התוכנית של רודב להתנערות מאלוביץ' תופסת תאוצה
מאז שנכנס לתפקידו כיו"ר, שלמה רודב מוביל שינויים ארגוניים שיאפשרו לחברה להתאים את עצמה לתחרות בשוק. בין היתר, רודב פועל לאיחוד החברות־הבנות, כניסה לתחום הסיבים האופטיים ומכירת אחזקות לא אסטרטגיות כמו אתר החדשות וואלה
כמה דיווחים של בזק בימים האחרונים מעידים כי הקבוצה מנסה לנער מעליה את פירורי, שלא לומר גבישי החשדות הפליליים שדבקו בה עם החקירה נגד בעל השליטה לשעבר שאול אלוביץ' וההנהלה הקודמת בראשות סטלה הנדלר.
יו"ר בזק שלמה רודב, מנהל העל של כל קבוצת בזק, והמנכ"ל החדש של בזק דודו מזרחי מנסים לשקם את התדמית השלילית שדבקה בבזק ולצאת לדרך חדשה, הכוללת התוויית אסטרטגיה חדשה לחברת התקשורת.
- בזק יוצאת לתוכנית התיעלות חדשה - בעלות של 512 מיליון שקל
- אחרי 20 שנה במגדל המשולש של עזריאלי: בזק עוברת לחולון
- הברוקרים הוחלפו, יש מתעניינים, אבל בזק עדיין על המדף
"רודב מנווט הכל מלמעלה", אומר גורם בשוק התקשורת המכיר היטב את הנעשה בבזק. מדובר בתהליך הכולל סינרגיות, התייעלות ושינויים ארגוניים בחברות הבנות yes, פלאפון ובזק בינלאומי. בין היתר, המטרה היא לייצר שותפות מוגבלת בין החברות ולהפוך לישות משפטית אחת. הוא מקדם גם את התוכנית להיכנס לסיבים האופטיים, ובמקביל לצאת מהשקעות ומאחזקות לא אסטרטגיות כמו אתר וואלה וחברת מוקדי השירות בזק און ליין.
רודב התייחס לכך באוגוסט האחרון עם פרסום דו"חות בזק לרבעון השני. "דירקטוריון בזק מתקדם בגיבוש תוכנית אסטרטגית חדשה, מקיפה וכוללת לקבוצה, שחלקים ממנה מותנים באישורים רגולטוריים, וכבר התחלנו ליישם רכיבים ממנה", אמר רודב.
"תלוי ברגולטור"
כפי שרודב הדגיש, יישום התוכנית לא יהיה תלוי רק בבזק, אלא בעיקר ברגולטור — משרד התקשורת, שהודיע ביום חמישי האחרון כי לאחר שדן בבקשת בזק שהוגשה באוגוסט ל"שינוי במבנה המשפטי של הקבוצה" הוא מתכוון לצאת בשימוע כדי לקבל את התייחסות הציבור לנושא.
מטרת בזק היא שהחברה תמשיך לפעול במתכונתה כיום כחברה ציבורית לאספקת שירותי טלפוניה קווית פנים ארצית, ובמקביל תקים שותפות רשומה בבעלותה המלאה שאליה יועברו הנכסים, הרישיונות והפעילות של החברות הבנות, ושתקיים הפרדה מבנית מלאה מהחברה. בזק ציינה בדיווח בעניין כי המהלך יאפשר לה להתאים את עצמה למציאות הטכנולוגית, הכלכלית והתחרותית בשוק התקשורת, וצפוי לאפשר לה, בכפוף לאישור רשות המסים, קיזוז הפסדים מהרווחים של כל הקבוצה.
הכוונה היא לניצול נכס המס של 5.5 מיליארד שקל שנוצר בעקבות הפסדי yes ורשום במאזני בזק בשווי של יותר ממיליארד שקל.
בבזק הדגישו כי "אין בבקשה שינוי בעמדת החברה ביחס לביטול ההפרדה המבנית". ואמנם, החברה שלחה לאחרונה מכתב נוקב למשרד התקשורת ובו דרשה לבטל לאלתר את ההפרדה המבנית, שמחייבת את בזק לפעול בנפרד מהחברות הבנות ומונעת ממנה, למשל, להציע לצרכן חבילת שרותי תקשורת משולבת כמו מתחרותיה.
איחוד החברות הבנות הוא לבזק מעין פתרון ביניים, ובחברה סבורים כי יצליחו לחסוך בעקבות המהלך מאות מיליוני שקלים בשנה באמצעות איחוד המטות וצמצום בכוח האדם, בכלל זה של מנהלים בכירים. בשבועות האחרונים צבר תהליך המיזוג הפנים־ארגוני תאוצה עם ההודעה על כמה מינויים בחברות הבנות של סמנכ"לים שיכהנו במקביל בפלאפון, בבזק בינלאומי וב־yes. כולם ידווחו לרן גוראון, כיום מנכ"ל פלאפון ־yes, המיועד להיות מנכ"ל החברות הבנות. עוד נודע כי מנכ"ל בזק בינלאומי מוטי אלמליח יסיים את תפקידו.
העובדים חוששים
בנובמבר האחרון אישר דירקטוריון בזק את המהלך שבו כל אחת מהחברות הבנות נכנסה למגעים עם ועדי העובדים בחברות בנוגע לתהליכי ההתייעלות והשינוי הארגוני. העובדים חוששים מקיצוץ מסיבי בשל המשרות הכפולות.
כחלק מההתייעלות בקבוצה דיווחה אתמול בזק על אישורה של תוכנית פרישה מוקדמת של 337 עובדים בעלות של 512 מיליון שקל, שהחברה תרשום כהוצאה בדוחות ל־2018, מלבד הוצאה של כ־90 מיליון שקל בתחילת השנה על פרישה מוקדמת. ההוצאות על פרישה מוקדמת צפויות להקטין את הרווח הנקי של בזק ל־2018 בכ־464 מיליון שקל. בבזק הדגישו כי תוכנית הפרישה נעשית כחלק מההסכם הקיבוצי המאפשר לחברה להתייעל.
כמה שעות לאחר מכן הוציאה בזק הודעה לבורסה שאפשר לראותה כעוד תפיסת מרחק מבבואתה של החברה בעידן אלוביץ', ששלט באמצעות יורוקום הן בבזק והן בחלל תקשורת. החברה הבת של בזק, yes, היא הלקוח המהותי ביותר של חלל, והיא הודיעה לה כי לא תממש את הסכם ההתקשרות איתה לקבלת שירותי תקשורת מהלוויין החדש שייבנה על ידי התעשייה האווירית עמוס 8 בעקבות דחייה אפשרית בתחילת פעילותו.
yes חוכרת כיום מקטעי חלל מהלוויינים עמוס 3 ועמוס 7, והשתיים קשורות בהסכמים עד 2026. בהסכם בין חלל ל־yes מ־2017 נשמרה לחברת הלוויין האופציה שלא לחכור שירותים מעמוס 8 במקרה של איחור. גורמים בשוק אמרו אתמול כי יס ניצלה את האופציה כדי לצאת מההסכם מכיוון שהיא לא רוצה להתחייב כבר עתה לקבל שירותים שאולי לא יהיו לה בהם צורך.