$
בארץ

ראיון כלכליסט

"עשו לי אמבוש. מארב. פוטש סופר־מתוכנן"

המנכ"ל הישראלי של טלקום איטליה שהודח במפתיע בידי קרן אליוט חושף את הדרמה שהובילה לשלילת סמכויותיו. "יועץ של הקרן הזמין אותי לארוחה ואמר, יש לך שתי אפשרויות: להתפטר או לתמוך במכירה של רשת הסיבים האופטיים של החברה"

בראשית השבוע הגיע לשיאו המאבק המר על המשך ישיבתו של עמוס גניש על כס הניהול של טלקום איטליה ‑ חברת התקשורת הגדולה במדינה ואחת הגדולות באירופה. גניש, ישראלי לשעבר, היה בסיאול לפגישה עם אנשי סמסונג, כשהתבשר שסמכויותיו נשללו ממנו בפתאומיות. שבוע לאחר מכן החליט דירקטוריון טלקום איטליה למנות תחתיו, כמנכ"ל בפועל, את הדירקטור לואיג'י ג'וביטוסי ‑ נציג קרן אליוט האקטיביסטית שמחזיקה במניות מיעוט בחברה.

 

הדחתו של גניש היא קצה הקרחון של קרב בין שתי ענקיות, אליוט וקבוצת ויוונדי הצרפתית, בעלת המניות העיקרית בטלקום איטליה מאז 2015 (24%) שמינתה את גניש לתפקיד. אליוט, שייסד המשקיע הכוחני פול סינגר, רכשה 8.5% ממניות החברה, וניצלה אותן כדי להשתלט על שני שלישים מדירקטוריון. באסיפת בעלי המניות הצליחו אנשי הקרן לשכנע את רוב בעלי המניות לתמוך בשינוי הרכב הדירקטוריון, כך ש־10 מ־15 חבריו יהיו נציגיה.

 

 

 

בראיון ראשון ל"כלכליסט" מאשים גניש: "עשו לי פוטש". לטענתו, באסיפה הצהירו אנשי אליוט באוזני בעלי המניות כי הם תומכים בו ובתוכניתו העסקית, אבל אחרי שכבשו את הדירקטוריון שינו את הטון ‑ והחלו לקדם קו עסקי שנוגד את תפיסותיו שלו ושל ויוונדי, בעלת המניות הגדולה. באליוט תבעו לממש תוכנית עסקית אחרת, שכללה מכירה של נכסי הקבוצה ובראשם הרשת הקווית שלה. כשסירב לשתף פעולה ‑ הדיחו אותו. "אני מאמין שהפסדנו בקרב, אבל לא במערכה", הוא אומר.

 

אליוט מחזיקה פחות מ־10% מהמניות. איך היא הצליחה להשיג רוב בדירקטוריון?

"לאסיפה לפני חצי שנה הגיעו 68% מנציגי בעלי המניות. החוק באיטליה קובע שאפשר להציג רק שתי רשימות מועמדים לדירקטוריון ‑ רשימת רוב של עשרה ורשימת מיעוט של חמישה. באליוט הצליחו בחוכמה רבה לשכנע המוני משקיעים שהם תומכים בי, ורק רוצים להביא חברי דירקטוריון שלא יהיו נאמנים לבעל המניות הגדול. הם אמרו שיציבו עשרה אנשים סופר־עצמאיים, אבל אני והרבה משקיעים מרגישים שהם מאוד לא עצמאיים, ושקרן אליוט מושכת בחוטים".

 

איפה היית כשהבנת שעומדים להדיח אותך?

