בלעדי לכלכליסט
"הבולענים פגעו משמעותית בחמי עין גדי, הפיצוי לא מספיק"
החברה שמחזיקה במתחם חמי עין גדי יחד עם הקיבוץ הסמוך עתרה לבג"ץ נגד גובה הפיצוי הממשלתי שניתן למתחם בשל נזקי הבולענים. לטענת החברה, הנזק שנגרם כפול מהערכת הממשלה ועומד על כ־70 מיליון שקל
חברת יובל ירין ים המלח, המחזיקה במחצית ממתחם חמי עין גדי יחד עם קיבוץ עין גדי, הגישה לבג"ץ עתירה נגד המדינה, בטענה כי עליה לקבל פיצוי גדול יותר מזה שנקבע על ידי הממשלה, על הנזק שנגרם לה בעקבות תופעת הבולענים. ל"כלכליסט" נודע כי בעתירה טוענת החברה כי הבולענים פגעו במתחם חמי עין גדי "פגיעה משמעותית ביותר". בעוד שהממשלה מבקשת לפצות את המתחם בכ־10 מיליון שקל, טוענת החברה כי הנזק שסופג המתחם בעקבות הבולענים הוא יותר מכפול מהערכת הממשלה.
מייצגי החברה בעתירה הם עורכי הדין יובל גלאון, אלירן סטריכמן, ענבר טל ושלי לב־שרמן ממשרד שביט בר־און גלאון צין ויתקון ושות' .
הבולענים הם בורות שנפערים בפתאומיות ובמהירות בקרקע בסביבת ים המלח, ובכך מסכנים חיי אדם, מבנים ותשתיות. עומקם של הבולענים מגיע עד כ־20 מטר וקוטרם מגיע לעשרות מטרים. לפי המכון הגיאולוגי, המנגנון העיקרי הגורם ליצירת בולענים הוא המסת שכבת מלח בתת־הקרקע על ידי מי תהום מתוקים יחסית. היקף היווצרות הבולענים באזור ים המלח עומד כעת על כ־400 בשנה, והוא כנראה המהיר ביותר על פני כדור הארץ.
לפי הערכת דו"ח של חברת BDO שהוגש לממשלה, הנזק למתחם חמי עין גדי עומד על 31.5‑37.6 מיליון שקל. זאת כתוצאה מתחזוקת התשתית, הקמת מערכת שינוע של מבקרים אל החוף, העתקת מתקנים, התמודדות עם ירידה במפלס מי הגופרית ותחזוקת הכביש בעקבות נסיגת קו החוף.
לעומת זאת, טוענת החברה כי חוות דעת שנעשתה על ידי מומחה מטעמה, טובי גרש, הכוללת גם אובדן רווחים מאי־מימוש הקמת מלון ומרכז באזור, וכן ירידה בכמות המבקרים בכ־16%, הנזק כפול מהערכת הממשלה, ויש להוסיף לחישובים שעליהם התבססה המדינה 34.5 מיליון שקל.
הבסיס לעתירה הוא החלטת ממשלה מלפני כחצי שנה על הקצאת כספים לסיוע ליישובים ולרשויות להתמודד עם הבולענים ‑ קיבוץ עין גדי יקבל מענק של כ־30 מיליון שקל לעידוד התיירות ופיתוח התשתיות, והמועצה האזורית תמר, שבשטחה נמצא המתחם והקיבוץ, תקבל עוד 25 מיליון שקל.
מעבר לכך, לפי החלטת הממשלה, סכום הפיצוי שנקבע למתחם חמי עין גדי ‑ 10 מיליון שקל ‑ יועבר לידי הקיבוץ בלבד, ולא לידי האגודה המשותפת לקיבוץ ולחברה. הסכום הוא למעשה מענק להקמת מלון חדש, במקום המלון שנפגע, והתנאי לקבלתו הוא שבניית המלון תושלם עד 2021.
בעתירה מדגישה החברה כי בעוד שבדיונים שקדמו להחלטת הממשלה נשמעו נציגי המועצה האזורית והקיבוץ, נציגי החברה לא הציגו את עמדתם והאינטרסים שלה לא יוצגו. לטענת החברה, האינטרס של הקיבוץ היה להסיט את המענקים מהאגודה המשותפת, שם הוא מחזיק רק 50%.
ממנכ"ל העסקים של קיבוץ עין גדי, יריב קיטה, נמסר כי "לפני כחצי שנה התקבלה החלטת מממשלה התומכת בישובים בים המלח לאור התמודדות עם תופעת הבולענים. נציגי המדינה סיירו בים המלח, בישובים ובאתרים שנפגעו מהתופעה, והתהליך התנהל באופן שקוף, פתוח והוגן עם כל הצדדים הרלבנטיים".