השקעה עירונית בחדשנות
מוגש מטעם DUN'S 100
כבר ברור לחלוטין שהקטר המניע של הכלכלה הישראלית הוא התעשייה עתירת הידע והטכנולוגיה. הזיהוי העולמי של מדינת ישראל הוא של אימפריית היי-טק, כאשר היא ממצבת עצמה ככוח מוביל בתחומים כמו סייבר, בריאות דיגיטלית, טכנולוגיות מים חכמות ועוד. מהפכת ההיי-טק החלה ועלתה לפני השטח לפני כשלושה עשורים, ו"בעטה" את ישראל קדימה – מכלכלה חצי סוציאליסטית באמצע שנות ה-80 ל"סטארט-אפ ניישן", אומה שחרטה על דגלה קידום של תעשיות מתקדמות שהן תוצר של הון אנושי מפותח, "הפיצוי" שקיבלנו על המחסור במשאבי הטבע. ההיי-טק הישראלי נמצא איפה שהוא היום בזכותם של יזמים שחשבו בגדול, חלמו והגשימו. מעבר לפיתוחים הטכנולוגיים שמשפרים את איכות החיים, ה"אקזיטים" שחלק שחברות שהתחילו בקטן עושות, כבר מעשירים את קופת המדינה ממיסים ישירים ועקיפים.
מדינת ישראל על גופיה הציבוריים – משרדי ממשלה, חברות ממשלתיות, עיריות, תאגידים עירוניים ועוד, שעל כתפיהם מונחת האחריות הלאומית לתת שירות לאזרחים, מצאו את עצמם במצב חדש שאליו הם צריכים להסתגל – על מנת להביא פרוסה מהעוגה של תעשיית ההיי-טק לציבור ובכך לא להישאר מאחור. התעשייה עתירת הידע הגדירה חוקי משחק חדשים בשוק העבודה, וכידוע – אנשים יעברו לגור היכן שיש עבורם משרות. מי שזיהה את המצב בראשיתו ופעל, נהנה כיום מהפירות: תל אביב נתפסת כמרכז הארץ, ולכן חברות רבות וסטארט-אפים בוחרים להשתקע בה או בסביבתה הקרובה – עקב הקרבה והיכולת להיות חלק מקהילה המורכבת מחברות נוספות בעלות אותם צרכים. בחיפה הוקם על ידי החברה הכלכלית פארק מת"ם, שהרכב הבעלות הייחודי שלו, בבעלות משותפת של החברה הכלכלית לחיפה כתאגיד עירוני וחברת "גב ים" כגוף פרטי במסגרת הסכם שהצדדים פעלו להשיג לפני שני עשורים וחצי, מאפשר לו להיות אטרקטיבי. ואכן, במרוצת השנים חברות ענק כמו גוגל, אפל, אינטל, יאהו ואמאזון, שהצטרפה לאחרונה, פתחו את מחקרי המרכז והפיתוח שלהם בחיפה.
במקומות נוספים בארץ גם נעשים ניסיונות להביא חברות היי-טק לשכור בהם משרדים, על מנת לייצר מקומות עבודה איכותיים. אזורי תעשייה הוקמו, סרטים נגזרו וחברות עברו. לקראת תחילתו של העשור השלישי של המאה ה-21, אפשר להגיד שכללי המשחק השתנו. אם הערים בישראל רוצות להתהדר בתעשיית היי-טק משגשגת שהיא נחלתן, כבר לא מספיק רק למתג את העיר כ"עיר הסייבר" או "עיר האנרגיה" ולנסות להביא חברות לעבור אליהן בהבטחות שונות ומגוונות – מהנחה בארנונה ועד לתנאים אטרקטיביים במיוחד. העתיד טמון היום ביכולת של העיר לטפח את התעשייה המתקדמת, לעזור לה לצמוח ולזהות הזדמנויות עוד לפני שאלה באמת מבשילות.