"נפגשתי עם ההנהלה העולמית של סמסונג לחתום על הסכמים חשובים בתחום הדור החמישי של הטלפונים הסלולריים (G5), אירוע חם ויוצא דופן שבו נתנו לי להתנסות בסלולר מובייל החדש שלהם, המכשיר שהכריזו עליו לפני שבועיים, עם זכוכית מתקפלת. הוציאו אותו מהכספת בשבילי ונתנו לי להתנסות. אחרי זה הוזמנתי לארוחת ערב בסגנון קוריאני ‑ ופתאום, בשלוש לפנות בוקר לפי שעון קוריאה, מגיע הודעה על ישיבת דירקטוריון דחופה בעוד 12 שעות.

 

"תקנון טלקום איטליה מאפשר לה לזמן ישיבת דירקטוריון דחופה בהתראה כזאת, והם ניצלו אותו לעשות אמבוש לא רק לי, אלא גם לבעלי המניות האחרים. הקפידו שלא אהיה ברומא כדי שלא אוכל להתמודד: לפני שיצאתי קיבלתי אישור שלא יתקיימו באותו שבוע ישיבות דירקטוריון דחופות. את הבהילות הסבירו בכך שצריך לזוז מהר בעניין הפרדת הרשת הקווית של טלקום איטליה מול הממשלה האיטלקית, תירוץ די עלוב שעזר להם להצדיק את הפוטש".

 

פוטש?

"אמבוש. מארב. זה היה סופר־מתוכנן כדי לתת מינימום זמן למישהו להגיב".

 

 

עמוס גניש. "אחד מעשרת חברי דירקטוריון שהיו חלק מהקנוניה נגדי, לואיג'י ג'וביטוסי, מונה ביום ראשון למנכ"ל, וזכה לתגמול שהוא מאוד רצה. האינטרס האישי שלו חבר לזה של קרן אליוט" עמוס גניש. "אחד מעשרת חברי דירקטוריון שהיו חלק מהקנוניה נגדי, לואיג'י ג'וביטוסי, מונה ביום ראשון למנכ"ל, וזכה לתגמול שהוא מאוד רצה. האינטרס האישי שלו חבר לזה של קרן אליוט"

 

"הייתי החסם האחרון למכירת הרשת הקווית"

 

גניש חושב שהיה לו סיכוי לעצור את המהלך אילו ניתנה לו הודעה מסודרת שבוע־שבועיים מראש. "אפשר היה להתארגן עם כמה בעלי מניות גדולים. יש בעלי מניות שפנו לרשות ניירות ערך האיטלקית בנושא הפיטורים, שהתחילה לחקור את הטענה שההליך בלתי חוקי.

 

"המטרה של אליוט היתה להשתלט על העמדה הבכירה בחברה כדי שיוכלו לקדם את מכירת הרשת הקווית לפני הישיבה שצפויה באפריל ‑ כשאני החסם האחרון למכירה הזאת. אחד מעשרת חברי דירקטוריון שהיו חלק מהקנוניה נגדי מונה ביום ראשון למנכ"ל, וזכה לתגמול שהוא מאוד רצה. האינטרס האישי שלו חבר לזה של קרן אליוט".

 

קודם לכן, מספר גניש, הוא הוזמן לארוחה עם אחר היועצים של קרן אליוט. "הוא אמר לי: יש לך שתי אפשרויות, להתפטר או לתמוך בתוכנית האסטרטגית למכירת נכסים. אמרתי לא שאני לא קוויטר, ושאמשיך להאבק לטובת כל בעלי המניות עד הסוף".

 

אתה שבע ניסיון והון מהחיים בענף הטלקום. למה מראש לקחת את התפקיד?

"התפקיד לא עניין אותי ברמה של אגו, כח או שכר. הידידים היקרים בוויוונדי היו צריכים בדחיפות מנכ"ל אחרי שהמנכ"ל פוטר או התפטר. אחרי כל כך הרבה שנים בטלקום רציתי לעשות דברים אחרים, אבל הקרבה לבעלי המניות הגדולים גרמה לי לקבל את האתגר. השנה־כמעט שביליתי שם היתה בהחלט סוערת, זה היה אתגר מעניין, ואני אשאר שם כחבר דירקטוריון, כשליחות ציבורית. ברמה האישית אתעל את האנרגיות והנסיון שלי לתחומים אחרים, אולי אפילו יותר רווחיים".

