דו"ח הממונה: שכר ממוצע של רופא בישראל - כ-34 אלף שקל, שכר אחות - כ-19 אלף שקל
על פי הדו"ח שהגיש קובי בר נתן, העשירון העליון של הרופאים מרוויח 75 אלף שקל בחודש. שכר המומחים הבכירים זינק ב-80% בעשור; השכר הממוצע של סטז'ר עומד על כ-10,000 שקל, שכר של מתמחה עומד על 25.4 אלף שקל
השכר הממוצע של הרופאים בישראל (לא כולל סטז'רים) עומד על 33.8 אלף שקל בחודש. אם הם היו עובדים במשרה מלאה היה שכרם 37.1 אלף שקל. שכרם הממוצע של אחים ואחיות עומד על 18.6 אלף שקל בחודש. כך עולה מדו"ח הממונה על השכר קובי בר נתן המתפרסם היום.
- שכר הרמטכ"ל ב-2017 עמד על 89 אלף שקל בחודש
- שכר עובדי הממשלה גדל ב-20% בעשור האחרון; בכלל המשק - רק 11%
התפלגות השכר המפורטת בדו"ח הממונה חושפת את פערי השכר במערכת הבריאות. בעוד שהעשירון העליון של הרופאים מרוויח 75 אלף שקל בחודש, השכר החציוני עומד על מעט יותר מ-30 אלף שקל בחודש. למעשה, העשירון העליון מרוויח פי 4.8 מהעשירון התחתון של הרופאים שמרוויח 15.7 אלף שקל. העשירון העליון של האחים והאחיות מרוויח 29 אלף שקל בחודש, בעוד השכר החציוני גבוה במעט מ-15 אלף שקל.
בקרב האחיות הפערים פחות גדולים: השכר הממוצע בעשירון העליון גבוה פי 2.4 מהשכר של העשירון התחתון שעומד על 12.8 אלף שקל. על פי נתוני הממונה על השכר, העשירון העליון של הרוקחים מרוויח פי 6.5 (36.8 אלף שקל) מהעשירון התחתון. למרות מחאת המתמחים, בהשוואה של התפלגות השכר ב-2010 וב-2017 הפערים לא השתנו כמעט, לאור העובדה שהתוספות ברובן לא היו שקליות. תוספות השכר לאחיות שהיו בחלקן שקליות דווקא צמצמו את הפערים.
מחמוד רחמאן, סגן בכיר לממונה על השכר והסכמי עבודה, אמר בהקשר זה כי "ההסכם של הרופאים היה מאוד דיפרנציאלי ופרוס על פני 10 שנים. הוא כלל המון מרכיבים שבאו לשפר את המערכת הציבורית דרך מענקים. אנחנו רואים שזה תרם להרחבת הפערים בין ותיקים למתמחים. מצד שני אפשר לראות אצל המתמחים ירידה במספר ההתמחויות לחודש".
ביחס לשאלה כיצד תופס אגף הממונה על השכר את שכר הרופאים לאור הדיונים על הסכם שכר חדש שייפתח בקרוב, אמר רחמאן כי "רמות השכר של רופאים ביחס למשק הן מהגבוהים ביותר. הגענו לרמות כאלה שצריך לשים דגש יותר משמעותי על איך משפרים את המערכת הציבורית והחולה".
פערי השכר במערכת הבריאות בין נשים לגברים נעים לפי דירוג בין 38% אצל רוקחים ל-3% אצל פיזיותרפיסטים. כאשר בקרב עובדים סוציאלים ומרפאים בעיסוק שכרן של נשים גבוה יותר. הנתונים מראים כי בממוצע גברים נוטים לאייש דרגות בכירות יותר מנשים ובממוצע עובדים יותר שעות. מרכיב העבודה הנוספת מהווה 37% מהשכר של גברים ו-19% משכר הנשים.
מהדו"ח עולה כי כאשר בוחנים את היחס בין שכר של רופאים מומחים לשכר הממוצע במשק, עולה כי שכר הרופאים בארץ הוא מהגבוהים ב-OECD, כאשר היחס עומד על 3.8. לשם השוואה, בגרמניה עומד היחס בין שכר הרופאים לשכר הממוצע על 3.5, בבריטניה על 3.4, באיטליה על 2.5, שוודיה 2.3, צרפת 2.2 ופולין 1.5. פער גבוה יותר מישראל נמצא באותה השוואה רק בלוקסמבורג שם היחס עומד על 4.3.
עוד עולה מהדו"ח כי שכר הרופאים עלה ב-59% במונחים נומינליים (ו-42% במחירים קבועים) בעשור האחרון (לעומת עלייה של 47% לאחים ואחיות, 26% לעובדי מעבדה ו-18% לרוקחים). מדובר בעלייה הגבוהה ביותר מבין כל הדירוגים במערכת הבריאות, זאת על רקע המחסור ההולך וגובר ברופאים והטענות כי ההסתדרות מקשה על הרחבת התמחויות שונות בהן קיים מחסור במטרה לשמור על הגילדה. ב-2011 נחתם הסכם קיבוצי עם הרופאים אחרי שביתה של 4.5 חודשים בעקבותיו גדל השכר. עלות אותו הסכם הגיעה ל-16.5 מיליארד שקל. בין היתר ההסכם התבסס על הנחות אינפלציה שבפועל היתה נמוכה מהצפוי.
לאורך התקדמות הקריירה מתברר, עולה שכרם של הרופאים בצורה משמעותית. אם השכר הממוצע של סטז'ר עומד על כמעט 10 אלף שקל (עלה ב-44% בעשור האחרון), שכר של מתמחה קופץ ל-25.4 אלף שקל (עלה ב-59% בעשור האחרון), רופא תחומי מרוויח בממוצע 29.3 אלף שקל, מומחה צעיר מרוויח 32.5 אלף שקל (עלייה של 69% בעשור), מומחה בכיר 39.2 אלף שקל (עלייה של 80% בעשור האחרון) ומנהל 51.8 אלף שקל (עלייה של 63% בעשור האחרון). שכרם של רופאים בפריפריה גבוה ב 35%-49% משכרים של רופאים במרכז בעקבות התמרוץ שהמדינה נותנת לרופאים לעבוד בבתי חולים בפריפריה.
ניתוח של מערכת הבריאות דרך מנגנון השכר מעלה כי בשנים האחרונות מספר המשרות במערכת הבריאות גדל ב-3% בממוצע לעומת גידול באוכלוסייה של 1.9%. אחד הדברים שניתן לראות בדו"ח הוא מגמת צמצום מספר התורניות למתמחה בעשור האחרון, לאחר שבהסכם השכר האחרון הוחלט כי כ-500 מתקני הרופאים שיתווספו יוקצו באופן בלעדי להורדת מספר התורנויות החודשיות למתמחה ל-6 לצד עלייה בשכר. אם ב-2008 מתמחה עשה בממוצע 6.6 התמחויות והרוויח 16 אלף שקל בממוצע, ב-2017 עומדות התורנויות על 5.5 בחודש כאשר השכר עלה לכ-24.5 אלף שקל.