רשמית: נחתם ההסכם למכירת תעש מערכות לאלביט תמורת כ-1.8 מיליארד שקל
ההסכמות מעגנות את פינוי מתחם רמת השרון ומתחם טירת הכרמל, באופן שיאפשר פיתוח של עשרות אלפי יחידות דיור בלב אזורי הביקוש, והקמת מפעלים במתחם רמת בקע שבנגב שיקדמו את התעסוקה והפיתוח באזור זה.כחלון: " זהו יום חשוב לתעשיות הביטחוניות בישראל"
- המדינה הזרימה 5 מיליארד שקל לתעש מאז 1989
- מנכ"ל תעש, אבי פלדר, עוזב את תפקידו - ערב השלמת עסקת המכירה לאלביט מערכות
- "אלביט תיקח את מערכות הנשק של תעש לכל העולם"
ההחלטה על הפרטת תעש התקבלה על ידי הממשלה בשנת 2013. בסופו של הליך תחרותי למכירת החברה ב-2015, נותרה אלביט מציעה יחידה. ביוני 2017 הסמיכה הוועדה למכירת מניות המדינה את החשכ"ל רוני חזקיהו לנהל משא ומתן עם אלביט על תנאי המכירה. במסגרת המשא ומתן הגיע החשב הכללי לסיכום עם אלביט, שאושר על ידי הוועדה, לפיו תימכר החברה תמורת כ-1.8 מיליארד שקל, מתוכו סכום של כ-1.4 מיליארד שקל ישולם במועד השלמת העסקה והיתרה בשני תשלומים, ב-2020 וב-2022, ועוד 100 מיליון שקל תלויי תוצאות.
ההסכמות מעגנות את פינוי מתחם רמת השרון ומתחם טירת הכרמל, באופן שיאפשר פיתוח של עשרות אלפי יחידות דיור בלב אזורי הביקוש, והקמת מפעלים במתחם רמת בקע שבנגב שיקדמו את התעסוקה והפיתוח באזור זה. כמו כן, ההסכמות מגנות על התחרות בין התעשיות הביטחוניות הישראליות, ועל משרד הביטחון כלקוח מרכזי של מוצרי תעש מערכות.
שר האוצר, משה כחלון: "זהו יום חשוב לתעשיות הביטחוניות בישראל. שנים רבות מדברים על המהלך החשוב הזה - אנחנו מבצעים אותו. הפרטת תעש תתרום לכלכלת ישראל במספר אפיקים: שדרוג התעשיות הביטחוניות ושיפור כושר התחרות של היצוא הביטחוני, יצירת עצמאות לחברה והפסקת התלות בקופת המדינה, יצירת אלפי מקומות עבודה בנגב ובגליל ופינוי קרקעות לבנייה לזוגות צעירים באזורי ביקוש".
החשב הכללי רוני חזקיהו: "לסיומה המוצלח של מכירת תעש מערכות יתרונות רבים ובמרכזם: שמירה על האינטרסים של משרד הביטחון, חיזוק התחרות הבריאה בין התעשיות הביטחוניות ותרומה רבה לעתידה של תעש ועובדיה".
מנכ"ל משרד הביטחון, אודי אדם: "בתהליך הפרטת תעש הבטיח משרד הביטחון הן את שימור הנכסים החיוניים והמסווגים במסגרת חברה ממשלתית ייעודית והן את המשך התחרות בין התעשיות הביטחוניות על בסיס עסקי שיאפשר גם את הגדלת הייצוא הביטחוני. כניסת תעש לאלביט תבטיח את שמירת הידע הייחודי בישראל לטובת צה"ל, מערכת הביטחון והכלכלה הישראלית".
הממונה על התקציבים, שאול מרידור: "חברת תעש מערכות יוצאת לדרך חדשה כחברה פרטית. אנו צופים כי מכירת החברה תאפשר לה לצמוח ולמקסם את יכולותיה, לגדול ולהתפתח, ובכך להביא את התועלות הגדולות ביותר עבור עובדיה ובעלי המניות בפרט והמשק הישראלי בכלל הן ברמה הכלכלית והן ברמה הביטחונית".
מנהל רשות החברות הממשלתיות, יעקב קוינט: "שמחים ומברכים על מימוש העסקה, לאחר מאמצים רבים של רשות החברות הממשלתיות וגורמים נוספים בממשלה. מעבר לתמורה הגבוהה, לעסקה משמעויות רבות בהיבטים שונים של הביטחון הלאומי, הן בשחרור קרקעות לבינוי ובפיתוח הנגב והן במיצוי הפוטנציאל האדיר הטמון בידע ובניסיון של עובדי תעש".
ראש רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון: "הסכם חשוב זה יאפשר בטווח הארוך הקמתן של למעלה מ-30 אלף יח"ד בלב אזור הביקוש. הסכם זה נוסף לשורת הסכמים אסטרטגיים משמעותיים שהובילה רשות מקרקעי ישראל בשנים האחרונות שמאפשרים פינוי קרקעות תפוסות בלב אזורי הביקוש לטובת יח"ד למגורים, שטחי תעסוקה ומסחר".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ שלי יחימוביץ, מסרה: "אין סיבה לצהלות השמחה על הפרטתה של חברה מפוארת שתרומתה למדינה כבירה, והיא יובשה בשיטתיות עד שלכאורה לא היה מנוס אלא להפריטה. מעתה תהיה אלביט מונופול פרטי השולט על 50% מהרכש היבשתי של צה"ל. זה אולי מתאים למדינה שיש בה צבא שכירים, אך לא למדינת קצה הנתונה לאיום תמידי וצבאה הוא צבא העם.
"יש לזכור את הדו"ח החמור של מבקר המדינה, שציין כי על העסקה מרחפת עננה כבדה של כשלים ופגמים: חשד לתפירת המכרז למידותיה של אלביט; הערכת שווי נמוכה הנגועה בניגודי עניינים של מעריכי השווי; העברה תמוהה של מיליארד שקלים למערכת הביטחון 'תמריץ' להסכמה להפרטה; בונוסים לאלביט כדי שתואיל בטובה להעביר את מפעלי תעש מרמת השרון לנגב – באותו סכום בדיוק שתעש תשלם למדינה עבור הרכישה 1.8 מיליארד שקל. בקצב הזה, ובאורח חשיבה כזה, לא ירחק היום שבו יופרטו גם חיל האוויר או סיירת מטכ"ל".