מרגיש אכזבה? עוד לא שנה בתפקיד, וכבר הדחה כזאת.

 

"לא תכננתי שייגמר ככה, אבל אני מרגיש היום שלם עם עצמי: מילאתי את חובתי לבעלי המניות ששלחו אותי לשם. הפידבקים שאני מקבל מהמון קרנות מעידים על הערכה למה שעשיתי ונלחמתי עבורו, ועל תמיכה במהלך שיוביל לשינוי נוסף ב־2019.

 

"אני לא חושב שהמשקיעים מוכנים לקבל את ההתנהלות כזאת של אליוט. אני מניח שיהיה ניסיון של יותר ממשקיע אחד לשנות את ההשתלטות העוינות שלה, ושהמילה האחרונה עדיין לא נאמרה".

 

כשקרן אליוט נכנסה לתמונה, מה חשבת שיקרה?

"היה לי ברור שלא יהיה קל לעבוד עם קרן שמוכרת מאוד בעולם בגישה האגרסיבית שלה כלפי החברות שהיא משתלטת עליהן. השקפת העולם שלה קצרת טווח ומאוד פיננסית. הם לא מחזיקים בחברות יותר משנתיים. באים לעשות סיבוב. ומאחר שהם יוצאים אחרי שנתיים, הם לא צריכים לשאת בתוצאות ההחלטות שהם מקבלים: הם כבר לא יהיו שם יותר מאוחר כבעלי מניות.

 

"מצד שני, הם באמת נהנים מתשואה גבוה, כי הם יוצרים הייפ סביב המניה בטווח הקצר על ידי מכירת נכסים או מיזוגים. התוכנית העסקית שהם התחילו לדחוף שכללה מכירה של הרשת הקווית של טלקום איטליה, עוררה המון מחלוקות לגבי הכיוון האסטרטגי של החברה. זה פתרון שאנחנו לא מאמינים בו: הוא מבוסס על הנחות מוטעות פיננסית ואופרטיבית, שיגרמו נזק בלתי הפיך לטלקום איטליה בעולם ה־G5, שזקוק לחיבור לסיבים".

 

אפשר להבין את קרן אליוט. המניה של טלקום איטליה ירדה ב־27% השנה. היה צריך לפעול מהר.

"אי אפשר להסתכל על זה במנותק ממה קרה בשוק המניות בכלל. תראי את וודפון, חברת הטלקום הגדולה ביותר באירופה ששוי המניה שלה נחתך בשליש מתחילת השנה, הרבה יותר מטלקום איטליה. כל חברות הטלקום הגדולות ירדו במספרים גדולים מאוד. בנוסף, שוק המניות האיטלקי ירד דרמטית לאור הבעיות הכלכליות והפוליטיות של איטליה.

 

"גם העובדה שהמאבק ביני לבין אליוט היה מאוד ציבורי, פרוש על עמודי העיתון כבר שישה חודשים, לא עזרה למניה".

 

אם היו נותנים לך זמן נוסף למימוש התוכנית, אתה רואה אופק אחר למניה?

"הביצועים הלכו והשתפרו. אם היינו מסתכלים על זה בעוד שנה־שנתיים, אחרי פריסת ה־G5, אני משוכנע שהמניה היתה משקפת את הערך המוסף של התוכנית העסקית שהתחלנו לקדם מתחילת השנה".

