בחירות 2019
הקרב האמיתי הוא על מנדטים בודדים, שיכריעו בין הגושים
הקמת מפלגת כחול לבן הכניסה את המערכת הפליטית לסחרור, ויצרה שני גושים: ימין ומרכז־שמאל. גבי אשכנזי ושותפיו ינסו למשוך מצביעים מהליכוד, ואילו בנימין נתניהו ייצא נגד היועמ"ש וינסה לשאוב מצביעים ממפלגות הימין האחרות
הקמת מפלגת כחול לבן על ידי בני גנץ ויאיר לפיד השבוע טלטלה את המערכת הפוליטית ויצרה שני גושים מובהקים: ימין ומרכז־שמאל.
- איפא"ק מגנה את שיתוף הפעולה של נתניהו עם "עוצמה יהודית"
- נאום נתניהו: לחוץ, מאשים, ושוכח חלק מהעובדות
- גנץ ולפיד מציגים: מפלגת הקונסטלציה
אחת השאלות המרכזיות העולות כעת היא מהיכן יבוא המימון למפלגה החדשה. בזכות האיחוד בין חוסן לישראל ליש עתיד ייהנה גנץ מנדוניה נאה: מקדמת מימון בחירות של 10.5 מיליון שקל שתקבל יש עתיד. מימון הבחירות הסופי של יש עתיד (המפלגה היחידה בכחול לבן המכהנת בכנסת היוצאת) יתקבל לפי ממוצע מספר המנדטים של יש עתיד בכנסת היוצאת והכנסת החדשה, בתוספת 1.38 מיליון שקל.
לפי הסקרים האחרונים, 15 ח"כים של יש עתיד יכהנו בכנסת הבאה בכחול לבן, ויש עתיד תקבל כ־20 מיליון שקל כמימון בחירות סופי. כל מפלגה הגדלה במספר המנדטים מקבלת עוד מימון בחירות לפי ממוצע מספר הח"כים בין שתי הקדנציות. אם כחול לבן תקבל 35 מנדטים, היא תקבל מימון בחירות של 47 מיליון שקל (20 מיליון שקל ליש עתיד). כך יוכל גנץ להחזיר את ההלוואות שנטל בערבות בנקאית של ארבעה תורמים, ובהם אלפרד אקירוב, שהעניק לו ערבות של שני מיליון שקל. משה (בוגי) יעלון כבר גייס 2.6 מיליון שקל מתרומות לפני שצורף לחוסן לישראל.
הליכוד, עם כ־30 מנדטים, יקבל מימון בחירות של כ־42 מיליון שקל. אשתקד קיבלה המפלגה מימון שוטף של כ־30 מיליון שקל, כך שאם הכסף נשאר בקופה יוכל הליכוד לבזבז כ־70 מיליון שקל.
עד לבחירות ב־9 באפריל צפוי מאבק על כל מנדט שני הגושים. גוש המרכז־שמאל של גנץ לא ירכיב ממשלה אם לא ייתמך על ידי 61 נבחרים, ולכן ינסו בכחול לבן לקחת מצביעים מהימין המתון. הסיכון: מרצ עלולה שלא לעבור את אחוז החסימה. בליכוד ינסו לשאוב מצביעים ממפלגות הימין. הסיכון: ישראל ביתנו וכולנו עלולות שלא לעבור את אחוז החסימה.
הסקרים ביום חמישי האחרון חידדו את המערכה: סקר "ידיעות אחרונות" וחברת החדשות 12 שיקף שוויון של 60 מנדטים בין הגושים, כולל 36 מנדטים לכחול לבן ו־30 לליכוד. סקר ערוץ 13 הציג 61 מנדטים לימין מול 59 למרכז־שמאל. בסקר חדשות כאן יש לימין 62 מנדטים, מהם 32 לליכוד, מול 59 למרכז שמאל. ב־3 הסקרים גנץ מקבלת כחול לבן 35 ל־36 מנדטים ועוקף את הליכוד.
אם כן, מי שיתגורר במעון ראש הממשלה בירושלים לא חייב להיות ראש המפלגה הגדולה ביותר, אלא זה שמאחוריו יותר מ־61 מנדטים.
