$
בארץ

לראשונה: שני חברי הוועדה המוניטרית תמכו בהעלאת הריבית

מהדיווח על דיוני הוועדה המוניטרית עולה כי שניים מתוך ששת חברי הוועדה סבורים כי רמתה הנמוכה של הריבית אינה מתאימה לפרמטרים של המשק ולהותרת הריבית ברמה נמוכה לאורך זמן יש השפעות שליליות

עמרי מילמן 14:2922.10.18

בעוד שארבעה מתוך שישה חברי הוועדה המוניטרית סברו כי יש להותיר את הריבית בשיעור של 0.1% שניים מחבריה, לראשונה מזה שנים, סברו כי יש להעלות את הריבית. כך עולה מהדיווח על הדיונים המוניטריים שנערכו בבנק ישראל כדי להחליט את גובה הריבית לחודש אוקטובר. עד כה רק חבר אחד בוועדה המוניטרית (ככל הנראה פרופ' ראובן גרונאו) תומך בהעלאת הריבית, כאשר בדיון האחרון חבר נוסף בוועדה סבר כי נכון היה להעלות את הריבית לשיעור של 0.25% אולם השווקים עדיין אינם מוכנים לכך. כעת שני חברי ועדה כבר סבורים כי הגיע העת להעלות את הריבית.

 

ארבעת החברים שהצביעו בעד הותרת הריבית בשיעור של 0.1% סברו כי על אף שבשלושת החודשים האחרונים האינפלציה השנתית נמצאת בתחום היעד (בין 1-3%), טרם ניתן לקבוע שסביבת האינפלציה מבוססת דיה, ולכן יש להותיר את הריבית המוניטרית על כנה. זאת כאשר ישנה כעת אי וודאות לגבי התפתחות האינפלציה בחודשים הקרובים על רקע הערכה כי האינפלציה השנתית עלולה לרדת זמנית מתחת לאחוז אחד, מה שעשוי גם להשפיע על הציפיות להעלאת הריבית. ארבעת החברים העריכו שייתכן שבחודשים הקרובים יבשילו התנאים להתחיל להעלות את הריבית, אך שתוואי העלאת הריבית יהיה מתון, כדי שלא לערער את התבססות האינפלציה ביעד.

 

 

פרופ' ראובן גרונאו פרופ' ראובן גרונאו צילום: יואב גלאי

 

לעומת זאת, שני חברי הוועדה שסברו כי יש להעלות את הריבית ל-0.25% אמרו כי קיימת הסכמה בוועדה על פיה האינפלציה הנמוכה בישראל לא שיקפה חולשה בביקושים וציינו כי לאחר שהאינפלציה נמצאת זה זמן מה במגמת עלייה, רמתה הנמוכה של הריבית המוניטרית אינה מתאימה לפרמטרים של המשק. עוד התריעו כי להותרת הריבית ברמה נמוכה לאורך זמן יש השפעות שליליות בטווח הארוך וכי בהחלטה על גובה הריבית על הוועדה לתת משקל רב יותר להשפעות אלו. שני החברים טענו כי העלאת הריבית המוניטרית ב-0.15 נקודות האחוז תותיר את המדיניות המוניטרית מרחיבה ולהערכתם היא עקבית עם ההכוונה לעתיד של הוועדה.

 

בנוגע לשער החליפין, אמרו חברי הוועדה כי השער הנומינלי האפקטיבי שומר על יציבות יחסית כבר למעלה משנה, אך זאת סביב רמה מיוספת מנקודת מבט היסטורית. חברי הוועדה העריכו כי הכוחות לייסוף נחלשו על רקע עליית מרווחי הריביות בין ישראל לעולם והצטמצמות העודף בחשבון השוטף. אחד החששות הגדולים של הוועדה היא כי העלאה של הרבית תחזק, מידי, את השקל.

 

בראש הוועדה, בפעם האחרונה עמדה נגידת בנק ישראל היוצאת ד"ר קרנית פלוג. עוד חברים בה המשנה לנגידה ד"ר נדין בודו-טרכטנברג, מנהל חטיבת השווקים, אנדרו אביר, פרופ' ראובן גרונאו, פרופ' צבי הרקוביץ ופרופ' משה חזן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x