ניתוח כלכליסט
צ'ק פוינט הביאה את ניר ואלונה ברקת אל הכנסת
את הכרטיס למועדון ההון קנה ניר ברקת מהשקעה בהייטק עם אחיו אלי. את הכרטיס לתהילה קנתה אלונה, הגיסה, דרך המגרש של הפועל באר שבע. מושב בכנסת ייאלץ אותם להכריז על פסק זמן
אם יתממשו התחזיות, הגיסים ניר ואלונה ברקת יקבלו בעוד חודשיים כיסא בכנסת — הוא מטעם ליכוד, היא כנציגת הימין החדש. במקרה כזה הם יוזמנו לשיחה עם יועמ"ש הכנסת אייל ינון, שיסביר להם שעליהם למכור את עסקיהם, או לפחות להעבירם לנאמנות.
אלונה תיאלץ להיפרד מהפועל באר שבע, שאיתה היתה מזוהה ב־12 השנים האחרונות; ניר — מאחזקותיו ב־BRM, חברת ההשקעות שהוא שולט בה עם אחיו אלי, בעלה של אלונה.
זה לא עניין של מה בכך, כשזוכרים שההצלחות של BRM אחראיות במידה רבה להפיכת הברקתים לדמויות בולטות בעולם העסקי, שממנו נסללה דרכם אל הצמרת הפוליטית. אלי וניר ברקת הקימו את BRM ב־1988, עם יובל רכבי ועמרי מן, כחברת הייטק שעסקה בפיתוח אנטי וירוס, ונכנסה בהמשך לפעילות בהשקעות.
ב־1993 רשמה BRM את ההברקה הגדולה: קניית 50% ממניות צ'ק פוינט ב־400 אלף דולר. כשצ'ק פוינט הונפקה אחרי שלוש שנים, שווייה כבר עמד על 400 מיליון דולר. המניות שמכרו האחים בשלבים שונים הניבו להם, לפי הערכות, 120 מיליון דולר (כ־440 מיליון שקל). לימים הפכה BRM לקבוצת השקעות שניהלה בשיאה כרבע מיליארד דולר.
- יחד בעסקים, יחד בפוליטיקה? החבר הכי חזק במשפחת ברקת
- אלונה ברקת לפוליטיקה: מה המשמעות להפועל באר שבע?
- אלונה ברקת מאשרת: "החלטתי להיכנס לשדה הפוליטי"
בשנים הבאות ביצעה החברה עוד כמה אקזיטים נאים, אבל אף אחד מהם לא התקרב לסיפור ההצלחה של צ'ק פוינט. השקעתה המפורסמת בבקווב, שהיתה שווה בשיאה 420 מיליון דולר, התפוצצה עם בועת הדוט־קום.
באמצע שנות התשעים נישא אלי ברקת לאלונה. הם התגוררו בעמק הסיליקון, ושם היא החלה לעסוק בפילנתרופיה. מפה לשם, כשהזוג שב ארצה, העושר שצמח מן ההשקעות אפשר לה להיכנס לעולם הספורט — וב־2007 היא רכשה את קבוצת הכדורגל של הפועל באר שבע מבעליה הקודם אלי זינו.
הכסף של אלונה ואלי ברקת הביא את הקבוצה לשגשוג חסר תקדים. הסכום הכולל שהזרימו אליה עד היום, כולל לרכישה ולמחיקת חובות, מוערך ב־140 מיליון שקל. בפרק הזמן הזה צמחו ההכנסות השנתיות של הקבוצה פי 17, מכ־5 מיליון שקל ב־2007 ליותר מ־85 מיליון שקל בסיום העונה שעברה. יתר על כן, השיפור בניהול, הצלחת הקבוצה בטורנירים של אופ"א והאצטדיון שעיריית באר שבע הקימה לקבוצה ב־225 מיליון שקל מאפשרים לה כעת להישען על יותר הכנסות עצמיות.
הפועל באר שבע פרסמה את אלונה ברקת, אבל את הסכום שהשקיעה בקבוצה היא לא תראה בחזרה. ההערכות האופטימיות ביותר אומדות את שווי הקבוצה כיום ב־120 מיליון שקל, לרבות המותג, השחקנים והנכסים.
אבל לברקתים היו גם כישלונות. ב־2009 — שנתיים אחרי כניסתה של אלונה לעולם הכדורגל ושנה אחרי נחיתתו של גיסה ניר בלשכת ראש עיריית ירושלים — הדהים אלי ברקת את שוק ההון כשרכש באמצעות BRM %06 מדש, אז בית ההשקעות השלישי בישראל. למרות התשואה המאכזבת, ב־2013 הוא השלים עוד מהלך דרמטי ומיזג אותו עם מיטב של משפחת סטפק.
עשר שנות ההרפתקה בשוק ההון כמעט לא השאירו לברקתים עודף. ההשקעה בדש עמדה על 600 מיליון שקל. במהלך השנים הם משכו 350 מיליון שקל כדיבידנדים; במיזוג עם מיטב קיבלו מסטפק 62 מיליון שקל, ונשארו עם 30% מבית ההשקעות, השווים היום 203 מיליון שקל. בשורה התחתונה: רווח של 15 מיליון שקל בלבד. נראה שההימור של אלי
השתלם פחות מזה של אחיו וגיסתו, שבחרו בקריירה ציבורית.
בהכנת הכתבה השתתפו: מאיר אורבך, אוריאל דסקל, רחלי בינדמן וצבי זרחיה