האם הקמת הפקולטה לרפואה באריאל בסימן שאלה?
היועמ"ש פסל ההחלטה הקודמת בוועדה לתכנון ולתקצוב במועצה להשכלה גבוהה, והורה על הצבעה מחודשת. בהצבעה שמתוכננת ליום חמישי צפוי רוב למתנגדי הפקולטה, אבל במל"ג יו"ש טוענים שהם הקובעים האחרונים ולא ות"ת
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ציבורי מנהלי) עו"ד דינה זילבר והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ציבורי חוקתי) עו"ד רז נזרי הורו היום לוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) לקיים דיון מחדש בהקמת הפקולטה לרפואה באויניברסיטת אריאל ובכך ביטלו למעשה את ההחלטה הקודמת. זאת בשל ניגוד האינטרסים שבו היתה שרויה חברת הות"ת ד"ר רבקה ודמני, המועמדת לתפקיד פרופ' באוניברסיטת אריאל.
- המשנים ליועמ"ש: האישור להקמת הפקולטה לרפואה באריאל עלול להתבטל
- בנט לראשי האוניברסיטאות: צרפו את אוני' אריאל או שלא תזכו לשת"פ
- המל"ג אישרה הקמת פקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל
ההצבעה המחודשת צפויה להתקיים ביום חמישי הקרוב ואם לא יהיו הפתעות של שינוי עמדות צפוי רוב למתנגדים. זאת, כיוון שההחלטה המקורית התקבלה ברוב של 4 נגד 2, ו-2 ממנויו של שר החינוך נפתלי בנט לא יוכלו להשתתף בהצבעה: ודמני לא תוכל להשתתף בשל ניגוד אינטרסים. חבר נוסף, מזכיר הממשלה לשעבר צבי האוזר, יצא לנבצרות מהוועדה בשל מועמדותו ברשימת חוסן לישראל של בני גנץ לכנסת.
את התמונה מסבכת עמדת המועצה להשכלה גבוהה של יו"ש כי היא הגורם המכריע ולא ות"ת שבה היא רואה גורם ממליץ בלבד. מל"ג יו"ש אישרה את ההחלטה להקים את הפקולטה לרפואה באריאל. אלא שבעקבות חקיקה חדשה מל"ג יו"ש צפויה לחדול מלהתקיים ב-15 בחודש הקרוב. עכשיו מורים זילבר ונזרי לות"ת לקיים את הדיון עד יום חמישי הקרוב כדי שלמל"ג יו"ש תהיה אפשרות לקיים דיון נוסף. סביר שבכל מקרה מל"ג יו"ש תאשר את הקמת הפקולטה ואז יתפתח עימות משפטי של מי בעצם הסמכות הסופית.
"שברנו את קרטל האוניברסיטאות"
ביולי האחרון אישרה ות"ת הקמת פקולטה לרפואה באריאל. זאת לאחר ששורת מינויים שביצע שר החינוך בנט הביאה רוב לאנשיו בוועדה. ההחלטה על הקמת הפקולטה לרפואה בשטחים נחשבת בעיני בנט לאחר מהישגיו הפוליטיים העיקריים במשרד. הוא הביא אותה כדוגמה מרכזית להמחשת הצהרותיו כי "שברנו את קרטל האוניברסיטאות" ו"האקדמיה חדלה להיות המגרש הביתי של שוברים שתיקה והשמאל הציוני".
אחד המינויים של בנט בות"ת היא ד"ר ודמני. לאחר אישור הקמת הפקולטה לרפואה באריאל התברר שודמני נפגשה בדצמבר 2017 עם רקטור אוניברסיטת אריאל פרופ' מיכאל וינוגרד לדיון על העסקתה באוניברסיטה תוך קידומה לדרגת פרופסור.
במכתב ששלחו נזרי וזילבר ליועצת המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה, עו"ד יעל טור כספא, הם כותבים: "היועץ המשפטי לממשלה הגיע לכלל מסקנה שיש לראות את ד"ר ודמני כמי שהייתה צריכה להימנע מלטפל בנושאים הנוגעים במישרין לאוניברסיטת אריאל. המצאות של גורם המעורב בהחלטה במצב של ניגוד עניינים מהוה פגם בהליך המנהלי. ניגוד העניינים שהתקיים בהחלטה מוביל לכאורה למסקנה כי על הות"ת לדון מחדש בהחלטה ללא נוכחותה של ד"ר ודמני.
על פי יחסי הכוחות המקוריים בות"ת נראה לכאורה שאין אפשרות שהיא תאשר מחדש את הקמת הפקולטה. אלא שצפוי שאוניברסיטת אריאל תעלה בפני הוועדה טענות של הסתמכות על ההחלטה הקודמת ובכלל זה פגיעה כלכלית באוניברסיטה שכבר השקיעה סכומים לא מבוטלים, פגיעה במרצים שסוכם שיחלו ללמד ופגיעה בסטודנטים לעתיד שכבר נרשמו. נזרי וזילבר קובעים שות"ת תצטרך להביא בחשבון שיקולים אלה.
כאמור אחרי החלטת ות"ת צפוי דיון במל"ג יו"ש וסביר שבסופו של דבר הנושא יוכרע בבג"ץ.
מות"ת נמסר בתגובה כי היא "תפעל על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה".
מאוניברסיטת אריאל נמסר: "לימודי הרפואה באוניברסיטה יפתחו כבר באוקטובר השנה זאת לאחר שהיא נערכה לפתיחתם במהלך 3 השנים האחרונות. לאור המחסור החמור ברופאים הלומדים בישראל ולאור המלצות הגורמים המקצועיים, כולל משרד הבריאות, על אוניברסיטת אריאל כמרכיב מרכזי לפתרון הבעיה אנו משוכנעים שהגורמים המוסמכים יתנו את ידם להשלמה מהירה של ההכנות לפתיחת שנת הלימודים הקרובה".