$
דעות

דעה

המשק הישראלי מאבד מומנטום

הצריכה השוטפת של משקי הבית צמחה ב-2018 בקצב נמוך יותר מאשר בשנים הקודמות, הגירעון הממשלתי בדרך לרמה שתחייב טיפול, וגם מחירי הנדל"ן, שעלו בעקביות וסיפקו תחושת ביטחון, נכנסו לקיפאון; כיוון הרוח משתנה וכל הגורמים במשק צריכים לחשב מסלול מחדש ולהיערך להאטה בצמיחה

המשק הישראלי נכנס להאטה בצמיחה כלכלית בשנת 2018, והמגמה צפויה להחריף ב-2019. הנתונים הכלכליים האחרונים ממחישים זאת היטב.

לכאורה, לפי נתוני החשבונאות הלאומית, הצמיחה בצריכה הפרטית בשנת 2018 הייתה גבוהה אף יותר מהשנה הקודמת, אך נתון זה מטעה. צריכה שוטפת, שמהווה מרבית הצריכה של משקי בית וכוללת מזון, שירותים ומוצרי שונים, צמחה בקצב נמוך יותר מאשר בשנים האחרונות.

 

גם צריכת מוצרי בני קיימא ללא רכישת רכבים (מוצרי חשמל גדולים, רהיטים וכו') צמחה לאט יותר. לעומת זאת רכישות רכבים עלו משמעותית, אך בפועל גם הן נמצאות בהאטה ואף ניתן לומר האטה חריפה.
           

גם רכישות הרכבים נמצאות בהאטה. מכוניות יונדאי בנמל אילת גם רכישות הרכבים נמצאות בהאטה. מכוניות יונדאי בנמל אילת צילום: יוסי דוס-סנטוס

         

 

רכישות הרכבים מושפעות מאוד משינוי במס על הרכבים המזהמים שמוטל פעם בשנתיים. לכן, פעם בשנתיים ישנה קפיצה ברכישות לפני שהמס עולה ונפילה לאחר מכן. לפיכך, כדאי לבדוק רכישות הרכבים לא ברמה שנתית אלא ברמה דו-שנתית. כשמסתכלים על השינוי הדו-שנתי, רואים כי קצב גידול ירד מכ-10% בשנים האחרונות לכ-3%-4% בלבד השנה.

 

גם חלק מההשקעות במשק נמצאות בירידה. תחילה נרשמה ירידה חדה בהשקעות בבנייה למגורים. בנוסף, גם ההשקעות במכונות וציוד בתעשייה ירדו.

 

הסיבות להאטה בשנת 2018 קשורות בעיקר לשני גורמים. הראשון הוא הקיפאון בשוק הנדל"ן שגרם לירידה בהשקעות, ירידה ברכישות מוצרי בני קיימא ופגיעה בחברות ובעלי מקצוע שתלויים בנדל"ן - החל ממפעלים שמייצרים מוצרים סניטריים, מוצרי שיש וכו' ועד לחנויות תאורה, חשמלאים או גננים שמתפרנסים מבנייה ורכישת דירות.

 

הסיבה הנוספת להאטה בצריכה קשורה לסגירת ברז האשראי הצרכני ע"י הבנקים. האשראי הצרכני בבנקים ירד בשנה האחרונה, בניגוד לגידול מהיר בשנים הקודמות.

 

במבט קדימה המגמה השלילית צפויה להחריף. הירידות האחרונות בשווקים הפיננסיים הן ביטוי של האטה בצמיחה בעולם שהתפשטה מסין, אירופה ושווקים מתפתחים גם לארה"ב לאחרונה. הכלכלה הישראלית תלויה כמובן במתרחש בעולם. בחינת נתוני עבר מראה שהאטה בעולם בשילוב עם ירידות בשווקים מובילה לפגיעה ביצוא הישראלי.

 

במיוחד כדאי לשים לב לענף ההייטק הישראלי, מנוע צמיחה של המשק. גם כאן, הירידה החדה במניות חברות הטכנולוגיה בעולם תוביל לירידה ברכישות חברות והשקעות בחברות הזנק. ההייטק הישראלי צפוי להיפגע ממגמה זו כולל ירידה בגיוסי עובדים.

 

הצרכן הישראלי ספג מכה נוספת השנה. לראשונה מאז שנת 2011 תיק ההשקעות שלו התכווץ. ב-2011 לפחות שווי הנדל"ן עלה, אך השנה גם מחירי הבתים לא עלו. כתוצאה מזה, תחושת העושר של הצרכנים נפגעת וגורמת להם לצאת פחות לקניות.

 

האבטלה במשק, שהייתה יציבה ונמוכה בשנת 2018, צפויה לעלות. כבר ב-2018 ניתן היה לראות שהמגזר העסקי כמעט לא הגדיל כמות משרות במשק, להבדיל מהשנים הקודמות. שינוי האווירה בשוק העבודה יוסיף חששות לצרכנים ויגרום להם להיות זהירים וחסכוניים יותר.

 

גם הממשלה צפויה לתרום להאטה בצמיחה ללא קשר לתקופה הבחירות אליה נכנסנו. בשנים האחרונות חלה תפנית חדה בדפוס הוצאות הממשלה. ההוצאות האזרחיות, שגדלו מדי שנה בקצב של כ-3% ריאלי עד שנת 2015, האיצו עד לגידול של 6%-5% בשנה. ההוצאות הביטחוניות, לעומת זאת, צמחו בקצב איטי יותר. זאת הייתה האג'נדה של שר האוצר והוא מימש אותה.

 

אולם, ההאטה במשק הובילה השנה לירידה בגביית המסים. הגירעון הממשלתי עומד לעלות בשנת 2019 לרמות שמחייבות טיפול ע"י ממשלה הבאה. בדרך כלל, הממשלות נוהגות לעשות קיצוצים אחרי הבחירות, כשהכוח הפוליטי שלהן בשיא. הממשלה שתקום אחרי הבחירות יכולה לבחור להוריד גירעון באמצעות קיצוץ בהוצאות או דרך עליית המסים. בשני המקרים הצמיחה במשק תיפגע.

 

בתנאים של האטה בצמיחה, האינפלציה צפויה להישאר נמוכה. ספק אם בנק ישראל יוכל למשש את תוכניתו ולהעלות ריבית בהדרגה. הממשלה תצטרך לחשוב באיזה דרך להתמודד עם המצב, כאשר היא נכנסת להאטה בצמיחה עם גירעון גבוה. כל הגורמים במשק צריכים "לחשב מסלול מחדש" ולהיערך להאטה בצמיחה כי כיוון הרוח משתנה.

 

אלכס זבז'ינסקי הוא הכלכלן ראשי במיטב דש השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x