פיתוח אנשים ולא רק תוכנה
בשנים האחרונות חברות התחילו לאמץ גישה שונה, גישה ששמה לה למטרה לעודד את הצמיחה באמצעות עידוד ההתפתחות המקצועית והאישית של עובדי החברה וזאת מתוך האמונה שצמיחת העובדים היא צמיחתה של החברה עצמה
חברות המאמינות שכולם יכולים לגדול ולהתפתח ופוטנציאל יש לטפח ולא להגדיר מראש ודוגלות ביצירת סביבת עבודה מתגמלת, מגוונת וכוללת הן החברות שיעסיקו את העובדים הכי מוכשרים.
קחו לדוגמא את חברת מיקרוסופט אשר משקיעה באופן הוליסטי בפיתוח האישי של העובדים ונותנת מענה אישי בכל רובד אפשרי. מבחינה מקצועית מקבלים העובדים קורסים מקצועיים וכנסים, והכשרות “soft skills” כמו עמידה מול קהל והצגת תוכן, ניהול קונפליקטים ואפילו קורסים לשיפור האנגלית. מן הצד החדשני מתחזקת החברה חלל פתוח לעובדים המציג את הטכנולוגיות הכי חמות בשוק. מבחינת סביבת העבודה, מקדמים בחברה התפתחות אבולוציונית מקצועית מתמשכת שנובעת בין היתר מהקשבה לעובדים והבנת הצרכים שלהם. החל מייעוץ ומנטורינג לעובדים חדשים ועד – הסעות למקום העבודה, הרצאות בסגנון "מדע על הבר", חדר כושר, סביבה ידידותית לכלבים, חוגי ספורט, הקאתון, קורסי בחירה במגוון נושאים כמו קולנוע, אמנות, ייננות, שפות שונות, זמן לפיתוח אישי. ומה לא?
החברה מעודדת את עובדיה ליצור מוצרים ושירותים המסייעים לאחרים להשיג יותר המבוססת על הדגש על ההשקעה במשאב האנושי בה דוגלת מיקרוסופט.
"בתור אחת שחשוב לה להשפיע לא רק בפן המקצועי, אני מוצאת את עצמי מחלקת את הזמן בין העבודה השוטפת שלי כמהנדסת תוכנה לבין העברת סדנאות והרצאות בנושאים טכנולוגיים לנערות, ומלמדת אנשים מבוגרים יישומי מחשב", אומרת נטע לי ניקולסקו, אשר עובדת בחברה שש שנים, כמהנדסת תוכנה בקבוצת Recommendations. נטע לי מאמינה שהעשייה החברתית במיקרוסופט מתקיימת בהרמוניה עם העשייה המקצועית ומי שמעוניין לתת מעצמו יכול למצוא בקלות ערוץ מתאים או ליזום אחד בעצמו. "היכולת ללמוד וללמד כערך משתלבת בתרבות הארגונית שמתאימה לשוק העבודה כיום".
תפיסת עידוד הצמיחה מתבטא גם במדיניות הדלת הפתוחה של בכירי החברה, לפיה ניתן ללמוד מכל עובד מבכיר ועד זוטר. לדברי נטע לי הצורך להשתפר ולשפר כל הזמן, להיות תמיד במצב של למידה ועשייה מאוד מתכתב עם היום-יום שלה ועם ההתנהלות הארגונית בחברה. "לכל אחד יש את האפשרות להגיד את דעתו, להשפיע, כל חבר צוות יכול לתרום. אני יכולה לפנות לכל אחד, גם בדרגים הגבוהים. היא חותמת ומספרת על הסטודנט ששלח פעם מייל לבכיר בארה"ב ואמר לו שמשהו בחוויית משתמש מפריע לו, שבסופו של דבר שינו את זה בעקבות הפידבק שלו."
שיר שרוף, בעברה הייתה Associate ב-BCG ובעלת תואר במנהל עסקים מ- Wharton, משמשת כ- Senior Associate ב-M12, קרן ההשקעות של מיקרוסופט העולמית הפועלת בישראל. תפקידה של שיר הוא "להיות העיניים והאוזניים של מיקרוסופט ולהביא סיגנלים להנהלת מיקרוסופט העולמית בנוגע לטכנולוגיות דיסרפטיביות / מודלים עסקיים חדשים, שווקים חדשים ועוד." בקרן רואים אלפי חברות בשנה ומשקיעים באלו שמיקרוסופט מאמינה שהן הטובות ביותר בעולם. לאחר ההשקעה, מסייעת היחידה לחברות הפורטפוליו שלה בעזרת היחידות השונות של מיקרוסופט לפתח את העסקים שלהם. היחידה מחברת למיקרוסופט סטארט-אפים בתחומים של מרכזי מידע, ענן, תוכנות לעסקים, טכנולוגיות קצה, בינה מלאכותית וסייבר.