 

 

 

מנהל קרן אליוט פול סינגר. "באליוט לא מחזיקים בחברות יותר משנתיים. באים לעשות סיבוב. ומאחר שהם יוצאים אחרי שנתיים, הם לא צריכים לשאת בתוצאות ההחלטות שהם מקבלים. הם לא יהיו שם יותר מאוחר כבעלי מניות" מנהל קרן אליוט פול סינגר. "באליוט לא מחזיקים בחברות יותר משנתיים. באים לעשות סיבוב. ומאחר שהם יוצאים אחרי שנתיים, הם לא צריכים לשאת בתוצאות ההחלטות שהם מקבלים. הם לא יהיו שם יותר מאוחר כבעלי מניות"

 

 

"אף מנהל טלקום לא תומך בכיוון של אליוט"

 

גניש, שמתמחה כבר שנים בניהול חברות טלקום, הוא מאמין גדול בכיוון הטכנולוגי שביקש להוביל. "הדור החדש שנקרא G5 מבטיח מהפכה דרמטית ביכולות של רשתות סלולריות. זה מתבטא בשלושה דברים: במהירות הגלישה, שתהיה גבוהה פי 10 ויותר מזו שאנחנו רגילים אליה היום; במהירות ההורדה של קבצים, שתקוצר לשבריר שניה; וביציבות הרשת, שתהיה מוחלטת. תופעות כמו שיחות מתנתקות וקבצים שלא יורדים ייפסקו כמעט לחלוטין.

 

"השיפורים האלה יהיו קריטיים לאפליקציות שעובדות בזמן־אמת, כמו מכוניות ללא נהג, רובוטיקה, מפעלים, בית חכם, חקלאות חכמה. היום הדיליי ברשת עצום מבחינתן. היום, כשאת צופה במשחק כדורגל בנייד, את רואה את השער דקה אחרי שהשכנים צועקים 'גול' . בעתיד לא יהיה שום עיכוב כזה.

 

"הקפיצה הגדולה הזאת תשנה את הדרך שבה אנחנו פועלים וחיים כצרכנים וכעסקים. אבל מהירויות כאלה מחייבות שימוש בטכנולוגיה של סיבים אופטיים. היום יש לטלקום איטליה 16 אלף אנטנות. את הכמות הזאת נצטרך לשלש כדי להשיג פריסה שתאפשר ביצועים גבוהים כאלה, והאנטנות יצטרכו להיות מחוברות באמצעות סיבים ולא ברשת אלחוטית.

 

"אלא שאם אנחנו לא הבעלים של האנטנות, ולא הבעלים של הסיבים ‑ היכולת של טלקום איטליה להעניק שירותי G5 יורדת דרמטית, או שהיא תעלה הרבה יותר ממה שצריך ותקשה על המודל העסקי. לכן חשוב שהרשת הקווית תהיה חלק מהנכסים של טלקום איטליה.

 

"דיברתי עם מנכ"לי חברות הטלקום הגדולות באירופה — אף אחד מהם לא מוצא היגיון ברעיון של אליוט להפריד את הנכס הקווי מהחברה. לכן לא רואים פיצולים כאלה באירופה. אין שום תקדים למה שאליוט רוצה לעשות בטלקום איטליה".

 

ובאליוט לא מבינים שהתוכנית שלהם מופרכת?

"אני מעריך שהם רוצים לעשות סיבוב פיננסי לטווח קצר, לגרום לאנשים לחשוב שההפרדה תיצור ערך, להראות איך זה עובד במצגות פאוור פוינט יפות, ואז לצאת לפני שיצטרכו להתמודד עם התוצאות.

 

"דיברתי עם לא מעט משקיעי טווח ארוך, ויש הרבה אכזבה מההתנהלות של אליוט בששת החודשים מאז ההשתלטות: רק הדלפות, הסתבכות עם ההנהלה, הדחה של מנכ"ל שנבחר ברוב של 98%, ושקיפות לא רואים. כמה מהקרנות הגדולות שמושקעות בטלקום איטליה מאוד לא מרוצות מהמצב הנוכחי".

 

פרץ ביניכם ויכוח גם על מכירת מגדלי האנטנות.

