ועדת הטייקונים לא קיבלה מידע, אך תגבש המלצות על מתן אשראי
מחר צפוי להתייצב בפני הוועדה רגולטור ראשון: הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת; בוועדה שוקדים על רעיונות לחלץ תשובות מהבנקים למרות הקושי לעשות זאת, ומתכוונים לגבש המלצות בכל מקרה
- בנק ישראל לוועדת כבל: "הבנקים לא נתנו אשראי תוך ניגוד עניינים"
- בנק ישראל זורק על הבנקים את האחריות לתספורות
- כבל: "אבקש ממבקר המדינה לחקור את נושא קו הרכבת לירושלים"
הופעתם של אנשי רשות שוק ההון מהווה תפנית בעבודתה של הוועדה, שבכלל היתה אמורה להציג מחר שאלות לראשי בנק אגוד. אלא שחברי הוועדה החליטו בשבוע שעבר לדחות את אנשי הבנק, לאחר שהישיבות שבהן השתתפו אנשי לאומי והפועלים הסתיימו ללא תוצאות. בישבות אלו, בכירי הבנקים הדפו את רוב שאלות הוועדה תחת טענה לסודיות בנקאית.
הח"כים הבינו שזה מה שצפוי להם גם מול בכירי אגוד, והחליטו לזמן את אנשי רשות שוק ההון ואת המפקחת על הבנקים חדוה בר.בר לא יכולה להתייצב מול הוועדה משום שהיא משתתפת בטקס פרידה מנגידת בנק ישראל הפורשת קרנית פלוג. במקום זאת, בר תופיע מול הוועדה בעוד כשלושה שבועות.
מלבד בר, גם ראשי הבנקים דיסקונט, מזרחי טפחות ואגוד צפויים להגיע בשבועות הקרובים לדיוני הוועדה. כבל גם הודיע שיזמן את מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו ואת היו"ר עודד ערן לישיבה נוספת. עם זאת, בכנסת יודעים כבר עכשיו שבישיבות הללו לא ייחשפו ממצאים חדשים.
עם זאת, בוועדה עלו כמה הצעות שמטרתן לחלץ מהבנקים תשובות למרות הכל. כך למשל, כבל הודיע כי יקים ועדת משנה לרגולציה פיננסית שתקבל סמכויות לעסוק במידע מסווג. אלא שבשביל לקבל את הסמכויות הללו, כבל צריך להשיג רוב בוועדת הכנסת הנשלטת על ידי הקואליציה. הסיכויים שזו תסכים לכך קלושים. שרת המשפטים איילת שקד התנגדה למסירת מידע ומסמכים לוועדה, וספק כי תסכים לכך גם אם ועדת המשנה תהיה חסויה.
עוד נשקלת האפשרות להקים ועדת חקירה ממלכתית, שתפעל כמעין בית משפט ותקבל סמכויות לזמן עדים ולכפות עליהם להשיב לשאלותיה ולמסור לה חומר, ובכלל זה חומר חסוי. מי שיכול להקים ועדה כזאת היא הממשלה, או הוועדה לענייני ביקורת המדינה - ורק על סמך דו"ח של מבקר המדינה בעניין. בהתאם, הסיכויים שזה קרה נמוכים מאוד.
אופציה נוספת היא עתירה לבג"ץ. "כלכליסט" חשף לפני שבועיים כי כבל מאיים על שקד כי יעתור לבג"ץ כדי שיחייב את הבנקים למסור מידע לוועדה. אולם האיום של כבל נראה כחסר שיניים, שכן בג"ץ קבע באחרונה שאין למסור מסמכים.
גם ללא תשובות מפורטות יותר מהבנקים, הוועדה תגבש בשבועות הקרובים המלצות לכללים שיסייעו למנוע תספורות להלוואות שמעמידים הבנקים ללווים גדולים. הוועדה צריכה לגבש את המלצותיה לפני שהכנסת תתפזר לפגרת הבחירות.