$
בארץ

תוכנית ניסנקורן לפירוק הפצצות החברתיות

"צריך לחזק את הרפואה הציבורית, אך העלאת מס הבריאות היא הפתרון האחרון"

צבי זרחיה ואדריאן פילוט 08:3320.02.19

איך תדאג למערכת הבריאות שסובלת מתת־תקצוב כרוני?

"קודם כל צריך להכיר בבעיה. אם תשאל היום את אגף התקציבים באוצר ואת ראש הממשלה (שמכהן גם כשר הבריאות ‑ צ"ז וא"פ), הם יגידו שאין בעיה. ראש הממשלה יסביר לך שאנחנו הכי טובים בעולם, עם תוחלת חיים מהגבוהות במערב, ועם אפס השקעה בתקציב. מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב צודק - אנו בתת־תקצוב של מערכת הבריאות. הפיתרון צריך להגיע מהסטה תקציבית".

 

 

תעלה את מס הבריאות?

"העלאת מס הבריאות היא הפתרון האחרון לבעיה, אם בכלל. כשחוקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי כל הנטל היה על המדינה. במהלך השנים נוצר ביטוח משלים פרטי, וחצי מהנטל הוטל על האזרחים שממשיכים לשלם גם את מס הבריאות. לכן, הם משלמים מס סמוי. הרפואה הפרטית חודרת יותר ויותר ומגדילה את אי־השוויון. אני מתכוון לקחת את הנושא הזה כנושא מז'ורי ולטפל בו באמצעות חיזוק מערכת הבריאות הציבורית, תוך חיזוק מערכת הבריאות בפריפריה. אני מאמין בשוק חופשי אבל יש דברים בסיסיים: בריאות, חינוך ורווחה, שצריכים להיות בעשייה ממשלתית כדי שיהיו שוויוניים. אנו צריך לחזק את הרפואה הציבורית. זה צריך להיות הקטר".

 

 

מימין: אבי ניסנקורן, בני גנץ מימין: אבי ניסנקורן, בני גנץ צילומים: רויטרס, יובל חן

 

איך פותרים את בעיית הפקקים במדינה?

"היום, כתוצאה מהפקקים, יש אובדן תוצר של 35 מיליארד שקל, וזה יגיע ל־70 מיליארד שקל בשנה בלא טיפול יסודי בבעיה. עיקר התקציב ועיקר הפיתרון הוא לפתח את התחבורה הציבורית. יש לעודד גם פתרונות טכנולוגיים כמו רכב שיתופי, אבל הפיתרון היסודי הוא עידוד התחבורה הציבורית. אם נצליח להוריד 20% מהשימוש ברכב פרטי בשעות העומס נוריד 50% מהפקקים. כשר בכיר אקדם את זה כיעד מרכזי".

 

ומה לגבי טיפול ביוקר המחייה?

"צריכים להבדיל בין ההכנסות להוצאות של האזרחים. בצד ההכנסות יש בעיקר את השכר שעלה ריאלית ב־13% בחמש השנים האחרונות, מה שמצמצם את יוקר המחייה. שכר המינימום עלה ב־26% בתקופה הזו, וצריכים להמשיך להגדיל אותו באופן מאוזן ואחראי".

 

עם זאת, טוען ניסנקורן כי המפתח לצמצום הפערים טמון בהעלאת שכר המינימום, וכי צריך להביא את מדד ג'יני שמעריך את אי השוויון ל־0.29 לעומת 0.35 כיום.

 

במקביל, אומר ניסנקורן כי "יש לטפל בצד ההוצאות: צריך לשאוף שהעוגה הלאומית תגדל. בנוסף, בצד ההוצאות המחירים גבוהים כאן ב־15% לעומת ה־OECD והפיתרון לכך הוא פתיחת השוק לתחרות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x