הנהנה המרכזי מעליית תעריף החשמל: יצחק תשובה
כשליש מהעלייה הקרובה בתעריף החשמל נובע מהחוזה של חברת החשמל מול מאגר תמר, שכבר ספג ביקורת קשה מאוד ממבקר המדינה. מעבר לחשבון החשמל התופח, הציבור צפוי להרגיש את עליית התעריף גם בחשבון המים ובמחירי מוצרים ושירותים רבים
חוזה הגז היקר של חברת החשמל מול יצחק תשובה אחראי לשליש מההתייקרות הקרובה בתעריף החשמל.
כפי שפורסם ביום ראשון השבוע ב"כלכליסט", רשות החשמל יצאה לתהליך שימוע לקראת ייקור של תעריף החשמל ב־6% כבר בינואר הקרוב. לאחר העלייה, תעריף החשמל צפוי להגיע לרמה של 57.4 אגורות לקילוואט/שעה. תהליך השימוע יתקיים לאורך השבועיים הקרובים וייתכן שתירשם במסגרתו ירידה נמוכה מאוד בתעריף.
במשרדי הממשלה עדיין מנסים להבין את המשמעויות המלאות של הייקור הזה ואת גודל המכה לכיס, אולם כבר כעת ניתן לקבוע כי העלייה בתעריף החשמל תורגש באופן רוחבי במשק - שכן ההוצאות של כל מפעל, בעל עסק ומשק בית בישראל מושפעות מהתעריף.
ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי הגורמים העיקריים לעלייה הצפויה בתעריף הן התייקרויות במחירי הדלקים שמשמשים את חברת החשמל. חלק מההתייקרויות הללו נובעות בין היתר מעליית שער הדולר, כמו למשל התייקרות הפחם, שאחראית לשליש מהעלייה הצפויה בתעריף החשמל. שליש נוסף מהעלייה נובע מסבסוד להתקנת מתקנים סולאריים, שניתן באמצעות תעריף החשמל. השליש הנותר נובע, כאמור, מההתייקרות המובנית בחוזה שחתמה חברת החשמל מול מאגר תמר.
- יו"ר רשות החשמל: "עליית מחיר החשמל נובעת גם מהתייקרות חוזה הגז של חברת החשמל"
- שותפויות הגז של תמר ולווייתן יתמודדו אחת נגד השנייה במכרז גז חדש של חברת החשמל
- לקראת שימוע: תעריף החשמל יעלה בתחילת ינואר בשיעור של כ-6%
החוזה שעולה לציבור 8.3 מיליארד שקל
חוזה זה, שנחשב לעקום ויקר במיוחד, כבר ספג ביקורת קשה מצד מבקר המדינה יוסף שפירא. בדו"ח שפרסם במאי 2017, מצא שפירא כי הליכי גיבוש החוזה והפיקוח הרגולטורי עליו כשלו בזה אחר זה.
חברת החשמל ביקשה אז מרשות ההגבלים העסקיים לקבל את המחיר הטוב ביותר על גז טבעי, בשל ההשפעה של תעריף החשמל על המשק, אך נתקלה בסירוב. אחריה הגיעה רשות החשמל הישנה, בראשות אורית פרקש־הכהן, ואישרה את רכש הגז הבסיסי כמעט ללא שינוי. לפי הדו"ח, מחדל חוזה הגז ישית על הציבור הישראלי עלויות עודפות בהיקף של 8.3 מיליארד שקל לאורך 15 שנות החוזה, שנחתם ב־2012.
במקור, היתה כוונה להצמיד את מחיר הגז בחוזה למחירי הפחם או מחירי הדלקים. אלא שבמשרדי הממשלה חששו מעלייה דרסטית של מחירים אלו ובחרו בהצמדה שנדיר למצוא במשק, למדד המחירים האמריקאי. בנוסף, נקבע כי מחיר הגז עבור חברת החשמל יעלה בכל שנה באופן אוטומטי ב־1% בשמונה השנים הראשונות של החוזה.
בהנחה שהעלייה האוטומטית הזאת לא תבוטל, ושהמחירים בארה"ב לא יצנחו פתאום בחדות, חוזה הגז של חברת החשמל ימשיך להתייקר בוודאות עד לשנת 2021.
יו"ר רשות החשמל אסף אילת התייחס אתמול למספרים הללו בדברים שנשא בכנס אילת־איילות לאנרגיות מתחדשות. לדברי אילת, מקור ההתייקרות "בשינויי שער דולר ודלקים כמו גם התייקרות חוזה הגז של חברת החשמל. מדובר במשק סגור ואי אפשר להעביר עלויות ממקום למקום. אני עוד לא יודע מה יקרה בשנה הבאה אבל ככל שהשנה מתקדמת יש יותר אינפורמציה. בטווח הקצר המחירים לא ירדו, אבל ההתייעלות תגיע ובטווח הארוך תעריפי החשמל ירדו".
הבשורות הכי גרועות שכחלון יכול לשמוע
ההודעה על העלייה הצפויה בתעריף החשמל תפסה את שר האוצר משה כחלון בביקור בארה"ב. הבשורה הזאת, שמשמעותה עלייה רוחבית במחירים במשק, היא הדבר האחרון שהוא היה צריך לשמוע.
התייקרות בתעריף החשמל תשפיע על המשק בכמה רמות: בתוספת שנתית ממוצעת של 250‑300 שקל בחשבון החשמל לכל משק בית, בעלייה ברמה כזו או אחרת בתעריפי המים, שמושפעים מאוד מתעריף החשמל - וכאמור בהשפעה רוחבית על מחירי כלל המוצרים והשירותים.
קשה לבוא בדרישות לממשלת ישראל שתסבסד את תעריף החשמל - שלא יימצא גם לאחר העלאת התעריף ברמת שיא. ועדיין, ייתכן שהתנהלות שמרנית יותר מצד משרד האוצר בכסף הציבורי היתה מאפשרת לו למתן את העלייה, ולו במעט.
ואנקדוטה לסיום: אחרי שכחלון הוריד את המכסים על מוצרי חשמל, ובהם טלוויזיות, לקראת המונדיאל האחרון, נוצר עכשיו מצב אבסורד שבו הטלוויזיה אולי זולה, אבל ההפעלה שלה הולכת ומתייקרת.