פרסום ראשון
עתירה לבג"ץ נגד החוק לצמצום השימוש במזומן: יפגע באוכלוסיות מוחלשות
עמותת "מוקד - המרכז הישראלי לקידום הדמוקרטיה והגנה על זכויות אדם" טוענת כי קיבלה פניות בעניינם של אזרחים המצויים במצבי מצוקה שונים, שאפשרות התשלום היחידה העומדת בפניהם כיום הינה תשלום במזומן. העותרים: "קשה להיזכר בעוד מקרים בהם המחוקק קובע לפתע כי פעולה שהוגדרה כנורמטיבית - הינה פעולה אסורה"
עמותת "מוקד - המרכז הישראלי לקידום הדמוקרטיה והגנה על זכויות אדם" הגישה אתמול (ב') עתירה לבג"ץ נגד חוקתיותו של החוק לצמצום השימוש במזומן, אשר צפוי להיכנס לתוקף בתחילת השנה הבאה. לפי החוק, יאסרו ביצועי עסקאות במזומן בסכום העולה על 11 אלף שקל.
במסגרת העתירה נטען כי החוק צפוי לפגוע במאות אלפי אזרחים, אשר מסיבות תרבותיות או בשל גילם המבוגר, חסכונות חייהם מצויים בידיהם במזומן, וכן בקבוצות מוחלשות באוכלוסיה שאין להם חשבונות בנק בשל היותם מוגבלים באמצעים מסיבות שונות. העותרים טוענים לפגיעה בזכות הקניינית של מחזיקי המזומן, ולחוסר אבחנה בין מי שמחזיק את המזומן בידיו כדין ולאחר ששילם עליו מס לאורך השנים, לבין מעלימי מס.
- בעיכוב של שנתיים: הצעת החוק לצמצום השימוש במזומן עוברת למליאה
- מינואר: רוכשי דירה יחויבו לדווח לרשות המסים באילו מקורות כספיים קנו אותה
- המשנה למנהל רשות המסים: "נערכים למבצע לאיסוף מידע על עסקאות במזומן"
עוד נטען, כי לעמותה הגיעו פניות בעניינם של אזרחים המצויים במצבי מצוקה שונים, אשר בגינם אין להם אפשרות לפעול באמצעות חשבונות בנק ולשלם באמצעות המחאות או כרטיסי אשראי, כך שאפשרות התשלום היחידה העומדת בפניהם כיום הינה תשלום במזומן. "בין היתר, מדובר באנשים קשי יום, מוגבלים באמצעים שהבנקים מסרבים לפתוח להם חשבון בנק ו/או מסרבים ליתן להם כרטיסי אשראי ושימוש בהמחאות, עקב קיומם של הליכי פשיטת רגל ו/או הוצאה לפועל ו/או עקב העובדה שבעבר חזרו להם צקים".
במסגרת העתירה נטען גם כי לא מדובר ב"אמצעי שפגיעתו פחותה", ועל כן החוק לא עומד בפסקת ההגבלה הקבועה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. העותרים מציעים חלופה לפיה עוסקים שיפקידו את המזומנים בבנק תוך שלושה ימים מיום ביצוע העסקה, בצירוף חשבונית עם פרטי ת.ז. של המשלם, יהיו פטורים מההגבלה הקבועה בחוק.
עוד נכתב בעתירה, כי "קשה להיזכר בעוד מקרים שבהם המחוקק קובע לפתע, באבחה אחת, כי פעולה שהוגדרה עד עתה כפעולה נורמטיבית - אשר אין כל סיבה אינטואיטיבית לאוסרה, ועל כן גם לא נאסרה עד כה - הינה פעולה אסורה, תוך קביעה כי המשך ביצועה גורר מעתה סנקציות מינהליות קשות וכן סנקציות פליליות". את העתירה הגיש, בשם העמותה, עו"ד ד"ר איתן פינקלשטיין.
עמדת המדינה ביחס לעתירה תוגש לבית המשפט העליון בהתאם למקובל.