ממיטאפים ועד מימון פונדקאות - ההטבות בהייטק לעובדים מקהילת הלהט"ב
74% מהעובדים מהקהילה הגאה היו בשלב זה או אחר בארון במקום העבודה; כמה מחברות ההייטק בישראל מובילות פעילות למען הקהילה בניסיון לגרום לכל העובדים להרגיש בנוח במקום העבודה
כשמדברים על גיוון במקום העבודה בישראל מתייחסים בעיקר למיעוטים כמו נשים, ערבים, חרדים, יוצאי אתיופיה או אנשים עם מוגבלויות. הנושא של קהילת הלהט"ב כמעט ולא נמצא בשיח הארגוני והציבורי אך מסתבר שישנן חברות, בעיקר חברות הייטק, שלוקחות על עצמן את המשימה לגרום לעובדיהן להרגיש נוח במקום העבודה ללא קשר לזהותם המינית. "74% מהעובדים בקהילה היו בשלב מסויים בארון במקום העבודה", אומר שחר גרמבק מארגון LGBTECH הפועל בשת"פ עם חברות רבות במשק למען העלאת המודעות לשוויון במקום העבודה וקידום סביבה תומכת. "יש הרבה דברים שחברות יכולות לעשות כדי לגרום ללהט"בים להרגיש בנוח במקום העבודה ומקום עבודה שכן מכבד אותם ונותן להם את ההרגשה שרואים אותם כפי שהם - גורם לכך שהעובדים שלו יהיו הרבה יותר פרודוקטיביים והרבה יותר מחוייבים".
- מחאת הפונדקאות: שתיקה נטולת גאווה
- למרות המחאות: המדינה הודיעה לבג"ץ על אישור חוק הפונדקאות
- רוצים משפחה? סעו לאמריקה: האפלייה בהליך הפונדקאות - במספרים
אחת מנקודות השיא בשיח הציבורי על זכויות העובדים מהקהילה הגאה הגיעה ביולי האחרון בעקבות החלטת נתניהו לא לתמוך בתיקון חוק הפונדקאות על מנת שיחול על הומואים וגברים יחידנים. השביתה שהוכרזה במחאה על החוק זכתה לתמיכה ממעסיקים רבים שהעניקו יום חופש לעובדיהם ששבתו. בנוסף, הצטרפו גם כעשר חברות ליוזמה לסייע לעובדיהן בהליכי פונדקאות בחו"ל וחברות נוספות הצטרפו למאמץ לגיוון והכלה של הקהילה הלהטב"ית במקום העבודה ביניהן מיקרוסופט ומלאנוקס שמעניקות 60 אלף שקל לטובת הליך פונדקאות לעובדים. IBM הגלובלית למשל הוציאה הצהרה של תמיכה במחאה. אפל פרסמה הודעת תמיכה במחאה בזו הלשון: "אחת המתנות הגדולות של ישראל היא היצירתיות, גיוון וכשרון לכל תושביה. לצערנו, החקיקה האחרונה בכנסת חותרת תחת ערכים אלו. אפל תמיד תשמור על ערכיה של הגינות כבוד הדדי ועצמי. אנחנו עומדים לצד כל העובדים המבקשים שוויון בפני החוק". באינטל פתחו 'תא גאה' כך שהם עובדים עם העובדים על מנת לדון בכל אותן נקודות שיגרמו למקום העבודה להיות יותר נוח לקהילה הגאה.
"אנחנו עדיין עובדים עם חברות שחלקן לא מכירות את כל סוגי ההורות – ההורות המשותפת, פונדקאות, תרומת זרע כאשר המדינה לא מכירה לרוב באמא שלא נשאה את הילד. בגלל שזוגות חד מיניים לא יכולים להתחתן בארץ עדיין הזכויות בין נשואים ללא נשואים לא משתוות", אומר גרמבק.
ארגון LGBTECH מוביל גם את יוזמת Israel diversity standard – מסמך עקרונות עליו חתומות חברות מובילות במשק ומטרתו ליישם אלמנטים שונים של גיוון ושוויון במקום העבודה, תוך ניסיון ליצור אמות מידה אחידות. "צריך קודם כל לצאת בהצהרה מאוד ברורה לעובדים שהם יכולים להיות מי שהם במקום העבודה ומצד שני לנקוט בצעדי משמעת כלפי מי שלא נותן לאם להיות מי שהם במקום העבודה".
נטע פלר, סמנכ"לית משאבי האנוש בחברת ההייטק נטורל אינטלג'נס שדורגה השנה במקום ה-25 בדירוג המשפיעים בסיוע לקהילה של 'פייננשל טיימס' מספרת שבחברה, שמשרדיה נמצאים בתל אביב יש עובדים רבים מהקהילה. לפני מספר שנים אחד העובדים סיפר לה שעובד חדש חושש לצאת מהארון בעבודה כי הוא רוצה להתקדם יום אחד ולא יכול אף פעם לדעת למי יש דעות קדומות. "שמעתי את זה והזדעזעתי. אמרתי שאם זה קורה אצלנו אז כנראה שאני לא עושה מספיק כדי שעובדים ירגישו בנוח והתחלתי לעשות". לפני שנתיים וחצי החליטו בהנהלת החברה לסייע לכל עובד שיזדקק לכך בניהול הליך פונדקאות בחו"ל ב-50 אלף שקל נטו.
אחריהם הציעו עוד כעשר חברות נוספות בישראל להציע סיוע בפונדקאות לעובדים. "יש מחקר שמקינזי עשו בבריטניה על הנושא של להט"בים בשוק העבודה שם רואים שאדם שאינו יכול לצאת מהארון במקום העבודה שלו מחוייב פחות למקום העבודה וב-30% פחות פורודקטיבי במקום העבודה", היא אומרת.
בנטורל אינטלג'נס הכניסו בחוברת לעובדים את נושא הגיוון במטרה שכל אחד יוכל להיות מי שהוא במקם העבודה. כמו כן בחברה תולים דגלי גאווה במטרה לגרום לעובדים מהקהילה להרגיש בנוח. פעולות נוספות שעושות חברות כדי לגרום לעובדיהן מקהילת הלהט"ב להרגיש שייכים הן למשל מתן ימי חופש לטיפולים להקמת משפחה, קידום מפגשים של 'קהילה בהייטק' כמו 'צהריים גאה', ארוחה שבה מארחים עובדי הייטק של הקהילה הגאה לנטוורקינג וקידום מודעות בארגונים. יש חברות שמארחות מיטאפים ונותנות חסות לאירועים של הקהילה ולעיתים אף תורמות לקידום נוער גאה. בנוסף, חברות חותמות על אמנות שוויון במקום העבודה כמו אמנת Israel Diversity Standard ביוזמתם של ג'רמי שיף ושחר גרמבק שגם כן נכנסו השנה לדירוג המשפיעים בסיוע לקהילה של 'פייננשל טיימס'.
המאבק הבא, מסבירה פלר, הוא שילוב טרנסג'נדרים בשוק העבודה. "הקהילה הטרנסג'נדרית כמעט לא משולבת בשוק העבודה, בטח לא בחברות. יש כאלה שעובדים במלצרות, כקופאים - מאוד קשה להם להשתלב. אספתי כמה אקטיביסטים והתחלנו לפתח יחד עם המרכז הגאה סדנאות לחיפוש עבודה לטרנסג'נדרים ואנחנו גם עושים מנטורינג עבורם במטרה לשלבם בשוק העבודה".