דירוג המנהלים 2018: מקומות 11-20
מגלעד יעבץ מאנלייט, אסאס לוינגר מאנרג'יקס ועד שמואל סייד מריט1 ורפי עמית מקמטק
מקום 11
גלעד יעבץ, אנלייט
אנרגיות מתחדשות
ציון סופי: 8.57
"אם אתה צודק ב־100% מהמקרים, סימן שאתה מפחד לקחת סיכונים"
"לאחרונה נראה כי הממשלה הפנימה את המהפכה האדירה שהאנרגיה המתחדשת מחוללת בעולם, אשר אם תוטמע בישראל, ביכולתה לשפר דרמטית את איכות האוויר שאנחנו נושמים ובמקביל להפחית את עלויות האנרגיה למשק ולצרכן הסופי", אומר גלעד יעבץ מנכ"ל אנלייט אנרגיה, אך מיד מצנן את ההתלהבות: "עם זאת, יעדי הממשלה בתחום עדיין נמוכים משמעותית מהרצוי למשק, והחסמים הרגולטוריים עדיין רבים ביחס לעולם המפותח".
אילו עצות היית נותן למנהל צעיר שנכנס עכשיו לעולם הניהול?
"להשקיע בבניית הצוות הניהולי הכי טוב שאתה יכול, כבר מהשלבים הראשונים. אל תתפשר על איכות כוח האדם. אל תפחד לעשות טעויות. אם אתה צודק ב־100% מהמקרים, סימן שאתה מפחד לקחת סיכונים".
איך משפרים את עבודת הצוות ואת שביעות הרצון של העובדים בחברה?
"שיתוף במידע ומתן תחושת משמעות: הדיבידנד על שיתוף אנשים בתהליכים, בהחלטות ובמידע, גבוה פי כמה מהמחיר של אובדן הזמן הניהולי. במקביל אנחנו יכולים לכל הקשיים שבדרך, כיוון שאנחנו מאמינים שיש משמעות גדולה למה שאנחנו עושים, ויש לכך גם השפעה חיובית על החיים שלנו במדינה".
מי מהקולגות שלך היה המנהל המצטיין של 2018 ומדוע?
"אני מביט בהשתאות על המהלך האדיר שעשתה פרוטרום בתקופה קצרה כל כך, ולא ניתן להפריז בתרומתו של אורי יהודאי לכך. כשיש לחברה אסטרטגיה יזמית ממוקדת, חזון ארוך שנים ויכולת ביצוע יוצאת דופן, התוצאות מגיעות בהתאם".
מקום 12
אסא לוינגר, אנרג'יקס
אנרגיות מתחדשות
ציון סופי: 8.41
איך מתמרצים עבודת צוות?
"באמצעות דוגמה אישית. בניהול אין קיצורי דרך. אתה לא יכול לדרוש מעובד שלך משהו שאתה לא דורש מעצמך. נכון שבסוף מישהו אחד צריך לקחת את ההחלטה, אבל העובדים מסביב צריכים להרגיש שיש פלורליזם מחשבתי"
מי היה המנהל המצטיין ב־2018?
"עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל, הוביל השנה מהלך בקנה מידה היסטורי: הרפורמה בחברת החשמל, שאת השלכותיה על משק החשמל בישראל יבינו במלואן רק בעוד כמה שנים"
מקום 13
סמדר ברבר־צדיק, בינלאומי
בנקאות
ציון סופי: 8.39
מהי ההזדמנות של 2019, מבחינתך?
“הבינלאומי מספיק גדול כדי לחולל תחרות, ומספיק קטן וזריז כדי לנצל היטב את השינויים וההזדמנויות בענף, בדגש על ההתפתחויות הטכנולוגיות.
“נוסף על כך, לאחרונה העלה בנק ישראל את הריבית. החוזקה של הבינלאומי בתחום הבנקאות הפרטית מביאה אותו להיות בנק עתיר כספי השקעה, דבר שמקנה לו יתרון במגמה של עליית ריבית"
איזו עצה תיתני למנהל צעיר?
