$
דעות

פרשנות

השריפה הבאה בדרך וגם המחדל

אפשר להתחיל לכתוב את דו"ח המבקר על גל השריפות של 2019 או 2020. לא הותקנו אזורי חיץ, לא נסללו דרכי מילוט נוספות ולא מונה גורם אחראי לפיקוח על ההערכות לשריפות. הגורמים השונים מתווכחים על תקציבים ומבטיחים שלא יהיה מה שיקשה על האש להתפשט

שחר אילן 16:4402.12.18

את גל השריפות של נובמבר 2016 שכחו גורמי החרום, משרדי הממשלה פחות או יותר ברגע שהסתיים. אחרת אי אפשר להבין את הממצאים החמורים שלדו"ח מבקר המדינה שמגלים ששמונה שנים לאחר אסון הכרמל ושנתיים לאחר גל השריפות גורמים החירום לא פתרו שורה ארוכה של ליקויים. בין היתר לא הוכשרו אזורי חיץ לא נסללו דרכי מילוט נוספות ולא נקבע מי בכלל אחראי לפקח על מוכנות הרשויות לשריפות. הסיבה, כמה בנאלי, היא מחלוקת תקציבית. ובמילים אחרות. מבקר המדינה יכול כבר עכשיו להתחיל לכתוב את הדו"ח על מחדל השריפות הבא.

 

גל שריפות העיר והחורש בין 22 ל-29 בנובמבר 2016 היה החמור בתולדות המדינה. חלקן פרצו בשל החום והיובש הכבדים באותו סתיו וחלקן גם בעקבות הצתה מכוונת. השריפות התפשטו לבתי מגורים ולמבני ציבור ביישובים, כולל בחיפה. במהלך גל השריפות טיפלה רשות הכבאות ב-1,773 שריפות בשטחים פתוחים, מהן 161 שריפות גדולות וחמורות. השריפות כילו שטחים בהיקף של יותר מ-41,000 דונם. במהלכן נפגעו כ-1,900 דירות, מהן כ-580 נפסלו למגורים. הנזקים הסתכמו ב-647 מיליון ש"ח לכל הפחות, וסכום של כ-366 מיליון ש"ח מתוכם ניתן על ידי המדינה כפיצוי מיוחד.

 

על הרגע הנזקים הכבדים די מדהים לגלות שמשרדי הממשלה והרשויות המקומיות לא מוכנים להקצות את הסכומים הנדרשים כדי שהאסון לא יחזור שוב. בגל השריפות אמנם לא היו הרוגים אבל באסון הכרמל נספו 44 איש. האסון הזה יכול לקרות שוב.

  

השריפה בכרמל השריפה בכרמל צילום: אלעד גרשגורן

 

קשה להפריז בחשיבות של אזורי חיץ למניעת שריפות. בחיפה התחילו להתקין אזורים כאלה אבל בזיכרון יעקב ומטה יהודה לא נמצא הכסף. אפילו לא עבור הישובים נטף ובית מאיר בהם עלו בתים בלהבות בגל השריפות. כלומר זה יכול לקרות שם שוב. עוד סכנה גדולה גורם המצב שבו יש לישובים רק כביש גישה אחד שהשריפה עלולה להגיע גם אליו ועלולים להיווצר בו פקקים קשים. ל-9 שכונות בחיפה יש רק מוצא אחד וכך גם לבית מאיר ונטף. לאף אחד מהם לא הותקנה דרך מילוט. כאילו לא עלה פה אוטובוס מלא בצוערים בלהבות רק לפני שמונה שנים.

 

לכאורה מי שאמורה לחייב את הרשויות המקומיות לתקן את הליקויים היא רשות הכבאות וההצלה. אלא שכבר ארבע שנים מתעכבת העברת התקנות לאישור משרד הפנים בשל המחלוקת מי יממן את עלותן (כלומר את תיקון הליקויים).

 

לא צריך תואר בחזאות כדי להבין שגל השריפות הבא או שריפת הענק הבאה הם עניין של זמן ולא הרבה זמן. התחממות כדור הארץ בשילוב עם הקונפליקט הישראלי ערבי מבטיחים את זה. החשש שאנשים ייספו בשריפות ודירות יישרפו לא מניע את ה'קואליציה לפעולה כמו שרצח הנשים על ידי בני זוגן לא עושה זאת.

 

אז נראה שהדבר הכי משכנע יהיה להסביר למקבלי ההחלטות את הכדאיות הפוליטית נכון איש לא יצא להפגין בעד הקמת אזורי חיץ או פינוי עצים. אבל כשיגיע האסון הידוע מראש כל התקשורת תשלוף מהתיקייה המתאימה במחשב את הדו"ח שבו כתב המבקר ש"הכתבות על הקיר" והאחריות תהיה על מי שהתרשלו. וזה עלול לגרום לוועדת חקירה, מסקנות אישיות וסיומן של קריירות פוליטיות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x