דעה
השביתה האינסופית במכללות: הסמסטר האבוד לא מעניין את בנט
נפתלי בנט ומשה כחלון צריכים להתערב ולסיים את המשבר במכללות. הממשלה שילמה 22 מיליארד שקל כדי לא לאבד את קולות השוטרים. אולי כדאי להם לזכור שגם סטודנטים ומרצים מצביעים
את הימים האחרונים הקדיש שר החינוך נפתלי בנט למשבר הפוליטי ולניסיון לשדרג את עצמו ממשרד החינוך למשרד הביטחון. אחרי שהתברר לבנט שכבר לא יהיה שר הביטחון, אולי הוא ימצא זמן לפתור משבר שמבחינת כ־20 אלף סטודנטים בשמונה מכללות הוא לא פחות חשוב - העובדה שחודש לאחר תחילת שנת הלימודים, הם עדיין לא התחילו ללמוד.
- 30 אלף סטודנטים יפתחו בשביתה ללא הגבלת זמן
- מרצים וסטודנטים הפגינו במחאה על שביתות ב-8 מכללות
- היום: שביתה ב-14 מוסדות אקדמיים בשל סכסוכי עבודה
שביתת הסגל הבכיר במכללות נמשכת כבר חודש. הצדדים מתבצרים בעמדותיהם ולא מסתמן פתרון. כל יום נוסף של שביתה מגביר את הנזק לתלמידים ואת הסכנה לביטול הסמסטר. גם אם הסמסטר לא יבוטל, ספק אם כל השיעורים יחזרו והסטודנטים יצטרכו ללמוד במקביל לתקופת המבחנים.
ברקע השביתה עומד הסכם עקרונות שנחתם בשנה שעברה בין מועצת הסגל הבכיר לבין ועד ראשי המכללות הציבוריות (ור"ם), הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה ומשרד האוצר. כשהגיעה השעה לחתום על הסכמים מפורטים לכל מכללה ומכללה, שני הצדדים האשימו זה את זה בהתכחשות להסכם העקרונות.
בנוסף, הסגל הבכיר דורש לקיים משא ומתן ארצי, בעוד הור"ם רוצה להפריד ולמשול ולחתום הסכמים מקומיים. בין היתר, הוויכוח עוסק בשאלה אם הקביעות של הסגל הבכיר במכללות תהיה זהה לזו של האוניברסיטאות או שהנשיאים יוכלו לפטר מרצים בכירים.
יש שביתות שלא נותנים להן להימשך, למשל בנתב"ג או במעונות היום, מחשש לביקורת ציבורית. אבל השביתה הזאת, שמאיימת להרוס לעשרות אלפי סטודנטים את שנת הלימודים, לא ממש מעניינת את מקבלי ההחלטות - אפילו שמדובר במכללות ציבוריות שמתוקצבות על ידי המועצה להשכלה גבוהה וגובות שכר לימוד ממשלתי.
בנט התגאה באחרונה כי שבר את קרטל האוניברסיטאות. מי שרוצה ליצור אלטרנטיבה לאוניברסיטאות חייב לחזק את המכללות, אבל ההתמשכות הבלתי נסבלת של השביתה מעבירה מסר ברור: פשוט לא סופרים את המוסדות האלו. השביתה במכללות הפכה לסוג של טקס שנתי, ונראה שבעתיד כל סטודנט יצטרך לשקול את החשש משביתה כשיחליט לאן להירשם.
בנט ושר האוצר משה כחלון צריכים להתערב ולדאוג לכך שהשבוע יושג הסכם וגם יובטח שכל השעות יוחזרו לתלמידים בהקדם האפשרי. הממשלה שילמה 22 מיליארד שקל כדי לא לאבד את קולות השוטרים. אולי כדאי להם לזכור שגם סטודנטים ומרצים מצביעים.