“להקשיב, להתייעץ וללמוד לא רק מהמנהלים, אלא גם מהעמיתים ומהכפופים לך"
מקום 14/15
גיורא בר דעה, שטראוס
יצרנית מזון
ציון: 8.35
איזה אתגר יעמוד בפניך ב־2019?
"להערכתנו, עצמתם של המילקי או הפרה לא יספיקו לעתיד, כיוון שעצמת השינויים מסביבנו עזה. האתגר הוא להיערך ולייצר גמישות שתאפשר לקדם פני שינויים, שחלקם לא ידועים לנו, כי איש אינו יודע מה נאכל בעוד עשור או היכן נקנה מוצרים. האתגר הוא בניית יכולות שיאפשרו לנו להתאים את הייצור, ההפצה והתקשור ללקוח, כדי שכשיקרה שינוי נהיה שם ברמה גבוהה"
איך משפרים עבודת צוות ושביעות רצון עובדים?
"המפתח זה אמון. צריך שהעובדים יאמינו שאנחנו, יחד איתם, מייצרים מוצר נכון עם חומרי גלם נכונים והמחרה נכונה. הם צריכים להיות בטוחים שמשלמים להם באופן הוגן, ששכר המנהלים הוגן ושבעת מצוקה נהיה איתם"
מקום 14/15
קאר שולץ, טבע
פארמה
ציון סופי: 8.38
מקום 16
גדי קוניא, נייר חדרה
יצרנית נייר
ציון: 8.31
"קיים קושי בגיוס כוח אדם איכותי במקצועות טכניים, המדינה צריכה לסייע"
נייר חדרה, שהיתה בעבר הלא רחוק שם נרדף למאבקי עובדים, קשיים עסקיים ותסבוכות, ביצעה שינוי חד בהובלת בעלת הבית החדשה קרן פימי, והמנכ"ל גדי קוניא. השינוי הוגדר כהצלחה מבחינת המשקיעים, כשהחברה החלה לחלק ב־2018 דיבידנדים בקצב מרשים, שהשכיח מהר מאוד את הטראומה העסקית בעברה.
2019 מזמנת אתגר חדש לנייר חדרה: "הביקוש ההולך וגדל לגלילי נייר לקרטון בכלל, ולניירות ממוחזרים בפרט, בין היתר כחלק מהגידול בהיקפי הסחר האלקטרוני בעולם, מגדיל את הביקוש למוצרי נייר חדרה", אומר קוניא. "בשנים האחרונות ביצענו השקעות בהיקף כולל של מאות מיליוני שקלים, בעיקר בהגדלת כושר הייצור ובטכנולוגיות חדשניות, שהניחו עבורנו תשתית ליצירת צמיחה ולשיפור הרווחיות. האתגר המרכזי כעת הוא מימוש ומינוף ההשקעות לצמיחה בהיקף הפעילות ולשיפור הרווחיות, וכל זאת תוך הצטיינות תפעולית".
מה דעתך על מדיניות הממשלה לתמיכה בתעשייה?
"במפעלים של קבוצת נייר חדרה חסר כוח אדם איכותי ומיומן במקצועות הטכניים. חינוך והכשרה מקצועית - בין אם אקדמית ובין אם היא מקצועית־טכנית - הם נושאים שבהם המדינה צריכה ויכולה לסייע לתעשייה. בניגוד למה שמקובל לחשוב לגבי יכולת ההשתכרות של בעלי מיומנות טכניות (ולא אקדמיות), נייר חדרה, וגם מפעלי תעשייה אחרים בארץ, מציעים תנאי שכר טובים וסביבת עבודה בעלת פוטנציאל לביסוס קריירה מוצלחת. למרות זאת, קיים קושי בגיוס ובשימור עובדים מיומנים, שמספרם הולך ופוחת".
אילו עצות היית נותן למנהל צעיר שמתחיל את דרכו בעולם הניהול?
"הקף את עצמך בצוות בעל ניסיון מקצועי ומטען אישי, שיוכל לאתגר אותך ולחפש דרכים חדשות. אל תפחד לשנות, להתקדם, להתפתח ולפתח. היה קשוב היטב לצורכי השוק והלקוחות ולמגמות בשווקים הגלובליים, אך היה מאוד ממוקד בליבת עסקי החברה, ואל תתפתה להסיט את המיקוד לנושאים שאינם בליבת העסקים. אל תיכנס להרפתקאות הדורשות מינוף פיננסי גבוה, ובפרט כאלה שיכניסו את החברה לסחרחרה, במצב שבו ההשקעה נכשלת".