"קרן אליוט רוצה להוציא מבעלות החברה גם את החברה שמחזיקה במגדלים האלה, שהם חשובים לטכנולוגיית G5. היא שווה היום כמעט 3.5 מיליארד יורו. אבל זה לא היה הדיל־ברייקר מבחינתי. המלחמה העקרית היתה סביבה הפרטת הרשת הקווית".

 

מדוע "הקרב עוד לא הוכרע"?

"אני עדיין חבר בדירקטוריון ועובד של טלקום איטליה. אבל לקיחת הסמכויות ממני, ההתנהגות של קרן אליוט בחודשים האחרונים באופן כללי, נתפסת אצל המון משקיעים גדולים וקטנים כדבר שלילי. זה לא מקובל על קרנות אנגלוסקסיות. זה נותן תחושה לבעלי מניות שאליוט לא מייצגת אותם. הם הציגו דירקטוריון עצמאי־כביכול, מה שלחלוטין לא נראה כרגע, וזה בהחלט יכול להניע מהלך של בעלי המניות לבחור את חברי הדירקטוריון שוב. לכל מי שמחזיק 5% מהמניות ומעלה יש לגיטימציה לדרוש את זה, ואז זה יובא להצבעה באסיפת בעלי המניות ב־5 באפריל. לדעתי התוצאות יהיו שונות מאוד מהתמיכה בקרן באסיפה האחרונה".

 

"כל עוד אליוט שם, לא אחזור לכס המנכ"ל"

 

גניש נולד לפני 58 שנים בשכונת המצוקה דורה בנתניה. היום הוא גר בלונדון, נשוי בשנית ליהודיה ממוצא ברזילאי שאיתה הוא מגדל שני ילדים משותפים. מלבדם הוא אב לשלושה ילדים מנישואים קודמים.

 

במשך שנים התגורר גניש בברזיל, שם הוא שימש כמנכ"ל GVT, חברת הטלפוניה הגדולה בברזיל. בראשית 2009 נרכשה GVT בידי ויוונדי. וב־2014 שוב החליפה בעלים, כשחברת טלפוניקה ספרדית קנתה אותה לפי שווי של 9.4 מיליארד דולר, וביקשה מגניש להישאר בתפקידו.

 

בינואר 2017 הזמינה ויוונדי את גניש לשמש בתפקיד מטה בחברה. ביוני אותה שנה, כשנתיים אחרי שרכשה את גרעין השליטה בטלקום איטליה, החליטה ויוונדי לפטר את המנכ"ל שלה וביקשה מגניש למלא את מקומו.

 

אם ויוונדי תצליח להשתלט מחדש על הדירקטוריון, והרכבו ישתנה — תחזור לשמש מנכ"ל?

"זה דבר שכרגע אני לא שוקל אותו. אנסה לעזור מאחורי הקלעים ולנצל את זמני לדברים אחרים. מיציתי את האתגר המקצועי הזה, מילאתי את חובתי לחבריי. השאיפות המקצועיות לא נשואות לשם.

 

"כשלקחתי את התפקיד לא הונעתי משאיפה אישית של כוח, אגו או שכר. זה היה רצון לכבוש עוד פסגה בחיים, ובאותו זמן לעזור ולהיות שותף למשימת של ידידים טובים בוווינדי, שלקחו על עצמם לקנות חלק גדול כל כך בחברה.

 

האם הדרייב עוד קיים?

גניש מראה סימני ספק. "היום אני יכול לומר בברור שתחת קרן אליוט לעולם לא אחזור. אם משקיעים אחרים יצליחו להשתלט בחזרה על הדירקטוריון, אשמח לעזור להם, אבל לא בטוח שארצה לקבל הזמנה נוספת להיות מנכ"ל. השאיפה הראשונה שלי היא לראות שהדירקטוריון משתנה: החברה זקוקה לזה, וראויה לדירקטוריון יותר טוב מזה שיש לה היום".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x