$
משפט

בלעדי לכלכליסט

תביעות נגד לירום סנדה: אורגיה, איומים וקשר הדוק מדי לאפי נוה

תביעות שהגישו עובדים לשעבר נגד סנדה, המגדיר את עצמו כ"משרד הגדול ביותר להפטר מחובות", חושפות תמונה מטרידה בנוגע למתחולל שם. בין היתר, נטען כי בכיר בלשכה השתתף באורגיה שכללה את מנכ”ל המשרד ומתמחה. עוד לפי התביעות, המשרד מאיים על לקוחות והמנכ"ל אינו עורך דין כלל. המשרד: "תביעות סרק"

ענת רואה 13:0703.03.19

תביעות שהוגשו לבתי המשפט מציגות טענות מטרידות בנוגע למתחולל באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל: משרד לירום סנדה (LS), המגדיר את עצמו כ"משרד הגדול בישראל להפטר מחובות", ומבטיח לפונים אליו לשים סוף לחובות. בשבועות האחרונים הוגש לבית משפט כתב תביעה של עובד לשעבר, עו"ד ירדן פישר, שמגולל פרטים מביכים על סביבת עבודה בעייתית, ששיאם הוא טענות לקיום "אורגיה", שבה השתתפו מנכ"ל המשרד, בכיר בלשכת עורכי הדין, וכן מתמחה.

 

 

 

בתביעה מינואר טוענת עובדת לשעבר, מאי אנג'ל, באמצעות עו"ד אסף מסדה, שהמשרד מצוי ב"בעיות תזרים קשות" ולא מבצע הפרשות פנסיוניות לעובדים כבר כמה חודשים. בתביעה שלישית, שהגישה עובדת לשעבר ב־2016 והסתיימה בפיצוי לפני עשרה ימים, נטען כי במשרד ישנה "אווירה של חוסר אונים, פחד ואיומים", וכבר מהיום הראשון לעבודה במשרד "נפוצה שמועה" על קשריהם הטובים של ראשי המשרד עם בכירי לשכת עורכי הדין, "מה שהטיל מורא על עובדים רבים". את סנדה מייצג בתיקים בבית המשפט עו"ד אלעד חן.

 

 

מתוך עמוד הפייסבוק של המשרד מתוך עמוד הפייסבוק של המשרד צילומי מסך: facebook

 

את המשרד הקים ב־2014 עו"ד סנדה, שהוסמך רק ארבע שנים קודם לכן ולמעשה היה עדיין במעמד של עורך דין צעיר. המשרד עוסק בייצוג חייבים ומבטיח "מחיקת חובות במגוון הליכים של 24 שעות ועד 18 חודשים". בדירוג דן אנד ברדסטריט לשנת 2018 המשרד נמצא במקום ה־26 לפי גודל, כלומר הוא אחד הגדולים בישראל. במשרד 71 עורכי דין ורק בעלים אחד: סנדה. זאת בשונה מהמקובל בענף, שבו בכל משרד גדול אחר יש עשרות שותפים.

 

אתר האינטרנט של המשרד פרובוקטיבי ויוצא דופן כמעט בכל מובן. "משרד ראשון בארץ לחייבים הפועל 24 שעות, מבטל עיקולים והגבלות ומוחק חובות", נכתב בעמוד הפייסבוק של המשרד. ואכן, סנדה פרסם למשל מודעה בקבוצת עורכי דין בפייסבוק ובה ביקש לאתר עורך דין שיעבוד עבורו בכל יום מ־7 בערב ועד 1 בלילה, והסביר שישנם לקוחות שמעוניינים להיפגש ב־11 בלילה.

 

 צילומי מסך: facebook

 

המשרד מפרסם את הצלחותיו באופן בוטה. באחד הסרטונים, למשל, נראים שני עובדים במשרד אוחזים בלקוח בשם חננאל, ונטען כי מחקו עבורו חובות ולבסוף כולם מניפים ידיים ומריעים: "היידה LS" (שם הפירמה - ע”ר). המסר ברור: במשרד של סנדה לא צריך להתבייש באי־תשלום חובות, אלא להפך, אפשר להיות גאים בכך. סנדה מתגאה בסרטונים שהוא מצליח "להעלים" חובות של מאות אלפי שקלים, אבל סנדה אינו קוסם - הוא פשוט מיישם את מה שהחוק והרפורמה בהליכי פשיטות רגל שבוצעה בישראל בשנים האחרונות מאפשרים לחייבים: לצבור חובות כבדים ואחר כך להיפטר מהם בעסקת הפטר. איך זה עובד בפועל? השלב הראשון הוא בקשה למתן צו כינוס. עם הגשת הבקשה חל עיכוב הליכים אוטומטי והחייבים כבר מרגישים הקלה עצומה. אחר כך מתמנה מנהל מיוחד, מוגשים דו"חות ותביעות חוב. בשלב מסוים סנדה מציע בשם החייב הצעה למתן הפטר, כלומר הלקוח ישלם סכום מסוים לקופה ונושיו יסכימו להסתפק בכך ולסיים את ההליך. אחרי שניתן אישור הנושים – החייב יוצא לדרך חדשה, בחסות החוק ובית המשפט.

