$
הכמוסה

הכמוסה

"50% מהאושר הם בשליטתנו - ואת זה צריך ללמוד לנהל"

אושר הוא לא תחושה רגעית של שמחה שנוחתת עלינו, אלא סוג של שביעות רצון מהחיים שאפשר לנהל בחוכמה ואפילו לחסוך לפנסיה. פרופ' טל שביט, מומחה לכלכלת אושר, מסביר למה הישראלים הם מהאנשים המאושרים בעולם

קרן צוריאל ואורי פסובסקי 07:4311.01.19

אחת לשנה האו"ם מוציא דירוג של המדינות בעולם על פי רמת האושר של אזרחיהן, ושוב ושוב ישראל מפתיעה במיקומים גבוהים. בשנים האחרונות היא התברגה למקום ה-11, שזה די מפתיע. "כולם מתלוננים, ומוחים ושונאים אחד את השני, ויש בחירות, טילים ומצב כלכלי - ובכל זאת הישראלים מאושרים, ויותר מאושרים מהאמריקאים ומהגרמנים, ויש לזה כמה סיבות", מסביר פרופ' טל שביט, דיקאן בית הספר למנהל עסקים במכללה למנהל וכלכלן, המתמחה בכלכלת אושר. שביט רוצה לדעת מה גורם לנו להיות מאושרים, ואיך אנחנו יכולים להפוך למאושרים יותר, לאורך חיינו.

 

 

 

 

אז מה סוד האושר הישראלי?

 

"ראשית, אושר הוא לא רק כסף. שנית, יש פה עניין תרבותי ועם כל המריבות והפוליטיקה, יש פה תחושת ביחד שאין במדינות אחרות. התרבות שלנו חמימה ומחבקת. ובנוסף, בעיניים אובייקטיביות של כלכלן, המדדים המאקרו-כלכליים יחסית טובים ובסך הכול אנשים חיים פה לא רע.

 

"האוכלוסיה החרדית מאוד ענייה לפי הלמ"ס ואנחנו יודעים שהיא גם מאושרת. למה? כי אמונה דתית, לא רק יהודית, גורמת לאנשים להיות מאוד מאושרים. אנחנו שמים את כל המשקל שלנו על הכלכלה, דורשים מהמדינה לקצץ במסים ולתת יותר זכויות, וזה המאבק החברתי הלא נכון. המאבק החברתי צריך לדרוש מהפוליטיקאים והמנהיגים שלנו שנהיה יותר מאושרים. איך? יש במדינה מספיק אנשים חכמים שיידעו לעשות את זה".
פרופ' טל שביט. "50% מהאושר הוא גנטי - זה בכלל לא תלוי בנו" פרופ' טל שביט. "50% מהאושר הוא גנטי - זה בכלל לא תלוי בנו" צילום: אוראל כהן

 

 

בראיון לפודקאסט "הכמוסה" מסביר שביט כי אושר הוא דבר שנמצא בשליטתנו, ושניתן לנהל אותו - לפחות חלקית. "לפי המחקרים עד כה, 50% מהאושר הוא גנטי. זה בכלל לא תלוי בנו, ואנחנו לא יכולים לנהל אותו. ככה נולדנו. אבל 50% האחרים הם בשליטתנו, ואת זה אנחנו צריכים ללמוד לנהל, וללמד את הילדים שלנו לנהל, מגיל אפס".

 

הכנסה במידה מסוימת כן גורמת אושר.

 

"נכון, אבל השאלה היא לא רק כמה אתה מרוויח, אלא איך אתה רואה את ההכנסה שלך. מישהו שמרוויח 50 אלף שקל לחודש יכול להגיד, 'אני לא מסתפק במה שיש לי' והוא לא בהכרח יהיה מאושר, ומישהו אחר שמרוויח 15 אלף שקל יגיד, 'אני חי מצוין, מסתפק במה שיש לי ולא רוצה לרוץ אחרי עוד כסף' והוא יהיה הרבה יותר מאושר. שאלה נוספת היא מה אתה עושה עם הכסף: מחקרים מצאו שהאושר מגיע הרבה יותר מטיול משפחתי מאשר מקניית בגדים, למשל. למה? כי בקניית בגדים אין אושר אלא שמחה רגעית. וכשיוצאים לנופש משפחתי אולי במהלכו לא מרגישים כל הזמן שמחה, אבל הוא משאיר זכרונות להרבה שנים, ואחד הדברים שעושים אותנו מאושרים זה זכרונות טובים. עשינו מחקר וראינו שמתוך אלף ישראלים, אנשים יותר חומריים הם פחות מאושרים מאלה שמסתפקים במה שיש להם. זו ההוכחה שיותר כסף לא בהכרח מביא את האושר".

 

ומה לגבי הרעיון שזוכה לפופולריות לאחרונה שלפיו המדינה תיתן לכולם הכנסה בסיסית?

 

"אני כופר ברעיון הזה לגמרי. נניח שפתרנו את השאלה מי ישלם על זה. החשש הגדול שלי הוא שאנשים יעדיפו לא לעבוד, ישבו בבית והדיכאון יחגוג. זה יהיה נחמד לחודש-חודשיים ואחרי זה אנשים יתחילו להשתגע ולא יהיו מאושרים. זה יכול להשפיע על אחוזי הגירושים שיעלו, על חינוך הילדים - כי אומרים להם שעבודה קשה מביאה הישגים, אבל המבוגרים סביבם לא עובדים. זה יפחית את האושר הלאומי, לא יגדיל אותו. אנחנו גם יודעים שעצם העובדה שיש לך עבודה, בלי קשר להכנסה - שאתה יוצא מהבית, יש לך סביבה חברתית, אולי אופק וקידום, אתה לומד בקורסים והופך ליותר מקצועי - מייצרת אושר, וזה דבר משמעותי. ואם העבודה שלך נתפסת בעיניך כיצירתית תהיה הרבה יותר מאושר. זה לא אומר שאתה צריך להיות צייר או קוסם, אלא שגם אם כמנהל חשבונות תרגיש שעשית משהו יצירתי תהיה יותר מאושר".

 

בפרק מרתק של "הכמוסה" פרופ' שביט איך מנהלים אושר, איך אפשר ל"חסוך" אושר לשנות הפנסיה, ומדוע לא מספיק לבוא הביתה ולהתרווח מול הטלוויזיה כדי לחוש אושר - אלא להיפך: פנאי פאסיבי כזה דווקא פוגע באושר.

 

 

רעיונות ואנשים יוצאי דופן שיגרמו לכם לראות את העולם קצת אחרת
 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

 

"הכמוסה" הוא פודקאסט שבועי שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן. פרק חדש מתפרסם מדי יום שישי באתר כלכליסט וזמין גם בספוטיפיי , ב-iTunes ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם (חפשו את "הכמוסה" או העתיקו את הקישור הזה ).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x