התעשייה האווירית ומשמר העמק ייצרו מל"טים לריסוס
לכלכליסט נודע כי החברה הממשלתית וחברת תמה של הקיבוץ יקימו חברה שתשכיר מטוסי ריסוס ללא טייס, ושתנסה לנגוס בשוק של 7.5 מיליארד דולר
התעשייה האווירית וחברת תמה מקיבוץ משמר העמק, מהחברות הגדולות בתעשייה הקיבוצית, יקימו חברה־בת שתפעיל מטוסים ללא טייס לצורך ריסוס מטעים. זו הפעם הראשונה שבה התעשייה האווירית מאזרחת טכנולוגיה צבאית למטרות אזרחיות ונכנסת לתחום החקלאות.
זהו שוק צעיר שנמצא בצמיחה בעולם. החברה הבת המשותפת, ART, תפעל בתחום הריסוס, הדישון, ההדברה והזריעה לחקלאות עם מל"טים. השיטה החדשה לא תחשוף עובדים לתאונות. טייסים לא ייחשפו לחומרים מסרטנים וייחסך תשלום לטייסים ולאנשי צוות.
- כים ניר: השימועים בוטלו - והטייסים יסירו את בקשת הפירוק של החברה
- התפתחות בפרשת השוחד בתע"א: עובדים נחקרים בחשד לקבלת שוחד
- חשד: ספקי רכיבים לתע"א הבטיחו אחוזים לעובדים בתמורה להטיית מכרזים
ל"כלכליסט" נודע כי תמה שבניהול יאיר ארזי, המייצרת ומשווקת מוצרי אריזה והגנה לחקלאות, תשקיע 14.5 מיליון דולר בחברה החדשה המשותפת, ותחזיק ב־55% מהמניות. התעשייה האווירית שבניהול נמרוד שפר תספק את הטכנולוגיה, תחזיק ב־45% מהמניות ולא תשקיע כסף: היא מביאה ידע שמוערך בסכום דומה להשקעת תמה.
תמה תמנה את יו"ר הדירקטוריון, ונציגיה יהוו רוב של שלושה מבין חמשת חבריו. החברה החדשה תייצר, תמכור כלי טיס לשימושים חקלאיים, תשכיר אותם למפיצים גדולים ותאפשר להם למכור שירותי ריסוס לחוואים בעולם, ולא רק בארץ. הרווח מהפעילות יתחלק בין המפיצים לחברה.
תמה, שבה מחזיקים הקיבוצים משמר העמק וגלעד, הוקמה לפני 59 שנה ומתמחה בייצור מוצרי פלסטיקה לחקלאות, מוצרי עטיפה ורשתות. החברה מחזיקה ב־55% משוק האריזות החקלאיות בעולם, עם היקף מכירות שנתי של 600 מיליון דולר. היקף המכירות העולמי עומד על כ־1.1 מיליארד דולר. החברה פועלת ב־15 מדינות ומעסיקה 1,750 עובדים. מכירותיה מתבססות על שותפות עם ענקית החקלאות האמריקאית ג'ון דיר, הנסחרת בניו יורק ב־54 מיליארד דולר.
הכנסות תמה הצפויות ב־2018 עומדות על 1.92 מיליארד שקל לעומת 1.77 מיליארד ב־2017. ב־2018 רשמה גידול של 9.1% במכירות. הונה העצמי עומד על כ־800 מיליון שקל.
שוק שירותי הריסוס האווירי בעולם נאמד ב־7.5 מיליארד דולר בשנה.