ש"ס המפלגה שעלולה לספוג את הנזק הכי גדול בכיס בבחירות המקומיות הקרובות
ש"ס זכתה במימון הגבוה ביותר בבחירות המקומיות האחרונות - 20 מיליון שקל. עם זאת, היתרון שלה צפוי להיפגע בשל החוק שמעניק תוספת למפלגות עם רשימות שכוללות נשים, ועל רקע המאבק על קולות עם תנועת יחד של אלי ישי
ש"ס היא המפלגה שקיבלה את מימון הבחירות הגבוה ביותר בקדנציה היוצאת ברשויות המקומיות. המימון של ש"ס עמד על 20.2 מיליון שקל, 58% יותר מהמפלגה הבאה אחריה שהיא הליכוד עם 12.8 מיליון שקל. במקום השלישי ניצבת העבודה עם 12 מיליון ואחריה עוד שתי מפלגות מגזריות: מפלגת העולים ישראל ביתנו 10.8 מיליון שקל ויהדות התורה עם 5.3 מיליון שקל. כך עולה ממחקר של ד"ר גלעד מלאך מהמכון הישראלי לדמוקרטיה.
- הקרב בין כחלון ונתניהו עובר לזירה המקומית
- הבחירות בחיפה: בג"ץ קבע - עינת קליש-רותם תוכל להתמודד
- כחלון: "זו שנת בחירות. יש תחושה שהכל נפרץ, אבל לא נאפשר סחיטה של אגורה"
עם זאת היתרון של ש"ס צפוי להיפגע בבחירות הקרובות. זאת, בין היתר, בשל החוק החדש שמעניק תוספת תשלום למפלגות שהרשימה שלהן כוללת נשים ולרשימות של ראש רשות מכהן. ברשימות ש"ס אין נשים וצפויים לה רק שני ראשי רשויות בבית שמש ורכסים.
סיבה נוספת שעלולה לפגוע במפלגה היא הפיצול בכמה ערים שבהן מתמודדת רשימת יחד של יו"ר ש"ס לשעבר אלי ישי. ש"ס סובלת מירידה קשה בסקרים הארציים שנותנים לה 4-5 מנדטים בלבד, לעומת 7 היום (ו-11 בכנסות קודמות). הבחירות לרשויות המקומיות ישמשו לה אם כן כמבחן כוח לקראת הבחירות לכנסת.
למימון הבחירות משמעות גדולה. לכאורה מדובר בכספים קטנים אך הם משמשים למימון קמפיין הבחירות ברשויות ולמימון המנגנון המפלגתי (סניפים ופעילים) בין מערכות הבחירות. על פי החוק כל הכסף צריך ללכת לקמפיין, אבל ככל שהמימון גדול יותר יכולה המפלגה להפנות יותר כספים ממקורות אחרים למשל תרומות לפעילות שוטפת. יתרה מזאת, העובדה שמפלגה מצפה להצלחה בבחירות ולמימון גבוה תאפשר לה לקחת התחייבויות גדולות יותר ולממן קמפיין יקר יותר. המשמעות היא בעצם שככל שמפלגה מצליחה בבחירות או צפויה להצליח, המימון יגדיל את סיכוייה להעצים את כוחה. "זה דבר שמזין את עצמו", אומר מלאך.
סיבה אחת ליתרון העצום של ש"ס, לדברי מלאך, היא התפוררות הייצוג של המפלגות הגדולות ברשויות המקומיות. בעשורים האחרונים גם מועמדים המזוהים עם המפלגות הגדולות מעדיפים להריץ רשימה עצמאית. כיום יש לש"ס מספר הנציגים הגדול ביותר ברשויות המקומיות (כ-150), יותר מהליכוד (כ-135), מישראל ביתנו (כ-85), ומהעבודה (כ-80). גם למפלגה החרדית האשכנזית, יהדות התורה, על שתי סיעותיה, דגל התורה ואגודת ישראל - נציגות בולטת של כ־75 נציגים.
מלאך מסביר שסיבה נוספת היא אחוז ההצבעה הגבוה של המצביעים החרדים. בגלל העניין הנמוך יחסית בבחירות לרשויות בציבור הכללי, לאחוז ההצבעה החרדי הגבוה השפעה גדולה עוד יותר. הציבור החרדי רואה בחברי המועצה מתווכים בינו לבין השלטון המקומי ומרבה להשתמש בהם לצורך טיפול בבעיות אישיות ולכן הוא מייחס להם חשיבות גדולה בהרבה מאשר מקובל בציבור הכללי.
לכן אחוז התמיכה בש"ס בבחירות לרשויות המקומיות ב-11 ערים שנבדקו בבחירות לרשויות המקומיות ב-2013 עמד על 14.1% לעומת 13.6% בבחירות הארציות באותה שנה. התמיכה ביהדות התורה הגיעה ברשויות המקומיות ל-14.7% לעומת 11.7% בבחירות הארציות באותה שנה.