בלעדי לכלכליסט
הניסיון המוזר לתת לחשב הכללי למנות מנכ"ל של חברה ממשלתית
יו"ר אשרא, שמבטחת יצואניות ישראליות שפועלות בעולם השלישי בהיקף של מיליארדי שקלים, התכוון לשלוח את המועמדים למנכ"ל לריאיון אצל רוני חזקיהו בניגוד לחוק. היוזמה נבלמה אצל היועצת המשפטית. החברה מנוהלת 10 חודשים ללא מנכ"ל
יו"ר החברה הממשלתית אשרא יואל לביא ניסה בחודש שעבר לעקוף את החוק בדרך שתאפשר דווקא לחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו לקבוע מי יהיה מנכ"ל החברה. החוק קובע כי מנכ"ל חברה ממשלתית נבחר על ידי הדירקטוריון באמצעות ועדת איתור, ואת מינויו הסופי מאשר השר.
יוזמת לביא לערב את חזקיהו בחהליך עלתה בדירקטוריון וזכתה לרוב, אך נבלמה ברגע האחרון בעקבות חוות דעת של היועצת המשפטית ומזכירת החברה עו"ד רחל שפיצר־ליבנה.
גורמים המעורים בהליך טוענים כי לביא פעל כפי שפעל במטרה לממש את שאיפת חזקיהו למנות למנכ"ל את סגנו ויקטור וייס, "אף שבהליך המיון לא דורג וייס בין שלושת המועמדים הסופיים". עוד נטען על ידי אותם גורמים כי בשיחות פנימיות אמר לביא: "אם לא ייבחר המועמד של חזקיהו הוא ישתק את החברה". לביא מכחיש את הדברים.
אשרא מספקת ביטוח ליצואניות ישראליות הפועלות בחו"ל, לרוב במדינות עולם שלישי, בהן קיים סיכון כי הלקוח, לרוב גוף ממשלתי, לא יעמוד בתנאי העסקה ולא ישלם.
קיום החברה תלוי משמעותית במערכת היחסים שלה עם משרד החשב הכללי משום שהכיסוי הביטוחי שהיא מספקת נסמך על ערבות מדינה שהוא מעניק לה. במילים אחרות, במקרה של תביעות ביטוח רבות, המדינה תישא בעלויות.
כל עסקה שהחברה מבטחת חייבת לקבל אישור מוועדה בין־משרדית שבראשה עומד החשב הכללי. ב־2017 אישרה הוועדה עסקאות בהיקף של 5.6 מיליארד דולר. ב־2012 הנפיק החשב הכללי לחברה כתב ערבות של 3.5 מיליארד שקל. לפי כתב הערבות הזה, אם סכום התביעות יעלה על 225 מיליון דולר או שהון החברה יירד מתחת ל־10 מיליון דולר, יש לחשב הכללי סמכות לבטל את כתב הערבות - ואז החברה תשותק.
מאז פברואר, לאחר שהמנכ"ל הקודם צחי מלאך סיים את כהונתו, אשרא פועלת ללא מנכ"ל, ובניהול מ"מ, דוד קליין, סמנכ"ל השיווק של החברה. בתחילת הדרך הגישו את מועמדותם 36 איש. לאחר סינון ראשוני נותרו 26 מועמדים, מהם נבחרו לאחר ריאיונות ומבחנים שלושה מועמדים סופיים. אז ביקש לביא שחזקיהו יבחר את המועמד המועדף עליו, וכאמור אחרי התערבות היועצת המשפטית נקבע שהבחירה תהיה של ועדת האיתור בראשות לביא, שבה חברים עוד שני דירקטורים.
"זה היה רעיון שלי"
בשיחה עם "כלכליסט" אישר לביא כי ביקש לשלוח את המועמדים הסופיים לראיון אצל חזקיהו, אך טען כי זה היה על דעת עצמו וללא תיאום עם חזקיהו: "זה היה רעיון שלי, שבמקום שוועדת איתור של הדירקטוריון תראיין את המועמדים לתת לחזקיהו לראיין אותם. בכל זאת, אנחנו זרוע שלו", אמר לביא. "חשבתי שאדם שנותן 225 מיליון דולר בטוחות צריך להיות מעורב בתהליך. לפי הבנתי, החשב הכללי לא יודע על היוזמה. קיבלתי את השמות של 3 המועמדים ממנהלת חברת ההשמה וממזכירת
החברה ואני אפילו לא יודע מה הדירוג שלהם".
אתה אמור להכיר את החוק. מדוע הצעת הליך מנוגד לו?
"אני חושב שנכון שמי שהולך לעבוד איתם יראיין אותם ויידע מי הם. למה שהחשב הכללי לא יידע מי המועמדים? אולי יש לו העדפה? זו בדיוק אחת הבעיות, שכל דבר אצלנו הוא חוק. זה לא חוק. זה נוהל שקבעה רשות החברות, לא מסוג הדברים שצריך להגיד להם קדוש קדוש ולהתפלל לכיוון מזרח".
בניגוד לטענת לביא, תקנות רשות החברות מבוססות על חוק החברות הממשלתיות ופסיקות בית המשפט.
במשרד החשב הכללי מכחישים את הנטען. לדבריהם, "הצעה לשלוח את המועמדים לתפקיד מנכ"ל אשרא לריאיון אצל החשב הכללי לא התקבלה אצלו ולא היתה מאושרת לו היתה מתקבלת. החשב הכללי לא ביקש להשתתף בהליך ולא ניסה למנות מועמד מטעמו לתפקיד".