בלעדי לכלכליסט
רשות המסים תדרוש מטבע יותר ממיליארד שקל
דרישת התשלום נובעת ממחלוקת ארוכת שנים בין הצדדים. אם הכסף יגיע, הוא יתרום להורדת הגירעון בכ־0.1%
רשות המסים צפויה להוציא בקרוב לענקית התרופות טבע דרישה לתשלום מס הכנסה של יותר ממיליארד שקל - כך נודע ל"כלכליסט". השומה תישלח בעקבות מחלוקת ארוכת שנים בין הצדדים על גובה תשלום מס ההכנסה של טבע ל־2014‑2015. ככל הידוע, המחלוקת נוגעת בין היתר לדרישה של טבע לבצע קיזוזים שונים מתשלומי מס, חלקם על השנים שבהן נהנתה מפטור מלא ממס.
- טבע תשלם 135 מיליון דולר למדינת אילינוי במסגרת הסדרת תביעה
- קאר שולץ: מתחייב למשקיעים לא להנפיק עוד מניות טבע
ההחלטה על השומה הגיעה לאחר שברשות דחו השגות שונות שהגישה טבע. מבחינת הרשות, השומה שתישלח תהיה סופית. אם טבע תרצה להמשיך להתנגד להחלטה, היא תוכל לערער לבית המשפט.
סוגיה שנמצאת כבר שנים במחלוקת בין רשות המסים לטבע, וככל הנראה משפיעה גם על השומה הנוכחית, קשורה לרווחים כלואים - כאלה שהחברה לא חילקה כדיבידנד כדי להימנע מתשלום מס - ולהשקעות שטבע ביצעה לאורך השנים. לפי רשות המסים, ניתן לקבל זיכוי מס עבור שימוש ברווחים כלואים ששוחררו רק אם אלה הושקעו בפעילות של המפעל שממנו הופקו - ובין הצדדים קיימת מחלוקת לגבי הפרשנות של סוגיה זו.
השומה נמצאת כעת בשלב הראשון לקראת הוצאתה. בשלב זה, במשרד פקיד השומה למפעלים גדולים בירושלים מעריכים את השומה הסופית. מדובר בדרישת המס שטבע תידרש לשלם בנוסף למס שכבר שילמה, ככל ששילמה, בשומה עצמאית על בסיס הדו"חות שהגישה. לאחר שלב זה, אותה דרישה תעבור שני אישורים נוספים בטרם תצא לחברה.
מי שחשפה בעבר את המחלוקת בין רשות המסים לטבע היא ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני, בתפקידה כיו"ר הוועדה לביקורת המדינה. הדבר נעשה סביב תוכנית הפיטורים ההמונית בחברה. במסגרת דיון בוועדה התברר כי הטבות המס שקיבלה טבע במהלך השנים גבוהות בפועל מהתשלומים ששילמה לעובדיה לאורך השנים. יחימוביץ' חשפה אז כי קיימת מחלוקת על תשלום מס של 3 מיליארד שקל בין הצדדים עבור השנים 2014‑2015.
החגיגה נגמרה
עד ל־2014, טבע לא שילמה כלל מס במשך עשור - הטבות שהגיעו לכ־20.6 מיליארד שקל. בעקבות ביקורת ציבורית, מסלול מס זה בוטל בינתיים, וכיום גם חברות ענק נדרשות לשלם מס בשיעור של לפחות 5%. ב־2016 נחשף כי טבע היתה שיאנית הטבות המס בשנים 2012‑2013, וחסכה לעצמה במסגרת אותו פטור 6.4 מיליארד שקל.
טבע משלמת גם כיום שיעורי מס נמוכים, במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. על הכנסות החברה ממפעלים ומרכזי פיתוח בפריפריה היא משלמת שיעור מס של 7.5%. על הכנסות ממפעלים ומרכזי פיתוח במרכז הארץ היא משלמת מס של 16%, לעומת מס חברות של 23% הקבוע בחוק.
בדו"חותיה הכספיים ל־2016, טבע דיווחה כי שיעור המס האפקטיבי שלה בישראל עומד על 13.8%. סביר להניח שלאור הפחתת המסים מאז, מ־9% ל־7.5% עבור חברות בפריפריה, שיעור המס האפקטיבי ירד עוד קצת. כי לפי דו"חות טבע ל־2017, היא שילמה מס של 96 מיליון דולר.
כסף קטן לטבע, כסף גדול למדינה
תחזית ההכנסות של טבע ל־2019 עומדת על 18.3‑18.8 מיליארד דולר. לעומת סכומים כאלה, מיליארד שקל זה לא כסף גדול מאוד. עם זאת, עבור משרד האוצר, שצופה גירעון של 3.6% השנה, שומה כזו יכולה להוריד את הגירעון בכמעט 0.1% - ולקרב אותו ליעד של פחות מ־3%, כזה שישפר את המוניטין של שר האוצר משה כחלון.
עם זאת, בין הוצאת השומה לתשלום המס בפועל, אם בכלל, יכולות לעבור עוד כמה שנים, במיוחד אם טבע תערער על השומה לבית המשפט.
מטבע נמסר: "לטבע אין עניין להגיב לעצם ההליך או הסכום".
מרשות המסים נמסר: "אנו מנועים להתייחס בשל חובת סודיות בחוקי המס".