שקד: חוסים ישלמו פחות על שירות אפוטרופסות
על פי התקנות החדשות עליהם חתמה שרת המשפטים, הגם שבחודשיים הראשונים לפעילותם שכרם יעלה, הרי שבהמשך הדרך השכר שמגיע מקופת החוסים יפחת משמעותית. ההסדרים המוצעים נועדו לייעל את מנגנון גביית השכר
09:0415.11.18
שרת המשפטים, איילת שקד, חתמה אתמול על תקנות שיקבעו מחדש את שכר הטרחה של האפוטרופוסים. על פי טבלת השכר החדשה, שהגיעה לידי "ידיעות אחרונות", החוסים — באופן טבעי הדמויות החלשות יותר — ישלמו בטווח הארוך פחות כסף על השירות שהם מקבלים.
על פי התקנות החדשות, הגם שבחודשיים הראשונים לפעילותם שכרם יעלה, הרי שבהמשך הדרך השכר שמגיע מקופת החוסים יפחת משמעותית. ההסדרים המוצעים נועדו לייעל את מנגנון גביית השכר, וכמו כן לשקף את עבודתו של האפוטרופוס ולתמרץ אותו לפעול באופן ראוי לרווחתו של האדם לו הוא מונה כאפוטרופוס ולשמירת זכויותיו.
איילת שקד צילום: טל אזולאי
עיקרו של התיקון עוסק בשיעורי השכר המרביים שבית המשפט יכול לקבוע לאפוטרופוסים עבור פעולתם. שיעורי השכר נקבעו לאחר עבודת תמחור מקיפה שערך האפוטרופוס הכללי, ביחס לעלות הפעולות השונות אותן נדרש לבצע אפוטרופוס במסגרת מילוי תפקידו.
השכר המרבי מחולק לשלושה שלבים במהלך תקופת פעולתו של האפוטרופוס: תחילת המינוי (החודשיים הראשונים), הטיפול השוטף (מהחודש השלישי למינוי ואילך) וסיום המינוי (תשלום חד־פעמי). בכל שלב נקבע שכר מרבי שונה, בהתאם להיקף המינוי של האפוטרופוס ‑ מינוי לעניינים אישיים בלבד, מינוי לענייני רכוש בלבד או מינוי לשני העניינים גם יחד. כמו כן, שיעור השכר מושפע ממקום המגורים של האדם שמונה לו אפוטרופוס - בקהילה או במעון.
הסיבה להבדלים בתמחור היא כיוון שסוג המינוי ומקום המגורים הם משתנים המשפיעים על היקף הפעולות אותן צריך לבצע.
נוסף על כך, עוגן בתקנות הסדר חדש שלפיו בית המשפט יהיה רשאי לקבוע כי תאגיד אפוטרופסות יוכל לגבות שכר חודשי באופן שוטף, מבלי להגיש בקשות פרטניות ביחס לכל אדם לו הוא משמש אפוטרופוס. שקד מסרה אתמול: "האפוטרופוסים עושים עבודת קודש למען החוסים. אין חולק שמגיע להם שכר ראוי. עם זאת, מבנה השכר לא שיקף נכונה את השכר הראוי. כעת עשינו סדר בנושא, לטובת כלל הנוגעים בדבר".