הכמוסה
"גוגל ופייסבוק יודעות איזה פילטרים יש לך במוח ומשפיעות עליהם באופן פעיל"
פרופ' אורי חסון מאוניברסיטת פרינסטון רוצה לדעת איך אנחנו מעבירים את המחשבות שיש לנו בראש למוח של מישהו אחר. לקסם הזה קוראים "איחוד מוחות", והוא רק נקודת הפתיחה לשיחה עם חסון, שמובילה לכוחם של מספרי סיפורים, למניפולציות של מפרסמים ופוליטיקאים, וגם לסכנה שבפילטרים של גוגל ופייסבוק
מה קורה כשאנחנו מקשיבים למישהו אחר מספר סיפור? מסתבר שהמוח שלנו נעשה דומה למוח שלו. "אנחנו חושבים שהמוחות מתחברים אחד לשני", אומר פרופ' אורי חסון, ויש לו שם עבור התופעה הזאת: איחוד מוחות.
חסון, חוקר מוח ישראלי המלמד כיום באוניברסיטת פרינסטון, מנסה להבין במחקרים שלו "איך מוחות מדברים אחד עם השני. איך אנחנו יכולים להעביר את המחשבות שיש לנו בראש למוח של מישהו אחר", הוא מסביר. "זה נראה כמו קסם. אני פותח את הפה, מדבר, ופתאום אנחנו מבינים אחד את השני. והשאלה איך זה קורה".
כדי להבין מה קורה כשאנחנו מתקשרים זו עם זה, חסון ערך שלל ניסויים, שעליהם הוא מספר בפרק מרתק של "הכמוסה", הפודקאסט מבית כלכליסט. הוא נתן לנבדקים שלו לשמוע סיפורים, לראות סרטים, וגם להקשיב לנבדקים אחרים, ועקב אחרי פעילות המוח שלהם. הממצאים של חסון מרעישים: מסתבר שכאשר אנחנו מאזינים אחד לשני ומבינים אחד את השני, המוח שלנו משתנה.
"המוח של המאזין נהיה דומה למוח של המדבר", מספר חסון. "ככל שאתם מבינים אותי יותר, המוח שלכם נהיה דומה יותר למוח שלי. כלומר אם אתם מבולבלים, מסתכלים עלי ולא מבינים על מה אני מדבר, המוח שלכם פועל באופן מאוד שונה מהמוח שלי. אבל אם יש את הקליק הזה וסוף סוף אתם מבינים אותי - אז המוח שלכם מתחיל לפעול באופן מאוד דומה למוח שלי".
המחקרים של חסון מראים את כוחם האדיר של סיפורים, וכידוע, יש מי שיודע לנצל את הכוח הזה טוב יותר. "עולמות הפרסום, החדשות והפוליטיקה הם דרך להכניס רעיונות לאנשים וכך לשלוט בהם. ככה העולם עובד. אלה באמת כוחות מאוד חזקים. וכולנו יודעים את זה אפילו בלי לדעת כלום על המוח. מה שאנחנו עושים כמדענים הוא לחשוף את המנגנונים שדרכם זה עובד. רובנו - בלי לדעת כלום על המוח שלנו, מה קורה כשאני מדבר או מאזין - יודעים שאפשר להשפיע על המוח שלנו מאוד בקלות", מסביר חסון.
"כדי להבין מי אנחנו, אנחנו חייבים להבין מי הכוחות שמעצבים אותנו", אומר חסון. באחד הניסויים שעליהם הוא מספר, הוא מראה איך אפשר לעצב את הפילטרים שבאמצעותם אנחנו מבינים את העולם, וכך לגרום למוחות שלנו להגיב בצורה מאוד שונה - גם כשאנחנו שומעים אותו סיפור בדיוק. ההשלכות חורגות הרבה מעבר לקירות המעבדה. הן מובילות אל המציאות של המאה ה-21, בה כל אחד מאיתנו חווה את העולם דרך פילטר שונה: דרך הפיד הפרטי שלנו, בפייסבוק, בטוויטר או ביוטיוב.
"גוגל ופייסבוק יודעות איזה פילטרים יש לך במוח. והפילטרים האלה נורא נורא חשובים. הן יושבות לך על הפיד, קוראות את כל האימיילים שלך, יודעות מה אתה חושב כשאתה מתקתק, איזה חדשות אתה צורך. הרבה פעמים הן לא רק יודעות מהם הפילטרים, אלא גם מווסתות אותם באופן פעיל".
למה השאלות האלה כל כך מעניינות אותך?
"הדבר הכי מעניין בעולם זה להיות מחובר לאנשים אחרים. והרבה פעמים אתה מדבר עם אנשים אחרים ואתה מרגיש שיש זכוכית בינך לבין האחר, שאתה לא חודר. וברגע שאתה באמת מתחבר ומצליח לדבר עם מישהו, אתה מרגיש את הקשר, מרגיש כמה כיף זה להכיר אנשים אחרים. וזה קורה כל הזמן. כמה שנצליח יותר לתקשר באופן הזה, העולם יהיה יותר טוב. אנחנו חיים כרגע בעולם שקצת מתפורר, והתקשורת נהיית יותר ויותר מסובכת, כך שזה גם נהיה שאלה נורא קריטית חברתית. יש פה המון כוחות שמביאים אותי לחשוב שאת זה - אנחנו חייבים להבין".
את פודקאסט "הכמוסה", שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן, אפשר למצוא מדי יום שישי באתר כלכליסט, בספוטיפיי, ב-iTunes ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם - חפשו את "הכמוסה" או העתיקו את הקישור הזה.