פרסום ראשון
טיפה בים: הממשלה תגדיל ב-500 את מכסת העובדים הפלסטינים בתעשייה
המכסה הנהוגה כיום בענף המשווע לעובדים מאפשרת את כניסתם של 5,000 פועלים לאזורי התעשייה ברחבי הארץ, ושל עוד 2,800 פועלים לאזור התעשייה עטרות. לא תתאפשר הגדלה נוספת במכסה עד ליישומה של הרפורמה בשיטת הקצאת העובדים, עליה הוחלט כבר ב-2016. שרגא ברוש: "לעת עתה, אישור העובדים החדשים זה כמו אוויר לנשימה"
הממשלה תצביע בישיבתה ביום ראשון הקרוב על הצעתו של שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, להגדלת המכסה המרבית של היתרי עבודה לתעשייה לפלסטינים מיהודה ושומרון ב-500.
כיום המכסה מאפשרת כניסה של 5,000 פועלים לאזורי תעשייה ברחבי הארץ, ועוד 2,800 פועלים לאזור התעשייה עטרות. מדובר בבשורה חלקית לענף המשווע לעובדים, אשר הושגה בעקבות לחץ של התאחדות התעשיינים. בהחלטה המקורית, שגובשה בשיתוף ההתאחדות, דובר על תוספת של 2,000 עובדים בשתי פעימות. משום שזו תקופת בחירות, בהתאחדות הסכימו להתפשר בשלב זה על כמות קטנה יותר.
- התאחדות התעשיינים: משרד האוצר מונע הגדלה של מכסת העובדים הפלסטינים בתעשייה
- הרפורמה להעסקת פלסטינים בישראל עוברת את הקו הירוק
כאמור, שורה של סקרים שנערכו בנושא מצאו כי התעשייה סובלת מחוסר באלפי עובדים. כך למשל, על פי סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2017 נרשם מחסור של לא פחות מ-12 אלף עובדים, ובהם 920 רתכים ופחחים, 538 פועלים בלתי מקצועיים בתעשייה, 486 מפעילי מכונות לייצור מוצרי מזון, 524 מרכיבים, ועוד.
מסקר שערך משרד הכלכלה באוגוסט 2018, בקרב מדגם של 250 מפעלים, עולה כי קיים מחסור של 567 עובדי ייצור בלתי מקצועיים, 232 מפעילי מכונות, 223 רתכים ומסגרים, 122 מחסנאים ומלגזנים, ובסה"כ 2,294 עובדים במפעלים שנדגמו בסקר בלבד.
אם כן, מדוע הממשלה לא מגדילה את כמות המכסות באופן התואם למחסור האדיר בכוח אדם? התשובה לכך נעוצה בפרפורמה שיישומה מתעכב כבר חודשים ארוכים, רפורמה בשיטת הקצאת העובדים עליה הוחלט ב-2016 על בסיס המלצות של צוות בין משרדי, ולאחר כמה דחיות נקבע כי המנהל האזרחי יוציא אותה לפועל באוקטובר 2018. אלא שגם במועד זה הרפורמה לא יצאה לדרך.
כדי למנוע את המשך גרירת הרגליים, בהחלטה שתעלה ביום ראשון לישיבת הממשלה נקבע כי התוספת של 500 העובדים היא אחרונה וסופית עד ליישומה של הרפורמה, וכי הגדלת המכסה ללא תתאפשר יותר לפני ששיטת הקצאה העובדים תשתנה.
הרפורמה נועדה למנוע גביית דמי תיווך מפלסטינים על ידי ביטול התלות שלהם במעסיק. לאחר יישומה עובד יקבל היתר כניסה לישראל לתקופה מוגבלת, במהלכה יוכל לחפש עבודה. כיום העובדים כבולים לאישורי עבודה שהמעסיק מנפיק - כאשר במידה והוא פוטר, העובד אינו יכול לשוב ולחפש עבודה. הרפורמה תבטל גם את מכסת העובדים הפלסטינים שיש כיום לכל מקום עבודה: מעסיקים יהיו חופשיים לקלוט ולפטר עובדים על פי צורך, כל עוד המכסה הכללית של העובדים בענף נשמרת.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, מסר בתגובה: "אנו מברכים את הממשלה על ההחלטה לאשר עוד 500 עובדים פלסטינים לתעשייה הישראלית, שמשוועת לידיים עובדות. זהו מצב win-win לשני הצדדים. אמנם הצורך שלנו בעובדים גדול בהרבה מ-500 איש, ומפעלים ישראלים רבים ישמחו לקלוט לשורותיהם עוד אלפי עובדים פלסטינים, אך לעת עתה אישור העובדים החדשים הוא כמו אוויר לנשימה. אנו מקווים כי בעתיד הקרוב יאושרו עוד עובדים פלסטינים לעבודה בתעשייה הישראלית, מה שיעזור לה להמשיך לצמוח ולהתפתח".