 

הגבלות הפרסומת שחלות על עורכי דין אמנם הוקלו מעט בשנה האחרונה (בזכות ראש הלשכה היוצא נוה), ובכל זאת לא ברור עד כמה הפרסומים הבוטים של המשרד הולמים את כללי הפרסומת והחובה "לשמור על כבוד המקצוע". לאור העובדה שהפרסומים של סנדה מוצגים כבר כמה שנים באין מפריע, אפשר להסיק שהוא נהנה, לפחות עד לאחרונה, מהעלמת עין של לשכת עורכי הדין, אולי בשל קשריו הטובים עם בכיריה.

 

העלמת עין נוספת של לשכת עורכי הדין קשורה למנכ"ל של סנדה: זיו להב. להב (בנו של איש העסקים אלי להב) איננו עורך דין, אף שלכאורה ולפי החלטה שפורסמה בעבר של ועדת האתיקה הארצית בלשכה, רק עורך דין יכול לשמש מנכ"ל של משרד עורכי דין. כש"כלכליסט" פנה ללשכת עורכי הדין לברר מדוע אינה מטפלת בנושא זה, הוא נענה בסירוב גורף, אפילו לשאלה אם הוגשו ללשכה אי פעם תלונות רשמיות ומה עלה בגורלן. אולי לא צריך תלונות כשהמנכ"ל הוא חבר אישי של כל בכירי הלשכה והם יודעים שהוא איננו עורך דין.

 

 צילומי מסך: facebook

 

בכתב התביעה שהגיש עו"ד ירדן פישר נטען שלהב איננו רק המנכ"ל, אלא הוא גם שותפו של סנדה. לטענת התובע, להב אינו מוצג כשותף מאחר שזו הפרה של כללי האתיקה שחלים על עורכי דין ואוסרים שיתוף בהכנסות עם מי שאינו עורך דין. התובע טען כי בכוונתו להוכיח היטב "את האופן הנכלולי שבו מועברים כספים אליו (ללהב) כשותף דרך חברות קשורות בניסיון לחמוק מאיסורי האתיקה". לדבריו, להב אינו עורך דין או בעל השכלה משפטית כלשהי, "והוא מעיד על עצמו כמי שסיים רק כיתה ד' בבית ספר יסודי", ובפועל משמש כשותף מלא ואף מעניק ייעוץ משפטי וטיפול בלקוחות.

 

כאמור, אחד ממקורות הכוח של סנדה ולהב הוא קשריהם הטובים בלשכת עורכי הדין, והשניים אף מתרברבים בהם באופן קבוע. כך, למשל, בפוסט שפרסמו בפייסבוק במאי 2016 כתבו שהם "מתארחים במדורת ל"ג בעומר עם החברים הטובים ראש הלשכה היוצא אפי נוה וראשי המחוזות ינון הימן ואבי חימי". חודשיים לאחר מכן, ביולי 2016, הודיעו השניים בפייסבוק כי הם "מתארחים בשעה זו" בבריתה שערך נוה לבתו. סנדה ולהב העלו שלל צילומים שלהם לצד משתתפים באירוע, ובהם פוליטיקאים, עובדי ציבור ואפילו שופטים.

 

לירום סנדה לירום סנדה צילום: אוראל כהן

 

לפני חודש בערך העלה סנדה לפייסבוק הודעה "לוח ההרצאות והכנסים שלי מתחיל להתמלא", והציג בגאווה לא פחות משישה אירועים, ימי עיון וכדומה שאליהם הוא הוזמן לשאת דברים כמרצה מומחה. סנדה גם הצליח להתברג לוועדות המקצועיות, והוא נושא בתואר סגן יו"ר פורום הוצאה לפועל בלשכה וחבר בוועדת חדלות פירעון. אפילו בכנס השנתי והיוקרתי בתחום חדלות הפירעון באילת זכה סנדה להעביר הרצאה.

 

"יש קצת בעיה תזרימית"

בתביעה שהגישה העובדת מאי אנג'ל נטען שהמשרד מצוי בבעיות תזרים קשות ולא בוצעו הפרשות לתגמולים עבור כלל העובדים, מה שלטענתה מהווה עבירה פלילית. העובדת, שאיננה עורכת דין, הועסקה בפירמה במשך 13 חודשים. בתחילה, לדבריה, כ"מתאמת פגישות", ולאחר מכן הועברה לתפקיד גבייה.

 

בכתב ההגנה שהוגש בימים האחרונים מכחיש המשרד שהוא מצוי בבעיות תזרים. לפי הנטען, סנדה הוא גם "איש עסקים בעל נדל"ן בעשרות מיליוני שקלים", ובין היתר מחזיק במשרדים שבהם שוכן המשרד בבניין מידטאון בתל אביב בשווי של 20 מיליון שקל. עם זאת, השבוע הגישה העובדת תמלילי שיחות טלפון, שבאחת מהם שהתקיימה ב־30 בדצמבר, דורשת העובדת לומר לה מדוע לא הופקדו הכספים וחשבת השכר משיבה לה: "יש קצת בעיה תזרימית".

