הכמוסה
"עזרנו לעסקים להצליח כל כך טוב, עד שהם השתלטו על הממשלות ועל כל החברה"
הפשע משתלם, כשאתה עושה אותו בתוך תאגיד. זו המסקנה של פרופ' ענת אדמתי, שבילתה את העשור האחרון בקמפיין חובק עולם לרפורמה במערכת הפיננסית. בראיון מטלטל מסבירה אדמתי איך תאגידי הענק הפכו לחזקים יותר מהממשלות - וכיצד ניתן לשנות את המצב
"בכל פשע יש אנשים שלא נעים להם לדבר, להלשין, לספר, ומעדיפים להכחיש את זה לעצמם ולאחרים, ולהסתכל הצידה", אומרת פרופ' ענת אדמתי, המלמדת מימון בבית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת סטנפורד, אחד המוסדות המובילים בעולם.
את העשור האחרון בילתה אדמתי בניסיון להתניע רפורמה במערכת הבנקאות ולהפוך אותה לבטוחה יותר. ואחרי שהקמפיין שלה הוביל אותה אל הבית הלבן, להרצאות בכל העולם, לרב מכר מדובר, ולרשימת מאה האנשים המשפיעים של המגזין טיים - אדמתי אומרת שהמערכת רחוקה מתיקון. "לא יצאתי מזה בהרגשה שהמאבק הגדול הסתיים בניצחון".
בראיון לפודקאסט "הכמוסה" אדמתי מסבירה למה המערכת הפיננסית עדיין מסוכנת, גם עשר שנים אחרי המשבר, ולמה כל כך קשה להביא לשינוי המצב. "יש מערכת שלמה של אנשים שמרוויחים מהשבירות של המערכת הפיננסית. הם יושבים קודם כל בסקטור הפרטי: כל המערכת שמסביב, חברות הדירוג, החשבונאים, וכמובן כל האנשים במערכת עצמה. גם חוקים מסובכים, כמו חוקי המס, עוזרים להם: יש הרבה ג'ובים למי שמכיר את הפרטים.
"ואז מגיעים לאנשים שאמורים להיות בצד של החברה כולה: הרגולטורים, הפוליטיקאים, ומהצד גם העיתונאים, הציבור והאקדמאים. ואז לוקחים אותם אחד אחד, ומסתכלים מה בדיוק המוטיבציה של האנשים והמוסדות שאמורים לתחזק את המערכת, לפקח עליה, ולדאוג שהיא תעבוד עבור כולם, ומגלים לאט לאט שיש יותר מדי אנשים, וכמעט כל האנשים, שזה בסדר עבורם שהמצב יימשך כמו שהוא. הסטטוס קוו עובד עבורם. ואם קורה משהו, יש להם איזה סיפור שזו לא היתה אמשתם. שככה זה".
אבל כיום, אדמתי כבר חושבת הרבה מעבר למערכת הפיננסית. היא עוסקת בבעיות העומק של המגזר התאגידי כולו: בקושי לאכוף חוקים על תאגידים, וגם על האנשים שמנהלים אותם, ואינם נושאים באחריות אישית. "הפשע משתלם, כשעושים אותו בתוך תאגיד, זו הבעיה", היא מסבירה.
ואם קשה לאכוף את החוק על בעלי התפקיד בתוך התאגידים, קשה הרבה יותר לאכוף אותו על התאגידים עצמם, שאותם מנהלים אנשים שאינם נבחרי ציבור - אבל צברו בידיהם כוח אדיר. "השאלה האם החוקים מתאימים ל'איש מופשט' כמו תאגיד. אני מדברת על שימוש לרעה בכוח. כשמדובר בפוליטיקאים, למשל, אנחנו חושבים שיש לנו כוח בקלפי. אבל כרגע, כשאני מסתכלת על התמונה הכי הכי גדולה, לא ברור לי מי שולט בעולם כיום. לפי דעתי יצרנו פה מפלצת במושג הזה של תאגיד, ואיבדנו שליטה. כצורה חוקית, אפשר לומר שהתאגידים יותר חזקים מממשלות".
ומה לגבי האחריות של מוסדות אקדמיים, כמו בתי ספר למנהל עסקים, שמכשירים את בכירי המגזר העסקי? גם זו שאלה שמעסיקה את אדמתי. "אולי אנחנו חלק מהבעיה", היא אומרת. "אנחנו עזרנו לעסקים להצליח כל כך טוב, שהם השתלטו על כל הממשלות ועל כל החברה".
בפרק מרתק של "הכמוסה", אדמתי מסבירה איפה הסכנות במערכת הפיננסית, עשר שנים אחרי המשבר, למה המאבק ברגולציה הוא מוטעה מיסודו, מה המוקשים בתרבות היזמות החברתית בעמק הסיליקון - וגם נותנת עצות למי שרוצה לפתוח בקמפיין לשינוי המצב.
"הכמוסה" הוא פודקאסט שבועי שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן. פרק חדש מתפרסם מדי יום שישי באתר כלכליסט וזמין גם בספוטיפיי , ב-iTunes ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם (חפשו את "הכמוסה" או העתיקו את הקישור הזה ).