גוש המרכז שמאל כולל את כחול לבן, מפלגת העבודה בראשות אבי גבאי, הרשימה הערבית המשותפת, תע"ל וחד"ש ומרצ. גוש הימין כולל את הליכוד, הימין החדש, יהדות התורה, ש"ס, ישראל ביתנו, הבית היהודי וכולנו. יו"ר כולנו משה כחלון נלחם לגייס קולות מהימין והודיע שיתמוך בנתניהו. גשר של אורלי לוי אבקסיס לא עוברת את אחוז החסימה ב־3 הסקרים.
"ימין אחראי ומתון"
הלחץ שהקרין בנימין נתניהו בנאומו ביום חמישי לאחר טקס השקת כחול לבן נובע מהחשש שדי ב־3־4 מנדטים שיוסטו מהימין אל השמאל, והוא ייאלץ לארוז את המזוודות. בכחול לבן יוצאים בקמפיין להזזת המנדטים הללו לשמאל. המפלגה החדשה תוצג כמפלגת ימין אחראי ומתון, ולא כמפלגת שמאל כפי שמאשים נתניהו. גבי אשכנזי נתפס כימני מתון, וכמותו גם יעלון, יועז הנדל וצביקה האוזר. את המלאכה יתוו יועצים אסטרגיים של כחול לבן: שלום שלמה שעבד בעבר עם נתניהו ועם נפתלי בנט וכעת מייעץ ללפיד, הסוקר ישראל בכר שעבד עם נתניהו ועם בנט ועבר באחרונה לגנץ, והיועצים רונן צור, איתי בן חורין וטל אלכסנדרוביץ' שמייעצים לגנץ. האחרונים היו הקמפיינים של אבי ניסנקורן על ראשות ההסתדרות וייצגו כמה מהח"כים המיועדים: מיכאל ביטון, אורית פרקש הכהן, ואיתן גינזבורג. כדי לגייס קולות מהימין הם יבליטו בקמפיין את אשכנזי.
הקמפיין גם ייצא נגד האפשרות שיו"ר האיחוד הלאומי ח"כ בצלאל סמוטריץ' יכהן כשר החינוך בממשלת נתניהו, שהבטיח השבוע שני תיקים לבית היהודי, שני מושבים בקבינט, תקציבים קואליציוניים ועוד. לא הוזכרו מספרים ויעדים. בכחול לבן יזהירו גם מאיתמר בן גביר מעוצמה יהודית, המתמודדת לבקשת נתניהו בבית היהודי. זיהוי בן גביר עם נתניהו והליכוד נועד לגרום למצביעי ליכוד וימין לבוא לכחול לבן. האסטרטגיה להזזת המנדטים עשויה להבריח בוחרים המזוהים עם השמאל אל מפלגת העבודה ומרץ, אבל בכחול לבן אומרים כי הבוחרים הללו יישארו בגוש, בעוד שאחרים ממחנה הימין יצטרפו אליו.
מרצ מתנדנדת בסקרים עם 4 מנדטים. אם לא תעבור את אחוז החסימה ייגרעו כמה מנדטים מגוש השמאל.
מחסום אחוז החסימה מפחיד גם מפלגות מהימין כמו ישראל ביתנו, שעמדה על 4־5 מנדטים בסקרים האחרונים, ואת כולנו והבית היהודי עם 4 מנדטים כל אחת. לכך יש להוסיף את יחד בראשות אלי ישי, שלפי הסקרים לא עוברת את אחוז החסימה. אי מעברן של מפלגות ימין את אחוז החסימה יפגע בגוש כולו ובאפשרות של נתניהו להרכיב את הממשלה הבאה, ולכן התאמץ כל כך לבצע איחודים בימין.
יו"ר הימין החדש נפתלי בנט, שהתארח ביום חמישי באולפן "כלכליסט TV", נשאל אם אינו חושש מבריחת מנדטים מהליכוד אל כחול לבן לנוכח הכוונה להגיש כתב אישום נגד נתניהו, ולמעבר מנדטים מהימין אל הליכוד. בנט השיב כי "לכל המאוכזבים מהליכוד או מנתניהו ושוקלים לעזוב שמאלה אני אומר, תבואו אלינו לימין החדש. יש ימין ערכי. אל תלכו שמאלה".