 

על סביבת העבודה הבעייתית מפורט בתביעה של העובדת הנוספת. לטענתה, ביום מסוים ביולי 2016 כינס המנכ"ל להב את כל עורכי הדין במשרד ופנה אליהם "בנימה מזלזלת ושפה בוטה" וטען שכל עורך דין העובד בחברה הוא "אחד מ־70 אלף עורכי דין". לטענתה, הוא אמר "למדתם כל כך קשה, קרעתם את התחת, יש לכם קרע בתחת", ובשלב מסוים פנה אליה ושאל אם היא הבינה את דבריו. כשענתה לו כי אינה מסכימה עם דבריו הבוטים, הוא פיטר אותה מול כל הנוכחים: "את לא מבינה את זה, אז שלום, הביתה". בתביעתה היא טוענת להכפפת עורכי הדין בחברה לאווירה של חוסר אונים, פחד ואיומים. התעמרות בלתי עניינית שאין לה כל מקום בשום מקום עבודה".

 

בכתב ההגנה הכחיש המשרד הכל, כולל העובדה שלהב הוא מנכ"ל המשרד. לפי הנטען, להב לא עובד במשרד, אינו נושא בכל תפקיד ואין בסמכותו לפטר עובדים. ההכחשה הזו הוצגה לבית המשפט בדצמבר 2016, בעוד שלפני מועד זה, אחריו ותוך כדי המשרד מעלה פוסטים לפייסבוק ומציג בהם את להב כמנכ"ל המשרד, למשל במפגשים עם עסקני לשכת עורכי הדין.

 

זיו להב זיו להב

 

איומים בפקודות מאסר

אבל השיא בעוצמת הטענות נגד המתחולל במשרד הגיע ממש בשבועות האחרונים, בתביעה הנגדית שהגיש העובד לשעבר עו"ד פישר. "מדובר במשרד אשר האתיקה, דיני העבודה, כללי הפרסומת והיחס למתמחים ולעובדים חמור וחריג ויש לומר בלתי חוקי", טוען העובד בתביעה. "מדובר בנתבעת המקושרת באופן הדוק עם ראש הלשכה היוצא ודרכיו. בנוסף כעובד נחשף התובע להנחיות ברורות דרך קבע המופנות לעובדי הנתבעת לומר דברים שאינם אמת ללקוחות, חברה המהלכת אימים על לקוחות במסגרת גביית שכר טרחה, לרבות איומים כי יקבלו פקודות מאסר אם לא ישלמו שכר טרחה ועוד ועוד".

 

לידי "כלכליסט" הגיע צילום של מסרון שבו עובדת במשרד הודיעה לחייב שלא עמד בתשלומי שכר הטרחה על הצפוי לו: "לאור חוסר תקשורת הגשנו ביטול הליך היום למנהל המיוחד... קיבלת תגובה להגיש תביעה נגדך בהוצאה לפועל וזריקה מההליך הזה עם עיקולים וצו מאסר. שיהיה לך בהצלחה בהמשך דרכך, אנחנו לא עובדים עם לקוחות לא רציניים שממציאים לנו סיבות לא לשלם עבור עבודה". עו"ד סנדה מסר בתגובה כי "רשום שאני לא מטפל בלקוחות לא רציניים. מי שיוציא את פקודת המאסר הוא המנהל המיוחד אם לא נגיב".

 

מלירום סנדה נמסר: "עו"ד לירום סנדה הוא הבעלים של אחת הפירמות הגדולות בישראל, המעסיקה למעלה מ־135 עובדים בארץ ובחו"ל. העובדים בפירמה זוכים לזכויות רבות מעבר לחובתה של הפירמה כמעסיקה בדין, תוך שמירה אדוקה על זכויותיהם הסוציאליות. כמו בכל עסק, גם נגד המשרד מוגשות תביעות סרק, במטרה לזכות בכספים שאין הוא חב אותם רק מעצם הגשת התביעה והפרסום שלה היא תזכה. אכן, דומה שאין דוגמה יפה יותר מכתב תביעתם של עו"ד פישר והגב' מאי אנג'ל לכפיות טובה לשמה, לשימוש לרעה בהליכי משפט ולחוסר תום לב החריגים בחומרתם.

 

“מר זיו להב הוא איש עסקים והבעלים של חברת שיווק, פרסום ומיתוג, שבין היתר מעניקה את שירותיה גם לפירמה. למר זיו להב ניסיון רב בניהול חברות גדולות ועסקים, והוא קיבל על עצמו את מלאכת החניכה של עו"ד סנדה איך לחשוב ולנהל כמו מנכ"ל בחברה גדולה. לימים נראה כי הכלים שהעניק מר להב לעו"ד סנדה הובילו אותו להצלחה חריגה ויוצאת דופן. נבקש להבהיר ולהדגיש כי אף שמר להב מעולם לא הועסק בפירמה, ולא כיהן בשום תפקיד ניהולי, תרומתו להתפתחות האישית והמקצועית של עו"ד סנדה וכתוצאה מכך של הפירמה לא תסולא בפז".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x