בבסיס העשייה שלנו אומרת שיר, נמצאת חדשנות טכנולוגית - אחד מערכי הליבה של מיקרוסופט. "אנחנו מאמינים גדולים בכך שהעתיד הוא בענן ולכן הרבה מההשקעות שלנו הן בסטארט-אפים שמפתחים תשתיות לענן או מציעים שירותים על גבי ענן. ההנגשה של מידע ומשאבי חישוב שהענן מביא איתו גם יוצרים הזדמנויות שלא היו עד כה בתחום הבינה המלאכותית. מעבר לכך, מיקרוסופט, והערכים שהיא מייצגת, של גיוון והכללה (Diversity and Inclusion), מאפשרים לנו להביא בחשבון, בד בבד, שיקולים ערכיים. כך לדוגמא אנחנו עורכים בימים אלו תחרות עולמית ליזמיות נשים".
עמית אנוך, סטודנט להנדסת תכנה בצוות IoT Security העובד בחברה מעל לשנה וקצת ונמצא בשנה האחרונה ללימודי הנדסת מחשבים בטכניון, הגיע למיקרוסופט כאשר חיפש את המקום הטוב יותר לעבוד בו בהנדסת תכנה והשם מיקרוסופט עלה כמה פעמים.
"לפני שהתחלתי לעבוד בחברה היתה למיקרוסופט בעיניי תדמית של תאגיד גדול ולא מאוד חדשני אבל כבר מההמתנה לראיון הבנתי שהגעתי לחברה שלא מאמינה רק בעבודה לשם עבודה. חדר ההמתנה בו חיכיתי לראיון היה חלק ממתחם מעוצב ותוסס, מלא בעובדים, אשר חלקם מדברים על עבודה – מתייעצים וחולקים רעיונות וחלקם סתם מקשקשים. בעשר הדקות האלה שהמתנתי, התחלתי להבין שהחברה אינה מאמינה רק בעבודה לשם עבודה, אלא היא מאמינה בכך שהעובד במרכז ועל כן אם העובד מרוצה, התוצרים שיפיק יהיו טובים".
בשיחה ציין עמית כי אחד הנושאים שהוא גאה בהם הוא תרומת החברה ממשאביה לקידום של פרויקטים של קוד פתוח, תרומה שהוא מאמין שהיא חשובה מאוד לקהילת המפתחים. "ההחלטה של מיקרוסופט ללכת יד ביד עם המפתחים כדי ליצור קהילה חזקה על מנת לספק ערך טוב יותר ללקוחות שלה ולקדם את העולם כולו קדימה, גורמת לי להאמין בלב שלם בחברה ובכיוון שלה ואני נהנה מאוד להיות בין אלה שהופכים אותה לכזאת".
עמית חולם להפוך לארכיטקט תכנה בחברה, לדבריו בזכות החברה הכיר את התפקיד ואת העשייה היומיומית שבו. הדרך שלי כסטודנט אומר עמית "היתה קליטה כחבר צוות מהיום הראשון. עבודת הסטודנט זהה לעבודת מהנדס – אין הבדל ולא קיימות "משימות סטודנטים" (עבודה שחורה שאף אחד לא רוצה לעשות) כאשר הגעתי לצוות הראשון שלי, לאחר חניכה קצרה מיד התחלתי לקבל משימות אשר הם חלק מהמאמץ של הצוות. הוצמד לי מנטור מקצועי (Buddy) אשר הכווין והדריך אותי בביצוע המשימות. בתקופת החניכה גיליתי את התרבות הארגונית שיש בחברה שמעודדת פתיחות, יצירתיות, ושיתוף, שסייעו לי להעמיק את החשיבה שלי כמהנדס ולהגיע לפתרונות טובים יותר ולפתוח ולהכיר אופקי קריירה חדשים".
כדי לתמוך בתרבות החשיבה הגוברת של החברה וכדי ולפגוש את צרכי הלמידה של עובדיה ברחבי העולם מציעה מיקרוסופט מגוון רחב של הזדמנויות למידה ופיתוח. כמעט 90% מהעובדים השתתפו בסקר מעורבות שנתי של החברה מתוכם כ-93% אמרו שהם גאים לעבוד עבור מיקרוסופט ו -89% אמרו שהם ימליצו עליו כמקום עבודה נהדר. ההחלטה של מיקרוסופט לאמץ תפיסה של למידה באה לידי ביטוי בכל אחד מן העובדים עמם שוחחנו, שהציגו תמונה מגוונת של תהליכי הצמיחה של העובדים בחברה, שאיפותיהם מבחינת אופק הקריירה בחברה ובמישור ההתפתחות האישי, כשאת כולם מלווה התפיסה לפיה הלמידה היא מפתח לצמיחה בכל תחום.
נראה שללא ספק, כאשר הארגון שם את העובדים במרכז, דואג לרווחתם ומפתח את עתידם המקצועי, הוא יגלה כי העובדים ירגישו חלק בלתי נפרד מן הארגון ומתוך סולידריות זאת יתרמו יותר להצלחתו.