$
בארץ

התעשיינים: ממשלת ישראל היא היחידה בעולם שאינה מגינה על התעשייה שלה מפני סחר טורפני

זאת בעקבות החלטת משרד הכלכלה להטיל היטל היצף מינימלי של 0.25% על יבואני מלט; חברת מלט הר טוב: זו יריקה בפרצוף, יום כיפור של שרי האוצר והכלכלה

אמיתי גזית 13:0217.12.18

אלי כהן שר הכלכלה החליט בשעה זו (ב') על היטל היצף מינימלי של 0.25% שיושת על יבואני מלט המוכרים את תוצרתם במחירי היצף. עוד נקבע בהחלטה כי כאשר נתח השוק של יבואני המלט יחצה את ה-50%, יוכל שר הכלכלה להעלות את שיעור ההיטל ל-22-7%. בעקבות כך תקפו התעשיינים את ההחלטה וטענו כי הממשלה למעשה מפקירה את התעשייה המקומית, שעלולה להיפגע מהתקפות סחר ב"מחירים טורפניים".

 

ההחלטה על היטל מינימלי, אך לא אפסי, נקבעה כדי לשמר בידי שר הכלכלה את היכולת להעלות היטל היצף כאשר יגיע למסקנה כי שיעור המלט המיובא מאיים על יציבות שוק המלט המקומי. על פי כהן, כרגע נתח השוק של היבואנים הוא 32% וצפוי להגיע בשנה הבאה ל-40%. בשלב זה ההיטל אפסי כדי לשמר את התחרות ולמנוע עליית מחירים.

 

 

 

עובדי מפעל המלט הר טוב מפגינים ליד בניין משרד הכלכלה בתל אביב, דקות לפני הכרעת השר עובדי מפעל המלט הר טוב מפגינים ליד בניין משרד הכלכלה בתל אביב, דקות לפני הכרעת השר צילום: אמיתי גזית

 

החלטתו של כהן תקפה למשך 30 חודשים, בתקופה זו יוכל השר להחליט על העלאת שיעור היטל ההיצף מבלי לפתוח בחקירה נוספת. ההחלטה של כהן התקבלה לאחר חקירה שפתח דני טל, הממונה על היטלי סחר במשרד הכלכלה, באפריל 2017 והגיש את מסקנותיו באוגוסט 2018.

 

אם בעוד יותר מ-30 חודשים תעלה מחדש סוגיית ההיצף, התהליך יחל מהתחלה, כלומר ביצוע חקירה, ורק לאחריה החלטה.

 

באשר לעתידו של מפעל המלט הר טוב שבעליו, משפחת וייל, איימה לסגור אותו אם לא יושת היטל על יבוא, אמר כהן כי "אנחנו מתכננים להשיק מסלול לעידוד השקעות שייתן תמריץ לגורם נוסף לצד נשר להשקיע בתחום הזה".

 

לדבריו, מדובר בתמריץ של 30-20 מיליון שקל שיינתנו לחברה שתציג תוכנית השקעות בתעשיית המלט. לדבריו, מטבע הדברים, למפעל הר טוב הסיכויים הטובים ביותר ליהנות מהתמריץ שהיא בעלת המחצב שבה ממוקם מפעל המלט. "זהו נכס על בערך כספי, ומכאן הערכה שלהר טוב הסיכויי הטוב ביותר ליהנות מהתמריץ".

 

התעשיינים תוקפים את ההחלטה

בהתאחדות התעשיינים לא אהבו כאמור את ההחלטה ומסרו בתגובה כי "ממשלת ישראל הודיעה היום שהיא הממשלה היחידה בעולם שאינה מגינה על התעשייה שלה מפני סחר שנקבע כטורפני. מדובר בהחלטה שעלולה לסכן את העצמאות הייצורית של ישראל ויהיה לה מחיר כלכלי מעבר לפגיעה הישירה בחברות המלט שכן ישראל עלולה להפוך ליעד להתקפות סחר במחירים טורפניים. אנחנו מצפים משר הכלכלה והתעשייה להדגיש כי החלטתו הנה רק לתקופת ביניים וכי בכוונת הממשלה להקפיד כי כל פגיעה בתעשייה הישראלית תענה בתשובה מיידית בהתאם לחוק ולכללי הסחר העולמיים.

 

 

מחברת מלט הר טוב נמסר: "החלטת השר אלי כהן היא יריקה בפרצופו של הצרכן הישראלי שיסבול מעלייה במחירי המלט מיד לאחר סגירת מפעל מלט הר טוב מבית שמש. החלטתו של השר תהפוך את מדינת ישראל לבדיחה בינלאומית. עיניים רבות בעולם, נשואות להחלטה. השלכותיה ישפיעו גם על השקעות זרות באופן כללי ולא רק בענף המלט. מלט הר טוב מעולם לא התנגדה ליבוא או לתחרות. דרישתנו היתה שזו תתבצע בהגינות ובהתאם לחוק. זהו יום כיפור של שרי האוצר והכלכלה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x