חינוך פיננסי בשוק תנודתי
לקראת פורום שוק ההון של Dun's 100, שייערך ב-12.02 במתחם הבורסה לניירות ערך, ביקשנו משתי דמויות בכירות בשוק ההון, ברק סורני - מנכ"ל פסגות ואבישי קרואני - מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות, להתייחס לכמה מהסוגיות הבולטות שהעסיקו השנה את שוק ההון, לספר על סוגיות מרכזיות בהן יתעסקו בתי ההשקעות בשנה הנוכחית, ובסוגיות שלדעתם יש לתת עליהן דגש נרחב יותר
בשיחה עם מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, ברק סורני, שוחחנו על נושא ההשקעות הלא סחירות, מהנושאים הבוערים בשוק ההון, "תחום ההשקעות הלא סחירות מתפתח מאוד בשנים האחרונות בעולם ובישראל. חשיבותו הגבוהה לתיק ההשקעות היא בעצם האפשרות לספק לעמיתים יחס גבוה יחסית במונחי תשואה לסיכון, שעדיף על פי רוב, על מגוון האפשרויות בשוק הסחיר, וכך לשפר את יעילותם הכוללת של תיקי ההשקעות", מספר סורני, ומתאר את האופן שבו 'פסגות' מתמודדים עם התנודתיות בשוק ההון, "בתקופה בה התנודתיות בשווקים גבוהה, בית ההשקעות פסגות פועל לאתר עבור לקוחותיו ועמיתיו הרבים את ההזדמנויות הטובות ביותר תוך ניהול סיכונים מיטבי".
לדברי סורני, התמהיל לפיו פועל בית ההשקעות הוא זה שמייצר את מקסום האיזון בין תשואה מרבית מול סיכון מחושב, "נדבך מרכזי בפעילות ההשקעות שלנו מתמקד בשילוב אופטימלי של הרכיבים הסחירים והלא סחירים בתיקים המנוהלים. למשל, קופת הגמל הגדולה בפסגות - גדיש, מורכבת כיום מ- 22% נכסים לא סחירים, כאשר הגדרנו לעצמנו יעד חשיפה מקסימלי של כ- 25% נכסים לא סחירים בתיקים הפנסיוניים. החלק הלא הסחיר מושקע באשראי לא סחיר, בנכסים אלטרנטיביים כגון קרנות פרייווט אקוויטי וקרנות גידור, ובנכסי נדל"ן שונים. השקעות אלטרנטיביות הן כלי שיש להשקיע בו בצורה מדודה, אחראית ולאורך זמן. כיוון שבשנה האחרונה הערכנו שאנו נמצאים בשלב מתקדם במחזור הכלכלי, התרכזנו באסטרטגיות תזרימיות ובתחומים דפנסיביים יחסית בתיקים הפנסיוניים שלנו. לצד אסטרטגיות אלה, אנו מחפשים גם השקעות נבחרות בעלות פוטנציאל תשואה גבוה, למשל בתחום הטכנולוגיה בו קיימים שיעורי צמיחה גבוהים.יש לציין, כי בתיק פנסיוני המורכב גם מנכסים לא סחירים, ניתן לייצר תשואה גבוהה יותר ברמת סיכון כמעט זהה לתיק בו מצויים נכסים סחירים בלבד. הסיבה המרכזית לכך היא שהנכסים הלא סחירים מוסיפים מקורות נוספים לתשואה אבל במתאם נמוך יחסית לנכסים הסחירים".
כאשר סורני מסתכל על השנה הנוכחית, ואף על השנים הבאות, הוא ממשיך להאמין שההשקעות בנכסים לא סחירים תמשכנה,"אני מאמין כי ההשקעות מסוג זה תמשכנה להתבצע גם בשנים הקרובות ולהגיע לנתחים משמעותיים בתיקי ההשקעות של גופים פנסיוניים בכל העולם".