במערכת הפוליטית ממתינים להודעת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שצפויה כנראה בימים הקרובים, להגיש כתבי אישום נגד נתניהו בכפוף לשימוע. בראיון ל"ידיעות אחרונות" נמנע גנץ באחרונה מלהצהיר שלא יישב בממשלה עם נתניהו אם היועמ"ש יחליט לאחר השימוע להגיש נגדו כתב אישום. בסוף השבוע הודיע שלא יישב בממשלת נתניהו אם יקבל זימון לשימוע, אבל בכחול לבן עדיין לא מוכנים להתחייב על כך. לפיד ויעלון הכריזו שלא יישבו עם נתניהו אם יוחלט להעמידו לדין. במטה גנץ אומרים כי המוטו בקמפיין כחול לבן הוא שרק גנץ יכול להחליף את נתניהו, והם לא עוסקים בשאלה אם יישב בממשלת נתניהו כשמנדלבליט יחליט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע. גם הקו הזה נועד לגייס תמיכת בוחרי ימין שכועסים על נתניהו, ולספק לגוש של גנץ את הרוב הדרוש שיוצג לנשיא ראובן ריבלין בבואו להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה.
נתניהו ימשיך ב"קמפיין הגעוואלד" שבו יאשים את היועמ"ש בקבלת החלטה על כתבי האישום לפני הבחירות, ויזעק ששלטון מחליפים רק בקלפי בתקווה שהדבר יסייע לו לגייס עוד מנדטים. משיכת קולות ממפלגות ימין אחרות עלולה להתברר גם לנתניהו כחרב פיפיות: נתניהו עשוי לגרוף מהן קולות, אבל גם אם יהיו לליכוד יותר מנדטים לא יהיה רוב לגוש שעימו יוכל להרכיב קואליציה.
נראה שישראל ביתנו, ש"ס, יהדות התורה, הימין החדש והבית היהודי יישבו בקואליציה של נתניהו גם לאחר החלטה סופית להגיש נגדו כתב אישום.
בכחול לבן מגבשים מצע, לאחר שיש עתיד פרסמה השבוע ספר הכולל את מצעה. לא פשוט יהיה לקבוע מדיניות המקובלת על חוסן לישראל, יש עתיד ותלם, ועל אשכנזי, ולאחד בין 30־35 בני אדם שלמעט חברי הכנסת של יש עתיד ויעלון הם פוליטיקאים חדשים.
חשש במפלגות החברתיות
הקרב בין כחול לבן לליכוד עלול לפגוע קשות במפלגות החברתיות, כולנו של משה כחלון וגשר של אורלי לוי אבקסיס. כחלון, שעלול להתברר כדמות הטרגית של מערכת הבחירות, נע בין שתי קטבים: בראשון הוא לא עובר את אחוז החסימה, בשני הוא מקבל 4 מנדטים והופך אולי ללשון מאזניים בשאלה מי ירכיב את הממשלה. כחלון הכריז באחרונה שיתמוך בנתניהו, אבל במערכת הפוליטית מעריכים שאחרי הבחירות הכל פתוח. בראיון בסוף השבוע אמר כי אינו פוסל חבירה עם גנץ לאחר שיברר את עמדותיו.
בינתיים תקף כחלון את כחול לבן. בסיור ביום שישי בחולון אמר: "מה זה כחול לבן? אני לא יודע מה הכחול ומה הלבן. אני לא יודע אם הם בעד הבנקים או בעד הציבור, בעד הקבלנים או בעד הזוגות הצעירים".
נתניהו ניסה השבוע לשכנע את כחלון להתאחד עם הליכוד, ללא הצלחה. גם אנשי גנץ גיששו איתו השבוע, לפני שסוכמה ההליכה עם לפיד, וגם להם סירב. ביום חמישי יצא כחלון בקמפיין שמציגו כימין השפוי כדי לגייס מצביעים שמאוכזבים מנתניהו בגלל חקירותיו ובגלל שגרם לכניסתה לכנסת של עוצמה לישראל הכהניסטית.
יו"ר גשר אורלי לוי אבקסיס אינה מגיעה ממעמד שרה למערכת הבחירות, אבל אפשר למצוא הקבלה מסוימת בינה ובין כחלון: גם היא תימחק מהמפה הפוליטית או תהפוך ללשון מאזניים. לפי שעה היא נאבקת באחוז החסימה.