$
דעות

חג החנוכה? חג החינוך הפיננסי

במדינות רבות בעולם הבינו כי אוריינות פיננסית וצרכנות נבונה הינם כישורי חיים קריטיים להתמודדות של הילדים עם האתגרים הפיננסיים ועם הסביבה. עד שייעשה המהפך ותגובש תכנית לימודים בנושא, תפקיד החינוך הפיננסי נמצא באופן בלעדי אצל הורים

ד"ר טלי תאני-הררי 08:4207.12.18
חג החנוכה הוא חג מלא בשמחה עבור הילדים – הסביבונים, הנרות, הסופגניות וכמובן גם דמי החנוכה. לדמי החנוכה הניתנים לילדים הסברים שונים: יש הקושרים את חג החנוכה לחינוך ("חג החינוך") ויש הקושרים את דמי החנוכה ללמד את הילדים לתרום מכספם. מסורת זו הייתה נכונה בעבר ונראה כי הזמן רק מעצים את חשיבותה. נראה כי גם בימים אלו אנחנו נדרשים, לא פחות ואולי אף יותר, לחג החינוך ואולי ראוי שנחגוג בכל שנה בחנוכה את "חג החינוך הפיננסי".

 

ניכר כי בעשורים האחרונים האתגרים רק הולכים וגדלים. הילדים גדלים כיום בעולם מלא בגירויים שיווקיים ופרסומיים המקיפים אותם מכל עבר בכל שעות היממה. הילדים גדלים בעולם בו הכסף הוא ספק אמיתי וספק וירטואלי. עולם בו גם להוריהם לא ברור איך לחנך לצרכנות נבונה ויותר מכך – איך להיות צרכנים נבונים בעצמם ולהציב מודל לחיקוי עבור ילדיהם.

 

יש ללמד את הילדים על צרכנות נבונה יש ללמד את הילדים על צרכנות נבונה צילום: שאטרסטוק

 

במדינות רבות בעולם המערבי הבינו כי אוריינות פיננסית וצרכנות נבונה הינם כישורי חיים קריטיים להתמודדות ראויה של הילדים עם האתגרים הפיננסיים ועם הסביבה התקשורתית העמוסה ולהפיכתם למבוגרים אחראיים, ביקורתיים ובעלי מסוגלות לדאוג לביטחונם הכלכלי. לשם כך גובשו תכניות חובה רב שנתיות בחינוך פיננסי לבתי הספר החל מכיתה א'. אולם במדינת ישראל מערכת החינוך עדין לא התגייסה באופן הולם למשימה מרכזית זו. עד שייעשה המהפך ותגובש תכנית לימודים בנושא, תפקיד החינוך הפיננסי נמצא באופן בלעדי אצל הורים.

 

חג החנוכה הוא הזדמנות טובה להורים להיזכר במשימה חשובה זו ולבחון עם עצמם את האופן בו משימה זו מתבצעת. בניגוד לתחומים אחרים, כמו למשל בכל הנוגע לבטיחות בכבישים ולהצלחה בלימודים, התחושה של ההורים לעיתים קרובות היא שתפקיד חשוב זה נדחק ונשכח. כדאי וחשוב לשים לתפקיד משמעותי זה כבר מגיל מאוד מאוד צעיר של הילד, בכל תקופה יש להתאים את המסרים לגילו של הילד. להלן שלושה רעיונות לקידומה של משימת החינוך הפיננסי בכל בית:

 

לדבר על הנושאים הפיננסיים ועל צרכנות: הורים מעלים לעיתים קרובות את החשש שהשיחות על כסף מעצימות את החומרנות של הילדים. אולם, נוכח הסביבה הכה חומרנית בה הילדים גדלים כיום, נראה כי אין מקום לחשש זה. להיפך, אם ההורים לא ישוחחו עם הילדים על העולם הפיננסי, לילדים יהיה הרבה יותר קשה להתמודד באופן הראוי עם הסביבה החומרנית. מחקר שערכתי לאחרונה מלמד כי השיחות המשפחתיות על חסכון וכסף מהוות את אחד המשתנים המשפיעים ביותר על המעורבות של הילדים בחסכון ובכך מגבירים את הסיכויים שהילדים יבינו טוב יותר מדוע כדאי לחסוך ואף יתנהגו באופן אחראי יותר לגבי ההוצאות הכספיות. כדאי גם להתייחס בשיחות המשפחתיות לנושאים צרכניים שונים. למשל, לסוגיית המיתוג, אפשר לשוחח על היתרונות שיש במוצרים הלא-ממותגים בהשוואה למוצרים הממותגים שהם מבקשים (בגדים, מגפיים לחורף, מעילים, תיקים ועוד ועוד).

 

להיות ביקורתיים יחד ולחשוב יחד על איך צרכנים מושפעים: זו משימה חשובה בה ההורים משמשים בעיקר כמתווכים של המסרים השיווקיים המופנים אל הילדים. למשל ביחס לפרסומות, אפשר לצפות יחד ולשוחח עם הילדים (שוב, בהתאם לגילם ולאילוצים קוגניטיביים ואחרים) על הפרסומות, תוך הבעת ביקורתיות וסלקטיביות.

 

לתת לילד אפשרות לנהל את התקציב שלו: כדאי לתרגל יחד עם הילדים את תהליך התכנון העומד בבסיס ההחלטות הפיננסיות והצרכניות שלהם ולעזור לילדים לגבש את מטרותיהם לתקופה מוגדרת. אפשר לתכנן יחד עם הילדים הרצונות שלהם (כלומר, ההוצאות) ובמקביל, לחשוב יחד על הכנסות הילדים מדמי הכיס שלהם ומאירועים שונים, כמו ימי הולדת וחגים . התכנון ובהמשך הבקרה על ביצוע התוכנית מהווים הזדמנות חשובה לילדים להפנים מיומנויות קריטיות בהתנהלות הפיננסית והצרכנית, כשבראשם היכולת לדחות סיפוקים מיידים, משימה קשה בעולם בו כמעט הכל מיידי וזמין.

 

פעילויות אלה של ההורים יחד עם הילדים (בחנוכה ובכלל) יאפשרו להורים להעצים את ילדיהם ולהקנות להם מיומנויות חשובות בהיבטים של חינוך פיננסי וחינוך לצרכנות נבונה. מעבר לכך, העצמה זו עשויה לסייע גם במישורים משיקים אחרים, כמו בתחום הלימודים ובתחומים חשובים נוספים.

 

ד"ר טלי תאני-הררי היא מומחית להתנהגות צרכנים צעירים וראש תכנית MBA, בית הספר למנהל עסקים, המרכז האקדמי פרס

בטל שלח
    לכל התגובות
    x