החברה הכלכלית לחיפה, חברה עירונית בבעלות מלאה של עיריית חיפה, מהווה כבר מאז שנות ה-70 מנוע צמיחה משמעותי עבור העיר. החברה, שמאחוריה מיזמים רבים כמו פארק מת"ם, אצטדיון סמי עופר, פיתוח המושבה הגרמנית ועוד פרויקטים אסטרטגיים שהביאו לשינוי משמעותי בחיפה, מובילה כיום מהלכים שאמורים להפוך את העיר למרכז היי-טק משגשג בכללים העדכניים ביותר. מעבר למיצובה של העיר כמרכז ידע עולמי בתחום מדעי החיים באמצעות בניית "פארק מדעי החיים" שכבר מאכלס כמה מהחברות המובילות בתחום וצירופו לאקו-סיסטם קיים שמורכב משלושה מרכזים רפואיים ושתי אוניברסיטאות מחקר לצד חברות במת"ם וסצנת סטארט-אפים בעיר התחתית, מקדמת החברה הכלכלית מהלכים עסקיים כבדי משקל שמטרתם לטפח באופן אורגני ומתמשך את התעשייה עתירת הידע בחיפה.
לאחרונה, הקימה החברה הכלכלית את מנהלת החדשנות העירונית, המהווה גוף עירוני מרכז לתמיכה ביזמות מקומית ובחברות סטארט-אפ באמצעות השקעות עירוניות. מדובר בבשורה של ממש: כסף עירוני שמופנה לטובת חברות סטארט-אפ חיפאיות על מנת לתת כתף ולהשקיע ביזמים מוכשרים שהעיר, בעצת אנשי מקצוע מהשורה הראשונה ובעלי ניסיון עשיר בתחום, רואה אינטרס גדול בטיפוח מיזמיהם על מנת שאלה יתפתחו, יצמחו ויבשילו לכדי חברות מבוססות. חברות אלה יעניקו לחיפה לא רק את היוקרה של עיר תומכת חדשנות, אלא יעודדו הישארות של צעירים בעיר והגירה חיובית אליה באמצעות הזדמנויות תעסוקה שלא היו בה קודם. לאחרונה, פרסמה מנהלת החדשנות העירונית בחברה הכלכלית לחיפה "קול קורא" המיועד ליזמים וחברות סטארט-אפ הממוקמות בחיפה. במסגרת הקול הקורא, הגישו היזמים בקשות לקבלת תמיכה כספית עירונית. הקול הקורא פנה לחברות הממוקמות בחיפה ופועלות בתחומי הבריאות הדיגיטלית, הציוד הרפואי, הבניה והתשתיות, העיר החכמה והטכנולוגיות הימיות החדשניות, על מנת שיגישו בקשות להשקעה בהן.
בנוסף, מנהלת החדשנות העירונית חתמה לאחרונה על השקעה בסך 2.5 מיליון דולר שהעמידה החברה הכלכלית לחיפה כחלק מהסכם השקעה בין עיריית חיפה, החברה והטכניון. הכסף מושקע במיזמים שפועלים במסגרת ה-Technion DRIVE Accelerator, המהווה מסגרת יוקרתית של תשעה חודשים למיזמים לפני ואחרי השקעה ראשונית. לתכנית ההאצה מתקבלות מדי שנה מספר מצומצם של חברות הזכאיות להשקעה של עד 100 אלף דולרים, במגוון תחומי ידע כמו בינה מלאכותית, אבטחת סייבר, רכבים אוטונומיים, ביג דאטה, הנדסת חומרים ועוד.
מטרת המהלך היא לגרום לחברות טכנולוגיה לבסס את פעילותן בחיפה ועל מנת שיישארו בה זמן ממושך. חברות ומיזמים שיבחרו להתבסס בעיר יהנו מהאקו-סיסטם הייחודי בחיפה שכולל את החברות הוותיקות במת"ם, החברות בפארק מדעי החיים, פעילות הסטארט-אפים בעיר התחתית, הטכניון, אוניברסיטת חיפה, בתי החולים ועוד.
החברה הכלכלית רואה בטכנולוגיה מתקדמת ובחדשנות את הקטר הכלכלי של חיפה וממנפת פעילות זאת לטובת עתיד העיר ותמיכה ביצירת מקומות עבודה איכותיים באמצעות מהלכים כמו הקול הקורא למתן תמיכות עירוניות בסטאר-אפים מהווים הזדמנויות ייחודיות עבור יזמים מקומיים בחיפה לקבל השקעה עירונית. כיום, מעורבות פעילה של עיר בפיתוח התעשייה בתחומה היא המפתח עבורה ליהנות מהפירות שהתעשייה עתירת הידע מצמיחה. אנחנו בחיפה גאים להוביל את הדרך.
אור שחף הוא מנכ"ל החברה הכלכלית לחיפה