מודיעין רוצה מכללה, אבל יכולה רק לקחת מוסד קיים מעיר אחרת
המועצה להשכלה גבוהה הפסיקה לאשר הקמת מוסדות אקדמיים ואפילו סניפים שלהם, בשל הרוויה בתחום. לערים שרוצות מכללה בתחומן נותר רק לעשות מה שעושה מודיעין, שמציעה למוסד שיעבור אליה חבילת הטבות בשווי כ־130 מיליון שקל
מה עושה עירייה שרוצה מאוד שבתחומה תפעל מכללה אקדמית לנוכח סיטואציה שבה המועצה להשכלה גבוהה מקשה מאוד בהקמת מכללות חדשות? אחת האופציות היחידות שלה היא לנסות לפתות מכללה קיימת לעבור לתחומה.
בשבוע שעבר החליטה ועדה מיוחדת של עיריית מודיעין לצאת שוב בקרוב למכרז שיציע למכללה אקדמית קיימת לעבור לעיר. זה יהיה הניסיון השלישי של העירייה לעשות זאת ושווי הפיתויים המוצעים הוא לא פחות מ־130 מיליון שקל.
- פערי השכר בין המכללות לאוניברסיטאות נחשפים
- המכללה למינהל ואפקון החזקות יקימו מתחם מעונות בן 500 דירות
- רשת Be פתחה לראשונה סניף בקניון שבו פועלת סופר־פארם
הרצון של מודיעין במכללה ברור. מדובר בעיר מצליחה מאוד אבל עיר שינה, וכמה אלפי סטודנטים יכולים לסייע להחיות אותה בשעות היום. אבל הסיבה להעמדת החבילה הנדיבה היא שהמועצה להשכלה גבוהה סבורה שגם היום יש עודף מכללות ומקשה מאוד אפילו על פתיחת סניפים של מכללות קיימות. זה אומר שכדי שתהיה מכללה במרכז מודיעין, יישוב אחר יצטרך לאבד את המכללה שלו.
למכללה שתיענה לקריאה מחכה מגרש במיקום אידאלי במרכז מודיעין ליד תחנת הרכבת והקניון, ועל שפת השדרה המתוכננת בעיר, ששוויו הוערך על ידי שמאי ב־47 מיליון שקל. רשות מקרקעי ישראל יצאה בשני מכרזים למגרש זה. לאחר שלמכרז השני ניגשה רק מכללת שערי מדע ומשפט מהוד השרון, שהציעה קצת יותר ממחיר המינימום של ארבעה מיליון שקל בעוד שרמ"י רצתה לפחות שבעה מיליון, החליטה העירייה החליטה שהיא תבנה את המכללה בעצמה, בהיקף 8,000 מ"ר שטח בנוי, ותשכיר אותו למכללה.
העירייה גם מתכוונת להשקיע 50 מיליון שקל בבניית המוסד. מהמכללה היא מבקשת להשקיע עוד 30 מיליון בהתאמת המבנה ובהצטיידות, אבל מתכוונת להחזיר לה את הכסף באמצעות הנחות בשכר הדירה (שיעמוד על 3 מיליון שקל בשנה). הזוכה במכרז תקבל חוזה שכירות ל־25 שנה עם אופציות ל־20 שנה נוספות.
שוק רווי
בעבר היה קל מאוד להקים מכללות וכל ראש עיר עם חזון יכול היה להצטייד באחת. אך בשל השינוי בעמדת המל"ג שחותרת לצמצום מספר המוסדות, לא מוקמות כבר חמש שנים לא מכללות שמתוקצבות על ידי המדינה, עם שכר לימוד מסובסד, כמו אלה שבעבר הוקמו בעיקר בפריפריה, ואף לא מכללות פרטיות עם שכר לימוד גבוה. מודיעין יכלה לכאורה להקים מכללה פרטית אבל לכך דרוש יזם עם גב כלכלי רציני, שייכנס לשוק רווי.
בעיה נוספת היא שהמל"ג מאשרת הקמת סניפים של מוסדות קיימים רק בפריפריה הרחוקה. מודיעין, שנמצאת בין ירושלים ותל אביב עתירות המוסדות האקדמיים ומוקפת מכללות בקרית אונו, אור יהודה וראשון לציון, בודאי אינה יכולה לטעון שיש צורך דוחק להקים מכללה או סניף דווקא אצלה.
מספר המוסדות להשכלה גבוהה בישראל הגיע לשיא של 67 מוסדות ב־2012 ומאז הצטמצם ל־62 מוסדות, בעיקר בשל סגירת 4 מ־16 המכללות הפרטיות. לשם השוואה מ־2000 ועד 2012 גדל מספר המכללות הפרטיות מ־7 ל־16. האפשרות המעשית היחידה שפתוחה לפני מודיעין וכל עיר אחרות שתחשוק במוסד אקדמי היא לפיכך לשכנע מכללה קיימת לעבור אליה בעזרת הטבות. מכללה להוראה, שגם היא מתוקצבת על ידי המדינה, היא לא אופציה מבחינת מודיעין, הן משום שהעירייה רוצה מוסד עם לפחות שתי פקולטות והן כנראה משום שזה לא נחשב מספיק יוקרתי.
"בקשה מנומקת"
ממל"ג נמסר ש"מוסד להשכלה גבוהה מוכר קיים, אשר יבקש להעתיק את מושבו מהמקום בו אושרה הקמתו, יצטרך להגיש בקשה מנומקת למל"ג ולקבל את אישורה מראש. בקשה זו תיבחן לעומק על כל היבטיה. טרם התקבלה פנייה בנושא במל"ג".
מדוברות עיריית מודיעיןנמסר: "אחד ממנועי הצמיחה החזקים של עיר הינו מוסד להשכלה גבוהה שחיוני לחינוך איכותי עבור הדור הצעיר בעיר". זאת, במקביל ליוזמות ליצירת יותר מקומות תעסוקה וחממה טכנולוגית במודיעין.