פרסום ראשון
בקשה לצו מניעה נגד השביתה המתוכננת מחר בבתי החולים הממשלתיים
משרד הבריאות פנה לבית הדין לעבודה בבקשה להוציא צווי מניעה נגד השביתה המתוכננת, על רקע דרישת עובדי מנהל ומשק לתוספת שכר של 10%-15%. יו''ר הועד: " אנחנו העובדים השקופים של מערכת הבריאות, אבל בלעדינו היא לא קיימת".
משרד הבריאות, בראשות סגן השר יעקב ליצמן, פנה לבית הדין לעבודה בבקשה להוציא צווי מניעה נגד השביתה המתוכננת ברוב מערכת הבריאות על רקע דרישתם של 12,000 עובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים (מנמ״ש) לשפר את תנאי העסקתם - כך נודע ל"כלכליסט". לפי הערכות, הדיון יתקיים עוד היום, בשעות המאחרות, שכן, לפי תכנון הוועד, השביתה תחל מחר בשעות הבוקר המוקדמות. בכיר במשרד הבריאות הגדיר את השביתה כ"פראית".
- מערכת הבריאות על סף קריסה: למי יהיה כסף לכסות את הזקנה במסדרון
- המדינה כיווצה את ההוצאה הפרטית על שירותי בריאות
- לקראת שביתה ביום ראשון: התפוצץ המו"מ עם עובדי בתי החולים הממשלתיים
הוועד שמייצג את העובדים במוסדות הבריאות הללו הכריז בסוף אוגוסט על סכסוך עבודה על רקע שכר ותנאי העסקה. ועד העובדים איים אז כי אם לא יענו דרישותיהם, 30 מרכזים רפואיים יושבתו: כל בתי החולים הכלליים הממשלתיים, בתי החולים לבריאות הנפש, בתי החולים לשיקום וגריאטריה. במסגרת השביתה תוכננה השבתה של שירותי אדמיניסטרציה, אחזקה, ניקיון, מטבח, כוח עזר ועוד. עובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים, הם עובדי מוסדות הרפואיים שאינם עוסקים בטיפול רפואי גרידא, לרבות רופאים ואחיות.
בית הדין שלח את כל הצדדים לנהל מו"מ אך הנסיונות עלו על שרטון. "האוצר נשאר מבוצר בעמדותיו ולא מוכן לראות את המצב האבסורדי בו נמצאים עובדי המנהל והמשק בבתי החולים כבר שנים רבות. לאחר לא מעט מפגשים בין כל הגורמים אנחנו מבינים שאין לנו ברירה אלה להשבית את הפעילות שלנו בבתי החולים". הסביר אלי בדש, יו"ר ועד עובדי ממנהל ומשק של בתי החולים הממשלתיים.
העובדים דורשים תוספת שכר של 10%-15% כאשר הדרישה הרשמית היא "השוואת שכרם למקביליהם בקופות החולים". "ועדת פדה קבעה לפני למעלה מ-30 שנה שחייב להיות שוויון בין עובדי בתי החולים הממשלתיים לאלה של קופות החולים, ועד היום טרם יושמה החלטת הממשלה", טענו אז עובדי המשק. כמו כן, העובדים דורשים ביטול מוחלט של דרגות השכר הנמוכות ועדכון רמות הדירוג. לטענתם, במשך עשרים שנה לא עודכנו רמות הדירוג של העובדים בתפקידים השונים וכתוצאה מכך ישנם עובדים במשרה מלאה המשתכרים מתחת לשכר מינימום (ברמות הדירוג הנמוכות), המקבלים תוספות שאינן פנסיוניות. "העובדה שהמדינה מוסיפה לעובדים אלה ״תוספת חוק״ היא שערורייה שצריך להפסיק" לשון הודעת הוועד. כאמור, הדרישה היא לביטול מוחלט של רמות הדירוג הנמוכות.
יחד עם תוספות השכר וביטול רמות שכר נמוכות, העובדים דורשים לקבוע תקנים ברורים לעובדי מנהל ומשק בבתי החולים. "העומסים בבתי החולים רק הולכים וגדלים, מספר המטופלים גדל באופן משמעותי בכל בתי החולים, ובמקביל התרחבו היקפי הפעילות והמקצועיות הנדרשת מהעובדים. דבר אחד לא השתנה – מעולם לא נקבעו תקנים לעובדי מנהל ומשק בבתי החולים הממשלתיים. מצב אבסורדי זה מוביל לכך שמחלקות חדשות נפתחות ללא תקנים של מטפלים, מנקים פקידות קבלה ועוד. דבר שיוצר עומס בלתי נסבל על העובדים הקיימים ופוגע במטופלים. כפי שיש תקינה לרופאים ולאחיות בבתי החולים, לא יתכן חייבים לקבוע תקינה לעובדי מנהל ומשק" הסביר אז בדש.
כמו כן, הוועד דורש לעדכן את הגדרת התפקידים הנדרשים לפעילות בית חולים, דבר שלא מתרחש זה עשרים שנה לטענת העובדים אשר מסבירים כי ישנם כיום תפקידים חיונים שלא היה קיימים לפני עשרים שנה - כגון, מומחה לאבטחת מידע ומערכת מחשוב. "עדכון חוברת התפקוד היא דרמטית להבטחת התפקוד התקין של בתי החולים" מסבירים בוועד ומסכמים: "אנחנו העובדים השקופים של מערכת הבריאות, אבל בלעדינו היא לא קיימת״.