מי מהקולגות שלך היה המנהל המצטיין של 2018?
"יש שני מנהלים שהציפו השנה ערך רב לבעלי המניות ולכל בעלי העניין שלהם: אורי יהודאי מנכ"ל פרוטרום, ודניאל בירנבאום מנכ"ל סודהסטרים. שניהם השאירו השנה חותם של הצלחה והציבו סטנדרט גבוה לתעשייה הישראלית. שניהם הובילו את החברות התעשייתיות שאותן הם מנהלים מרמת הכנסות של מיליוני דולרים בודדים לשווי של מיליארדי דולרים, באמצעות יוזמה, חזון, כישרון, התמדה והתעקשות על הדרך, במשך לא מעט שנים. בעיניי, הם מהווים מודל של הצלחה לכל תעשיין בישראל".
מקום 18/17
שמואל סייד, ריט 1
קרן ריט
ציון סופי: 8.27
איזה אתגר יעמוד בפניך ב־2019?
"למרות תיקון חוק הריטים עדיין יש חסמים המגבילים את פעולתנו לעומת חברות נדל"ן רגילות. אני מקווה שיחד עם הרשויות נסיר חסמים אלה, מה שיאפשר קפיצת מדרגה בכמות הריטים וביכולת הפעולה שלהם"
מי היה המנהל המצטיין ב־2018?
"צחי נחמיאס, יו"ר מגה אור. צחי משלב יכולת ביצוע גבוהה עם ראיית שוק מרשימה: הוא היה הראשון לזהות את ההתפתחות הצפויה בתחום הלוגיסטיקה. הוא פיתח את מגה אור בצורה מרשימה"
מקום 17/18
אמיר וידמן, המ־לט
תעשייה
ציון סופי: 8.27
מה האתגר הגדול שעומד בפניך ב־2019?
"המאמץ הניהולי שבהיערכות להמשך צמיחה בכל הטריטוריות: ניהול גלובלי תוך שמירה על עלויות נמוכות ועל איכות מוצר גבוהה. זו משימה מאתגרת אך היא מחויבת המציאות"
אילו עצות היית נותן למנהל צעיר שנכנס עכשיו לעולם הניהול?
"להעניק יחס הוגן ומכבד לעובדים. זה ערך עליון"
איך משפרים עבודת צוות?
"הבסיס לבניית הצוות הוא חופש ביטוי וכבוד, פתיחות וקשר ישיר בין המנהלים לעובדים בכל רמה"
מי מהקולגות שלך היה המנהל המצטיין בשנה האחרונה?
"אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום, שהצליח באופן שיטתי להגדיל את החברה ולייצר ערך ללקוחות ולמשקיעים על ידי כך שטיפח את החברה במשך שנים רבות"
מקום 19
דורון ארנון, מגדלי הים התיכון
דיור מוגן
ציון סופי: 8.18
תחום הדיור המוגן, שבו פועלת מגדלי תיכון, נמצא בשנים האחרונות בפריחה. התארכות תוחלת החיים יוצרת ביקוש לעוד ועוד פתרונות דיור לגיל השלישי. מי ששמה לעצמה כמטרה אסטרטגית צמיחה בתחום היא המתחרה קבוצת עזריאלי, אולם ארנון דווקא מברך על כניסתה לתחום: "חברות טובות שייכנסו לתחום הזה יגרמו לו לגדול. צריך לזכור גם שהתחרות בתחום הדיור המוגן היא מקומית, כי הדיירים בדרך כלל מגיעים מהסביבה שבה נמצא הבית".
מה הפתרון לבני הגיל השלישי שנמצאים בפריפריה או שאינם בחתך הסוציו־אקונומי הבינוני־גבוה?