אז מה יקרה עוד בשנה הנוכחית בשוק ההון? לאן שוק ההון המקומי יתפתח? עד כמה הוא יושפע מהשוק הגלובלי? "לגבי 2019 - אנו אופטימיים ביחס לסביבה העסקית בארה"ב ובישראל. רווחי החברות מוכיחים שגם בתקופה של אי-ודאות גיאו-פוליטית - החיים ממשיכים, בעיקר כאשר הגורמים הבסיסיים (fundamentals) הכלכליים הם טובים יחסית" אומר אבישי קרואני, מנכ"ל 'פעילים ניהול תיקי השקעות' בתחזית לשנה הבאה, "אבל לצד האופטימיות, מתחייבת זהירות בניהול תיקי ני"ע, שהרי עדיין קיימים סיכונים משמעותיים. יחסי הסחר בין סין וארה"ב ימשיכו למשוך את תשומת לב המשקיעים במחצית הראשונה של 2019." לדברי קרואני, הטון בתוך הוויכוח בין המעצמות, ואופן ניהול המשבר, ישפיע לא מעט על שווקי ההון בכל רחבי העולם, "התקדמות לקראת הסדר סחר כולל תתקבל בברכה בשווקים, בעוד החרפת הטון תפגע בביצועים. אני סבור שייקח עוד זמן עד שייווצר אמון בין הצדדים והמעצמות יגיעו להסדר חדש ביניהן".
כאשר קראוני נשאל על נושא הקשור לשוק ההון שעליו יש לשים דגש, הוא מיד מציין את נושא ה'חינוך הפיננסי', " ללקוח הישראלי יש רגישות גבוהה לכסף אך הוא חסר חינוך פיננסי - תחום שקרואני סבור כי יש לפעול בו, ובהקדם".
כיצד לדעתך ניתן לחזק את הידע הפיננסי של הציבור?
"חינוך פיננסי צריך להתחיל כבר בבית הספר היסודי, ויש לכלול בו תכנית סדורה שעורכת לילדים היכרות עם מושגי יסוד בבנקאות, באשראי, באמצעי תשלום ובחסכון לטווח ארוך. אם התלמידים יתחנכו כך מגיל צעיר, בתיכון הם כבר יוכלו ללמוד כיצד לנהל חשבון בנק ובהמשך לבנות תיק השקעות, להקים עסק קטן, לנהל סיכונים בתחום הפיננסי".
האם לדעתך צריך לשלב זאת כחלק מלימודי ליבה?
"בהחלט, ובהמשך להיות חלק מבחינות הבגרות. רק כך נוכל לבצע שינוי עמוק בהבנה הפיננסית של דור העתיד, שיהיה אחראי יותר ובקיא יותר לגבי הכסף שלו".
לדברי קרואני, החינוך הפיננסי יכול אף לסייע בהתמודדות מול התנודתיות במשק. "השקעה בשוק ההון חייבת להיות השקעה לטווח ארוך אשר מבוססת על העדפת הסיכון והצרכים הפיננסיים של כל אחד ואחת. פעולות נמהרות של מכירה כוללת של תיק ההשקעות בתקופות של תנודתיות בשווקים כפי שראינו בדצמבר האחרון והתיקון בשווקי ההון בחודש ינואר רק מוכיחה את החשיבות לצורך בהקניית כלים וידע פיננסי".
הפורום, שתקיים דן אנד ברדסטריט השבוע, ייערך בהשתתפות ראשי החברות המובילות את שוק ההון הישראלי ובכירי הכתבים הכלכליים המסקרים אותו.
הפורום, יעסוק באתגרים השונים המאפיינים את שוק ההון בישראל ובסוגיות כגון, ההשפעה של מגמת עליית הריבית בארה״ב, טרנד מניות הקנאביס, האג"חים של חברות הנדל״ן האמריקאיות בשוק ההון הישראלי, הפרטת הבורסה, מגמת חברות ללא בעל שליטה, ונושאים נוספים.
פורום Dun's 100של בכירי שוק ההון, יתקיים ביום שלישי הקרוב (12/02), בין השעות 09:00 עד 11:30, במתחם הבורסה לני"ע.