$
בארץ

ערן יעקב: "לבטל לאלתר את הפטור מדיווח על הכנסות לעולים ותושבים חוזרים"

מנהל רשות המסים אמר את הדברים בדיון בוועדת ביקורת המדינה על חוק מילצ'ן הפוטר מתשלום מס ודיווח על הכנסות מחו"ל; פרופ' יוסף אדרעי: "ה-OECD יום אחד פשוט יזרוק אותנו"

עמרי מילמן 20:5012.11.18
"עמדתי ברורה וחד משמעית: יש לבטל לאלתר את הפטור מדיווח על הכנסות לעולים ותושבים חוזרים", כך אמר היום (ב') מנהל רשות המסים ערן יעקב בדיון בוועדת ביקורת המדינה, "אם אין לנו את המידע, אני לא יודע כמה אנשים כאלה קיבלו את הפטור, ממתי, כמה הפסדנו. אני אפילו לא יכול לדרוש את המידע הזה". הדיון עסק בחוק מילצ'ן הפוטר עולים חדשים ותושבים חוזרים מתשלום מס ודיווח על הכנסות מחו"ל. כיום עומד הפטור מדיווח ומתשלום מס על עשר שנים מיום ההגעה לישראל. 

 

 

 

המשנה לכלכלן הראשי במשרד האוצר, פרידה ישראלי, הצטרפה לדבריו של יעקב ואמרה "תמיד היינו נגד הפטור מדיווח. קיבלנו אזהרות חמורות מה-OECD ומהבנק העולמי. ניתנה להם התחייבות לתיקון הליקויים, מקצתם תוקנו, אבל לא התחום הזה של פטור לעולים חדשים. (אנחנו) לא מצליחים להגיע להסכמות עם משרד הקליטה".

רומן אברמוביץ' רומן אברמוביץ' צילום: איי פי

 

למעשה, רשות המסים מנסה לבטל זה כמה שנים את הפטור מדיווח אולם לחצים פוליטיים, בעיקר מצד מפלגת ישראל ביתנו ומפלגת הליכוד, מונעים זאת.

 

"החוק המושחת"

יו"ר הוועדה ח"כ שלי יחימוביץ' אמרה בדיון "רומן אברמוביץ' עלה ארצה במאי השנה. ההון שלו נאמד בכ-10 מיליארד דולר. יכול להיות שלא נראה ממנו שקל. אני לא מבינה איך יכול להיות שהעמדה המקצועית של רשות המסים כל כך נחרצת - אבל עדיין ביטול החוק המושחת הזה מסוכל פעם אחר פעם? מי מסכל את זה?".

 

עוד הוסיפה כי "החוק הזה רלוונטי אך ורק לשכבה דקה של אנשים מאוד עשירים. הוא לא תורם כהוא זה לעולים מהשורה, בני תמותה רגילים, העובדים כמאבטח בקניון או כאחות בבית החולים. אם לא לבטלו כליל לפחות להחזיר את חובת הדיווח, שהוא בכלל מפלצתי. אנחנו נפנה כוועדה באופן פורמלי גם לראש הממשלה, לשר האוצר וגם לשרת הקליטה ונתהה לפשר העיכוב והטיפול".

 

המומחה למשפט ולמס, פרופ' יוסף אדרעי אמר בדיון "ה-OECD יום אחד פשוט יזרוק אותנו; אנחנו מקבלים איתותים מהם כל הזמן ואף אחד לא עושה כלום. רוצים לעודד עלייה? תעזרו לעולים אחרים, לאו דווקא עשירים מופלגים, לבוא לפה".

 

בישיבה בנושא הפטור ממס שניתן לקרנות הון, שעלה לכותרות בעקבות הפטור שקיבלה אייפקס כאשר רכשה ומכרה את תנובה ולא שילמה על כך שקל מס בארץ, אמרה יחימוביץ': "אין ספק שאנחנו רוצים השקעות הון, אבל אנחנו שואלים עצמנו שוב ושוב האם כל חברה שתרצה תקבל פטור גורף ממס כמו אייפקס? האם אין שום קריטריון או בדיקת כדאיות כדי שנעניק לחברות שעושות בוננזה כזו פטור כה גורף? בעקבות הפניה שלי ליועץ המשפטי לממשלה אתם מנסים עכשיו לתקן את זה בתקנות וחוזרים וחקיקה, אבל זה לא נותן לנו מענה לתהייה הכללית - האם גם חברות העושות נזק למשק יקבלו את הפטור. לא הצלחתם להרגיע אותנו שלא יהיה מקרה תנובה-אייפקס נוסף".

 

יעקב התייחס לנושא ואמר: "נושא הסמכות שלנו בחוק להעניק את הפטור הוסדר אל מול היועץ המשפטי לממשלה, ואנחנו פועלים על מנת לתקן את מה שצריך. הוקם צוות משותף של רשות המסים והכלכלן הראשי במשרד האוצר, שמטרתו לבדוק את התועלת המשקית ולקבוע קריטריונים ברורים למתן הפטור. מעבר לכך אנחנו בעד עידוד השקעות הון בארץ וכניסה של קרנות הון סיכון תורמת למשק. איש אינו יכול לומר לנו מה המשק היה מפסיד לולא ההטבות הללו".

 

צחי סעד, מנהל החטיבה הכלכלית במשרד מבקר המדינה, השיב לטענותיו של מנהל הרשות יעקב ואמר: "אין מחלוקת על הצורך לעודד השקעות הון. אבל למה עם כלי עקום דרך פקודת מס הכנסה? ולמה זה הורחב ללא שום עבודת מטה כך שלפתע זה כולל גם קרנות פרייבט אקוויטי? אין גורם מוסמך שיכול להצביע על התועלת המשקית של הפטור הזה. בינתיים הוא עלה למדינה מיליארד שקל". הסכום שעליו דיבר סעד נוגע לרווחים של אייפקס מתנובה שלא מוסו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x