"גם כיום דיור מוגן זה לא רק לאנשים שיש להם המון כסף. המחיר תלוי מאוד במיקום, והמחיר בבת ים לא דומה למחיר ברמת השרון. בסופו של דבר אף אחד לא יילך להקים פרויקט במקום שהוא יפסיד בו כסף. זה עניין של תהליכים: במרכז יש מודעות גבוהה יותר ליתרונות הדיור המוגן, צריך רק לשכנע את הלקוחות לבוא אליך ולא למתחרה. כשיוצאים מהמרכז צריך לעבור שני שלבים: גם להחדיר את המוצר ולשכנע שזה מוצר טוב, וגם להסביר למה לבוא דווקא אליך. זה יותר קשה. בעתיד יתפתח דיור מוגן ברמות שונות, כמו שבמלונות יש כאלו של שלושה כוכבים וכאלו של חמישה כוכבים".
מה דעתך על מדיניות הממשלה לתמיכה בדיור לגיל השלישי?
"בשנים האחרונות תחום הדיור המוגן עלה מעל לרדאר. יש משמעות לפעילות הממשלתית בתחום הזה, במיוחד בנושא הקרקעות להקמת בתים עבור הגיל השלישי. כרגע אין מדיניות מיוחדת, ואני מניח שככל שלמדינה תהיה שאיפה לקדם את הדיור המוגן - היא תשחרר לו עוד קרקעות. נכון להיום היצע הקרקעות הוא מאוד נמוך. ברמת המדיניות יש לכך השפעה גם על שוק הנדל"ן הכללי, כי מי שעובר לדיור מוגן מפנה דירה למגורים".
מה האתגר הגדול שיעמוד בפניך בשנת 2019?
"הכוונה היא להמשיך להתפתח בעולמות הטבעיים שלנו שהם הקמת עוד בתים, אבל אנחנו גם מסתכלים על מנועי צמיחה נוספים בעולם הגיל השלישי, לאו דווקא בתחום הדיור המוגן. עולם הגיל השלישי מתפתח בהמון תחומים והפוטנציאל שם רחב. למשל, אנחנו מסתכלים על חברות סטראט־אפ שפועלות בתחום. אומרים שהעולם שייך לצעירים, אבל לא שמים לב שמבחינת היקף האנשים, היכולות הכספיות ותוחלת החיים שהולכת וגדלה, יש כאן עולם חדש שמתפתח, שיש לו הרבה מאוד פוטנציאל לעשייה עסקית".
מי מהקולגות שלך היה המנהל המצטיין של השנה האחרונה?
"הסיפור של דניאל בירנבאום מסודהסטרים הוא הבולט ביותר השנה. זו דוגמה ומופת של דרך התנהלות נכונה בסיטואציה שבקלות היתה יכולה להביא לפשיטת רגל. בעיניי זה מקרה קלאסי של יכולות ניהוליות: תחת מנהל בלי אמונה, החברה היתה יכולה להגיע למקום הפוך מזה שהיא הגיעה אליו. היה צריך כאן הרבה חזון ואמונה כדי להביא חברה, שאחרים העריכו שתגיע לפשיטת רגל, למקום שאליו בירנבאום לקח אותה".
מקום 20
רפי עמית, קמטק
הייטק
ציון סופי: 8.13
אילו עצות תתן למנהל צעיר?
"הלקוח הוא הנכס הגדול ביותר של החברה. לוקח שנים לבנות אמון בין החברה ללקוח, אבל ניתן להרוס את האמון בתוך ימים. הלקוח הוא המורה הגדול של החברה, הקשב לו ולמד ממנו. גם אם יש איתו חילוקי דעות, המשך לתת לו את אותה רמת השירות עד שתפתרו את חילוקי הדעות. אין אפשרות להבין את הלקוחות ללא שהייה אינטנסיבית לידם. מעבר לכך, נהג בכבוד ובהגינות בעובדים ובמנהלים שלך, סמוך עליהם ותן להם את ההזדמנות להוכיח את היכולות שלהם"
מי מהקולגות שלך היה המנהל המצטיין של 2018?
"איל ולדמן, נשיא ומנכ"ל מלאנוקס, שבנה חברת הייטק תעשייתית גלובלית ומובילה בתחומה"