדשה, אבל לא כהכנסה שחייבת במע"מ", מוסיף רו"ח הירשפלד. "כמייצג של מסעדות בישראל, ברור לי איזה צד אני נוקט, אבל החוק לא ברור בנושא. המוציא מחברו עליו הראיה. אני חושב שאפשר להגן על העמדה הזו". לטענה זו מצטרף גם ברמן: "פסיקות קודמות קבעו שטיפ הוא הכנסה של המלצר ולא של בית העסק, ולכן רשות המיסים לא יכולה לגבות מע"מ על הכנסה זו. אם ייגבה מע"מ - הדבר יהפוך את עבודת המלצרות לעבודה בשכר מינימום, כי פחות מחצי מהטיפ יגיע לכיסו של העובד".

 

רע לבעלי המסעדות, טוב לעובדים?

מסעדנים רבים הזדעקו על רקע הפסיקה המכונה "חוק הטיפים" שניתנה לפני כשנה ונכנסה לתוקף לאחרונה, בין היתר, בשל ההבנה שלהם כי שכר הנטו של כל מלצר ומלצרית, יירד משמעותית, ועלול להוביל לירידה באטרקטיביות של העבודה. "ברור שהפסיקה הזו רעה למעסיקים", פוסקים בנחרצות אנשי המקצוע במשרד רואי חשבון שטיינמץ עמינח. "יש כאלו שיגידו שהיא רעה גם למלצרים. העובדים הם חבר'ה צעירים שרוצים לקבל משכורת נטו גבוהה ככל האפשר בטווח הקצר. הפסיקה מפחיתה את הרווחים שלהם".

 

"בעבר, לא שולמו על הטיפים תשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי והקופה הציבורית לא קיבלה דבר מתשלומים אלו - אבל לעובד היה יותר כסף ביד. כיום משלמים מס וביטוח לאומי ובסופו של יום, ברור שהמלצר נפגע", משווה רו"ח הירשפלד את המצב כיום למצב שהיה נהוג עד לפני חודשים אחדים. "צריך לדבר על התמונה הגדולה של ענף המסעדנות בישראל. הענף ספג כל מיני מכות לאחרונה - אם זה חיוב רטרואקטיבי במיסים על העסקת עובדים זרים, או בנקים שחלקם לא מעניקים הלוואות למימון מסעדות", מבהירים אנשי משרד שטיינמץ עמינח. "הפסיקה הזו מטילה עוד נטל על המסעדנים".

 

"המעסיקים לא יודעים איך להתמודד עם הפסיקה ברמה המשפטית, שכן לא ברור איך נכון לעבוד לאור הפסיקה", מעיד ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים. "בנוסף, המלצרים לא רוצים את הפסיקה הזו כי הנטו שלהם הופך לקטן משמעותית. כולנו יודעים שמי שבוחר להיות מלצר הוא בדרך כלל צעיר או צעירה, שעובדים בעבודה הזו תקופה קצרה. אם מלצר הרוויח 60 ש"ח נטו לשעה עד דצמבר האחרון ומינואר הוא מרוויח 40 ש"ח נטו, הוא הופך להיות ממורמר ועלול לעזוב. או שהוא יבחר לעבוד במסעדה שעוד לא מיישמת את הפסיקה, או שהוא יעזוב את התחום ויבחר במקומות עבודה 'פחות קשים' מבחינתו".

 

שי ברמן. "המעסיקים לא יודעים להתמודד עם הפסיקה" שי ברמן. "המעסיקים לא יודעים להתמודד עם הפסיקה" צילום: דנה קופל

 

בסופו של דבר, כמו כל שינוי, נראה שמסעדות רבות יזדקקו לזמן על מנת ליישם בצורה נכונה את הוראות הפסיקה, ולדעת רו"ח הירשפלד ממשרד שטיינמץ עמינח, יש מקום להתחשב במסעדות בתקופה זו, עד להסתגלות לשינוי המשמעותי: "על אף הקושי ביישום המדיניות החדשה והשאלות הרבות שהיא מייצרת, אני לא ממליץ למסעדנים להתעלם מהחוק. האכיפה תגיע בסוף, גם אם זה יקרה בעוד שנה או שנתיים, בדיוק כפי שקרה עם אכיפת חוק השימוש במזומן. גם במקרה הזה, לא קשה לאכוף את הפסיקה בנושא הטיפים".

 

האם בכלל צריך טיפים?

חשבו לרגע: לאור המדיניות החדשה, שבה הטיפים הם חלק משכר העבודה, האם נכון בכלל להמשיך בנורמה החברתית של מתן טיפים למלצרים? למה, למשל, על מנה שמחירה 50 ש"ח, לא לגבות 57 ש"ח ובכך לחסוך את סוגיית הטיפים? רו"ח הירשפלד דווקא מתחבר לרעיון: "בואו נחשוב על זה בצורה ביקורתית, זה רעיון לא רע. יש המון ענפים של נותני שירות שבהם אין טיפ. למה במסעדות חייבים? אני לא שולל את זה, אבל צריך לחשוב על כך לעומק. הטיפ מייצר חוויית שירות טובה יותר כיום".

 

"זו נורמה תרבותית-פילוסופית, ובסופו של דבר היא תעבור מן העולם", מעריך ברמן. "זה נוהג שהשתרש לא רק אצלנו, אלא בהרבה מקומות בעולם. אנחנו כמסעדנים לא הכנסנו את סעיף השירות למנה. בכל מקרה, עד היום היה איזון עדין בתחום, בחסות בית המשפט וכולם היו מרוצים ממנו. חבל שהחקיקה החדשה שניסתה להסדיר את הענף, דווקא סיבכה אותו".