להילחם על הבטיחות - גם בהתחדשות עירונית
פרויקטים קטנים יחסית, מסוג התחדשות עירונית, תופסים תאוצה ברחבי הארץ. כדי להגביר באופן משמעותי את רמת הבטיחות באתרים אלה, נחוצה חקיקה שתגביר את מעורבותו של המוסד התכנוני מטעם המדינה בפרויקט
השבוע קרס חלקית בניין מגורים בקריית ביאליק, שעובר חיזוק במסגרת תמ"א 38. הפינוי עורר, ובצדק, דיון ציבורי בנוגע לרמת הבטיחות באתרי הבנייה של פרויקטים מסוג התחדשות עירונית ובסביבתם הקרובה.
- תאונת עבודה בבת ים: פועל בניין נהרג באתר בנייה של אלקטרה
- בפעם ה-20 מתחילת השנה: פועל בניין נהרג באתר בקריית אתא
- קריסה באתר בנייה בפתח תקווה: 3 פצועים, אחד חולץ במצב קשה
זו שאלה אשר זוכה לתשומת לב ציבורית קטנה יחסית, בהשוואה לנושא הבטיחות באתרי הבנייה הגדולים וסביבותיהם, והיא מתעוררת משום מה רק כאשר מתרחש "כמעט אסון", באתר של פרויקט כזה או בסביבתו.
חשיבות השאלה האמורה מתחזקת, לאור העובדה שהבנייה בפרויקטים קטנים יחסית, מסוג שהתחדשות עירונית, הולכת ותופסת תאוצה, ופרויקטים בתחום זה צצים כפטריות במרכז הארץ, השרון, השפלה והצפון.
אחד הפתרונות האפקטיביים שיכולים להגביר באופן משמעותי את רמת הבטיחות באתרים אלה, טמון בחקיקה אשר תגביר את מעורבותו של המוסד התכנוני מטעם המדינה בפרויקט.
על המחוקק לחייב את ועדת התכנון להתנות את מתן היתר הבנייה בהצגת סיווג מתאים של הקבלן שעתיד לבצע את עבודות הבנייה, החיזוק וההשבחה בפרויקט שאישורו מתבקש, התניה אשר כיום איננה מתבצעת כעניין שבשגרה.
כמו כן, יש לחייב את ועדת התכנון לבדוק באמצעות גורמים מקצועיים, שימומנו על ידי היזם, את תוכנית הבטיחות ואמצעי הבטיחות המתוכננים על ידי היזם בפרויקט, כחלק בלתי נפרד מהדרישות למתן היתר בנייה, ולא להסתפק בדרישות הקיימות, זאת באמצעות ליווי צמוד של יועץ בטיחות מטעם הוועדה, שיתן דעתו על התוכנית המוצעת.
מעבר לכך, המעורבות של המדינה איננה יכולה להסתיים בשלב האישור בלבד וראוי שהיא תתמשך גם לשלב הביצוע של הפרויקט.
המחוקק צריך לדאוג שגם במהלך ביצוע העבודות, יהיה פיקוח עליון בחסות החוק על עבודות הבנייה, כך שהגוף התכנוני לא יוכל להסתתר מאחורי טענה שהעבודות מבוצעות בשטח פרטי. יש מספיק דוגמאות שמעידות על כך שכאשר המדינה רוצה, היא יודעת "להתערב" גם בהתרחשויות וארועים שקורים ברשות הפרט.
ובינתיים, עד שתשונה החקיקה, על דיירי בניין שנמצא בתהליכי בנייה במסגרת פרויקט של תמ"א 38 ושכניהם לקחת את האחריות לידיהם: כשרמת הבטיחות איננה מספקת לתחושתם, כשהקבלן איננו נצמד להוראות החוזיות החלות עליו, ואיננו מקיים את הוראות חוקי הבטיחות השונים (ויש כאלה!), עליהם להתעקש על קיום הוראות החוק, ואם אין מנוס, אפילו לעמוד על הפסקת העבודות בהקדם האפשרי, עד להסדרת כל הליקויים בעבודות הקבלן, ויפה שעת אחת קודם.
הכותב הוא שותף במשרד שיפמן, ספיר, שטורם ושות' המתמחה בדיני מקרקעין, התחדשות עירונית ומשפט מסחרי